StoryEditorOCM
ŽupanijaRadionice i nakon Uskrsa

Murterska eko patrola: Mali Murterini učili o važnosti čuvanja prirode

Piše Šibenski.hr
14. travnja 2017. - 14:21

Udruga Argonauta drugu godinu zaredom organizira malu eko-školu pod nazivom „Murterska eko-patrola“ u sklopu projekta „Kornati – važno je o moru znati 4“. Eko-patrola djeluje kao izvanškolska aktivnost za djecu osnovnoškolske dobi te se održava  subotom u jutarnjim satima. Cilj radionica je jačanje svijesti o vrijednostima prirode, zaštiti prirode i biološke raznolikosti te načinu smanjenja ekološkog otiska u svijetu. Proljetni turnus Murterske eko-patrole počeo je ožujku, a od tada je održano šest radionica.
 
Prva proljetna radionica bila je posvećena jednom od najvažnijih, ali ujedno i najugroženijih resursa – vodi. Patrolašima je problem nestašice vode predstavljen kroz prezentaciju u kojoj su im šokantne činjenice i video zapisi pobudili najvede zanimanje. Preko tablica su izračunali okvirnu dnevnu potrošnju vode svoje obitelji, a dobili su i korisne savjete kako smanjiti potrošnju vode na dnevnoj bazi. Prezentacijom, poučnim igrama i malim eksperimentom dobili su uvid u važnost održive potrošnje vode te mogudnost njihovog doprinosa kako u edukaciji tako i u očuvanju vode.
 
Nakon što su naučili štošta o vodi, red je bio i na biljkama. Druga radionica je održana u sklopu projekta „U masliniku maslina, a ne bor“ u organizaciji Udruge Modrave Murter-Betina gdje su se priključili volonterima u popravljanju starog suhozidnog poljskog puta „Modravica“ na Modravama. Osim što su sudjelovali u popravljanju suhozida, na zanimljiv su način naučili više o biljkama koje ih okružuju; kako izgledaju, za što se koriste i po čemu su posebne.
 


Patrolaši su se i sljedede subote rado odazvali još jednoj volonterskoj akciji i to na brdu Raduč. Prije čišćenja okoliša i tunela, napravili su svoj mini ekosistem u staklenci. Spojili su znanje o kruženju vode i biljka iz prijašnjih radionica i uspješno izgradili svoj ekosistem. Posebno im je zanimljiva bila potraga za biljkama i životinjama za svoj sustav u kojem biljke stvaraju kisik za sebe i životinje.
 
Četvrta proljetna radionica za cilj je imala probuditi svjesnost o važnosti i učestalosti mutualističkih (suradničkih) odnosa u prirodi. Patrolaši su saznali su da ne bi bilo plodova bez suradnje biljaka i kukaca, koraljnih grebena da nisu koralji u suradnji s malim algama, lišajeva da ne surađuju gljive i alge itd. Kroz razne igre u kojima su morali surađivati, shvatili su važnost suradnje i smisao mota „kad se male ruke slože“.
 
Nakon dvije volonterske akcije, patrolaši su se priključili i tredoj i to onoj održanoj na arheološkom nalazištu – Colentum. U sklopu radionice naučili su kako reciklirati papir odnosno kako od starog papira napraviti novi, ali i važnost reciklaže papira i sprječavanja deforestacije.
 


Zadnja radionica je bila povezana s prethodnom u kojoj je zaokružena priča o recikliranju. Patrolaši su naučili značenje 3 R (Reduce, Reuse, Recycle) te su starim konzervama i odbačenoj odjedi dali novi smisao i napravili posude za cvijeće s uskrsnim motivima. Pogledali su razna videa u kojima ljudi prave umjetnička djela od otpada kojeg pronađu te shvatili važnost ponovnog upotrebljavanja predmeta, recikliranja i reduciranja otpada.
 
Udruga Argonauta poziva osnovnoškolce koji su željni novog znanja, igre i terenskog rada da se priključe Murterskoj eko-patroli koja će s radionicama nastaviti nakon Uskrsa. Neke od aktivnosti koje pripremamo su posjet pčelarima, kampiranje na Kornatima i razne druge gdje demo kroz igre, zadatke i pitalice osvijestiti mlade o vrijednostima prirode, važnosti zaštite i njihovog utjecaja na svijet koji ih okružuje.
 
 

24. travanj 2024 03:19