StoryEditorOCM
ŽupanijaNa vlasnički list čekaju dvanaest godina

Trideset i pet stanovnika Čiste Velike državi darovali terene, a do danas nisu dobili zamjenske

Piše šibenski.hr
13. travnja 2017. - 11:56


Grad Vodice uputio je dopis Ministarstvu državne imovine s molbom žurnog rješavanja dugogodišnjeg problema nekih stanovnika Čiste Velike koji su još 1995. godine darovali svoja zemljišta za potrebe izgradnje duhovno-kulturnog centra, osnovne škole, trodijelne sportske dvorane, crkve svete Ane, župnog dvora, zdravstvene i stomatološke ambulante, poštanskog ureda, kulturnog centra, boćališta, igrališta za male sportove i dječjeg vrtića. Svi su ovi objekti, građeni od 1997. do 2007. godine, javno-društvene namjene te su uvelike pomogli dizanju kvalitete života stanovništva Čiste Velike i okolnih naselja te spriječile daljnje raseljavanje stanovništva s ovoga područja od posebne državne skrbi.



- Kako bi se izgradili navedeni objekti, vlasnici čestica na kojima su oni izgrađeni ustupili su svoja zemljišta uz obećanje da će im ista biti nadoknađena zamjenskim terenima na čestici 417/1 koja je u vlasništvu Republike Hrvatske. Međutim, trideset pet darovatelja koji su onda ustupili svoja zemljišta, a za koje je do 2005. godine bio izrađen prijedlog parcelacije radi dodjeljivanja zamjenskih zemljišta, još uvijek nisu postali upisani njihovi vlasnici 1/1, bez čega ne mogu koristiti ova zamjenska zemljišta, navodi se u dopisu.

Urbanistički plan

Naime, Grad Vodice je lani donio Urbanistički plan uređenja stambene zone na dijelu čestice 417/1 katastarske općine Čista čime je omogućeno formiranje zamjenskih parcela za terene koje su vlasnici s područja naselja Čista Velika ustupili za izgradnju javno-društvenih objekata.

Tim je planom obuhvaćen prostor površine 20,15 hektara većim dijelom neizgrađenoga građevinskog područja naselja Čista Mala, a spomenuti prijedlog parcelacije u više je navrata u dogovoru s mjesnim odborima i zborovima mještana usuglašen s vlasnicima ustupljenih nekretnina. Predložena parcelacija obuhvaća 57 građevinskih čestica prosječne veličine 2066 četvornih metara kolike su prosječno bile i nekretnine dane za javno-društvenu korist.
 

24. travanj 2024 04:30