StoryEditorOCM
ŽupanijaKNINSKA RAPSODIJA

KONAČNO! Ovo čekamo cili život: Branitelji dobili ključeve stanova (FOTO)

10. svibnja 2017. - 12:58

Što je ovo danas? Što se događa? Pun grad, političara, novinara na sve strane, a nije godišnjica Oluje? - pitao nas je, čudeći se gužvi u gradu vremešni Kninjanin, navikao kao i sugrađani mu da se Knina svi obično sjete onaj jedan dan u godini.
Od ranog jutra policija je već na mostu preusmjeravala promet zaobilaznicom, jer se na glavnoj gradskoj ulici - u prirodnom ambijentu - snimao "General", pa je bila zakrčena vozilima HV-a, brojnim glumcima i statistima u maskirnim odorama, dok je ostatak grada hitao na Kninsku tvrđavu, na hrvatski doručak.

Na "švedskom stolu" - koji je valjda bio barem od hrvatske bukovine, ako je već svečani bijeli tavajol bio sigurno kineski - bili su rasprostrti tradicionalni domaći poljoprivredni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, jaja, med i kruh s oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Med iz Lijepe naše, Jaja hrvatskih farmi i Kruh s hrvatskih polja, te proizvodi specifični za Šibensko-kninsku županiju. Bili su tu, na ponos ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića i Zdravka Baraća - inače Zadranina - ravnatelja Hrvatske poljoprivredne agencije, i drniški pršutari predvođeni Zvonimirom Marinom, Dragom Pletikosom i Željkom Pilićem iz Bel-Croa, Antom Reljanovićem iz Baba Delicija, Miljenko Čavlina s mednim likerima svoje Prominke, medari iz udruge Pčela, Blaž Jurin s proizvodima PZ Primošten Burni, OPG Mirka Validžića i dečki iz Hrvatskog otočnog proizvoda.

- Svaki komad mesa koje je proizvedeno u Hrvatskoj definitivno je kvalitetnije nego ono iz uvoza. Hrvatski proizvodi su zdravstveno najispravniji, definitivno najkvalitetniji i znamo što jedemo kad kupujemo hrvatske proizvode. Ja sam ministar hrvatske poljoprivrede, ne ministar poljoprivrede nekih drugih zemalja i ne može me niko spriječit, niti u ovovoj državi niti na razni EU-a, da promoviram svoje proizvode, svoje države i hrvatskih poljoprivrednika - kazao je ministar Tolušić.

- Uz dužno poštovanje brazilskoj piletini, ta je piletina putovala brodom do Europe bar 30 dana, ne znamo u kakvim je uvjetima uzgajana na farmi, kako je zaklana, moram biti skeptičan prema tim uvjetima jer su definitivno lošiji nego oni u Europi, je li bila zamrznuta ili nije... I na koncu se nudi na tržištu po 20 ili 30 posto nižoj cijeni. Ajmo se zapitat zašto je ta cijena toliko niža u odnosu na vrlo kvalitetan i konkurentan hrvatski proizvod - poručio je ministar.

U hrvatskom doručku s ministrom su pored župana Gorana Pauka i dožupana Tomislava Vrdoljaka, guštali i Nediljko Dujić, predsjednik Županijske skupštine, Nikola Blažević, kninski gradonačelnik, i bivša gradonačelnica Josipa Rimac.
Većina njih se s Kninske tvrđave nakon doručka, oko 12 sati prebacila na Senjak, gdje su 20-orici hrvatskih branitelja i pet bivših nositelja stanarskog prava uručeni ključevi njihovih stanova. U tom stambenom objektu zbrinut će se ukupno osamdeset obitelji, u okviru nacionalnog programa stambenog zbirnjavanja.

Ključeve su korisnicima uručili Nikola Mažar, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, te Ivan Vukić Niper, državni tajnik Ministarstva hrvatskih branitelja, koji su i udružili sredstva za dovršetak ove zgrade vrijedne 35,5 milijuna kuna. Državni tajnici su najavili kako će se 16. svibnja useliti i zgrada u Domagojevoj ulici u Kninu, koja je također dobila uporabnu dozvolu, ističući kako je to sve skupa i rezultat zalaganja kninskih gradskih vlasti.
- Nije bilo tjedna da netko od njih nije bio u mom uredu u Zagrebu - istaknuo je Mažar.


Stalak za pršut čeka Kolindu
Sa zanimanjem je ministar Tolušić kod Ante Reljanovića kušao ne samo pršut, nego i razgledao stalak na kojem se rezao i pršut koji je prijavljen za Guinnessovu knjigu rekorda. Suh je bio težak 25,5 kilograma, a dobiven je od svinje koja je specijalno za rekord uzgojena na farmi Vlade Ferbežara, u Otoku kod Vinkovaca. Imala je 515 kilograma žive vage.
- Stalak je napravljen od bračkog mramora, najboljeg inoksa, u kutiji od slavonskog hrasta, a ukrašen je pleterom i hrvatskim državnim grbom s listićima od 24-karatnog zlata. Spremljen je za poklon hrvatskoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović koja će ga dobiti ako i kada dođe na naš Sajam pršuta u Drnišu koji se svake godine u rujnu tradicionalno doržava u Drnišu - poručio je Reljanović

24. travanj 2024 00:14