StoryEditorOCM
ŽupanijaSlučaj iz Prvić Šepurine

"Miniran" projekt izgradnje marine u koji menadžer Lukoila namjerava uložiti četiri milijuna eura: "Očito da ovo ima političku pozadinu"

13. travnja 2017. - 13:25

Sjednica Gradskog vijeća Vodica na kojoj je trebao biti donesen Urbanistički plan uređenja naselja Šepurine i Luka na otoku Prviću te izmjene i dopune Prostornog plana uređenja Grada Vodica za područje 'Perolin gat' u Šepurini, a kojima bi se omogućila realizacije projekta izgradnje marine od blizu 200 vezova u ovoj uvali na sjevernoj strani otoka Prvića, ponovno je otkazana, piše Jutarnji list.

Zakazanu sjednicu Gradskog vijeća opozvao je predsjednik Danijel Lasan, a kao razlog naveo je nemogućnost dolaska na sjednicu sedam oporbenih vijećnika.

- Na ovoj sjednici bilo je predviđeno nekoliko važnih odluka zakonske snage u primjeni. Zaključio sam da takve odluke ne treba donositi pod pritiskom predizborne kampanje i bez oporbenih vijećnika. One zahtijevaju širu raspravu, uključujući i referendum mještana Prvić Šepurine, pa bi trebale biti predmet plana novog saziva Gradskog vijeća nakon svibanjskih izbora – kazao je predsjednik Danijel Lasan, dugogodišnji član HDZ-a koji je prije tri mjeseca napustio ovu stranku i na predstojeće lokalne izbore izlazi s Nezavisnom listom mladih.

Projekt u uvali 'Perolin gat', inače, obuhvaća izgradnju luke nautičkog turizma od 70 vezova, te komunalne i sportske lučice sa još stotinjak vezova na ukupno 30 tisuća metara četvornih morske i kopnene površine. Potencijalni investitor ovog projekta vrijednog četiri milijuna eura je Arash Repač, generalni direktor podružnice za Jugoistočnu Aziju (sa sjedištem u Istanbulu) ruske naftne kompanije Lukoil, navodi Jutarnji list.

U očekivanju usvajanja prostorne dokumentacije na sjednici Gradskog vijeća Vodica kojim bi se konačno omogućila izgradnja marine, Arash Repač doputovao je ovih dana iz Turske u svoju vikendicu na otoku Prviću.
 
- Maksimalno sam razočaran odgodom sjednice vodičkog Gradskog vijeća. Ova priča oko izgradnje marine traje već punih 12 godina, prošla je javni uvid i javnu raspravu i većina mještana Šepurine dala je podršku projektu. Kao Hrvat zaljubljen sam u otok Prvić i ovo podneblje i želim ovom investicijom pomoći turističkom razvoju otoka. Napominjem, da bi samo trećina ovog projekta bila komercijalne namjene, a ostatak je za potrebe mještana. Očito je da ovo stalno odugovlačenje usvajanja prostornog plana ima i nekakvu političku pozadinu – kazao nam je Arash Repač.

- Sve je bilo dogovoreno za održavanje sjednice Gradskog vijeća, no predsjednik Lasan otkazao ju je u posljednji trenutak. Ne znam što se krije iza te njegove odluke, ali i očekujem da je sazove do kraja idućeg tjedna. Projekt izgradnje marine na otoku Prviću još prije pet godina uvršten je Županijski prostorni plan i mi smo ga sada prenijeli u Prostorni plan grada Vodica, uz prethodno dobivene suglasnosti Konzervatorskog odjela i Ministarstva kulture. Poznato je da je otok Prvić zaštićeno kulturno dobro te je u ovom našem prostornom planu stavljena dodatna obveza investitoru da izradi studije o utjecaju na okoliš, na koje suglasnost opet daje Konzervatorski odjel. Nakon toga, može se krenuti s izgradnjom marine. Arash Repač je ozbiljan potencijalni investitor i razumijem njegovo nezadovoljstvo odgođenom sjednicom, jer svim investitorima vrijeme je na prvom mjestu – rekla je vodička gradonačelnica Branka Juričev-Martinčev za Jutarnji list.

Arashu Repaču prenijeli smo riječi gradonačelnice Vodica kako će sjednica Gradskog vijeća biti ipak uskoro održana i da će usvajanjem prostornog plana projekt marine dobiti zeleno svjetlo.
- Više apsolutno u to ne vjerujem. Gradonačelnica Vodica je i u našim dosadašnjim kontaktima bilo poprilično slatkorječiva i puno toga se obećavalo. Hajdemo se kladiti o ručak da neće biti ništa od te sjednice – uzvratio je Repač, donosi Jutarnji list.
 

16. travanj 2024 23:52