StoryEditorOCM
ŽupanijaFešta na betinskoj rivi (foto galerija)

Sve o Kornatima i Vranskom jezeru saznajte u danas otvorenom Kulturnom i prezentacijskom centru ovih zaštićenih područja

14. svibnja 2017. - 23:43

Mario Šiljeg, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike na dužnosti ministra otvorio je danas predvečer na svečanosti u Betini Kulturni i prezentacijski centar NP Kornati i Parka prirode Vransko jezero.
S ovim se Betinjanima vraća njihov godinama zapušteni Društveni dom u središtu mjesta preuređen sa 7,2 milijuna kuna iz NIP europskog fonda posredstvom resornog ministarstva, a općina Tisno uložila je jedino u projektnu dokumentaciju, podsjetio je načelnik Ivan Klarin.

Tim zaštićenim područjima Šibensko-kninske županije Betina je prirodna "recepcija": ovdašnji ljudi naime, od davnina, uz susjede Murterine imaju posjede na Kornatima, a najveći dio obale Vranskog jezera u njihovom je vlasništvu. Posebno su poznate Vrani bliske Modrave -  s gotovo pola milijuna stabala, jedan od najvećih maslinika na Mediteranu također pripada betinskim obiteljima.

Do početka lipnja, kako je najavio Josip Zanze, ravnatelj NP Kornati, Centar će biti u cijelosti opremljen mulitimedijalnom opremom za prezentaciju i edukaciju posjetitelja o ovim zaštićenim područjima.
Bio je to povod za pravu feštu upriličenu na živopisnom Trgu na moru, uređenom preklani, prilikom otvaranja jedinstvenog betinskog muzeja drvene brodogradnje.

Na tri etaže ovoga centra ukupne površine oko 500 četvornih metara u prizemlju će biti smještena recepcija PP Vransko jezero, NP Kornati ima prostor u potkrovlju, a središnja etaža namijenjena je javnim potrebama općine i mjesnog odbora, s velikom i malom salom od 200, odnosno 50 mjesta i pratećim prostorijama.

-Pedeset posto površine Šibensko-kninske županije pod nekim je oblikom zaštite, a takva područja do jučer su se smatrala opstruirajućim faktorom razvoja, istakao je Mario Šiljeg. Međutim, dodao je državni tajnik, ova zgrada u Betini, kao i drugi objekti koji se ovih dana otvaraju u okviru istog programa primjer su kako zaštićena područja mogu biti poticaj za održivi razvitak i od interesa za lokalnu zajednicu i stanovništvo na tim područjima. Svakako, betinski centar primjer je kako se može dobro raditi kada se na dobrim projektima udruže državna uprava i lokalna samouprava.

Ministarstvo je naime, još 2009. godine pokrenulo projekt vrijedan 20,5 milijuna eura za još 30-tak objekata diljem nacionalnih parkova i parkova prirode, predviđenih za realizaciju u razdoblju od 2011. do 2017. godine, kazao je Šiljeg.
Betinjanima i Općini Tisno čestitao je župan Goran Pauk, a Danijel Katičin, ravnatelj PP Vransko jezero poručio je političkim čelnicima Zadra i Šibenika da ubuduće zajednički rade na zamisli da Vransko jezero koje dijele dvije županije, bude točka zbližavanja i suradnje.
-O nama sve ovisi: ako jedni drugima pružimo ruku, tada će naša djeca imati budućnost i naše će mogućnosti biti neizmjerne, poručio je Katičin.

U kulturno zabavnom dijelu programa nastupila je vodička klapa "Bunari", betinski KUD "Zora" predstavio se s folklornim napjevima i plesovima, a tišnjanski Puhački orkestar KUD-a "Hartić" izveo je splet koračnica.
 

20. travanj 2024 09:59