StoryEditorOCM
ŽupanijaSLUČAJ IZ ROGOZNICE

Općinski novac za pomoć školskoj ekipi stoji neiskorišten, reagirala prosvjetna inspekcija: Ravnateljica bojkotira vlastite učenike, prvake u badmintonu i trenera!?

26. ožujka 2017. - 19:06

Mučne trenutke na svome radnome mjestu u OŠ "Rogoznica" već treći mjesec proživljava prof. Dharma Smolić, nastavnik tjelesnog odgoja i trener školske ekipe u badmintonu, prvaka županijske školske lige, također trenutno ekipno najboljih i u Dalmaciji, iako tih petnaestak sjajnih, talentiranih djevojčica i dječaka – kako se s puno uvažavanja i naklonosti o njima izražava prof. Smolić – nemaju niti minimalne uvjete za treniranje u svojoj školi, niti u Rogoznici.

Upravo je ta izvanškolska aktivnost u badmintonu postala kamen spoticanja na relaciji s ravnateljicom škole Dijana Goleš, koja od siječnja blokira mogućnost da djeca dvaput tjedno odlaze na treninge u školsku sportsku dvoranu OŠ "Primošten".

Taj aranžman potkraj prošle godine Smolić je, uz znanje i potporu ravnateljice dogovorio s Općinom Rogoznica i školu ne košta niti lipe, no ne provodi se jer su troškovi projekta badminton kluba odjednom postali nepremostiva prepreka za školsko računovodstvo, tvrdi nastavnik omiljen kod učenika, a uživa i potporu roditelja u svojim nastojanjima da ih odgaja u zdravom sportskom duhu izvan obvezne nastave.



Napetosti su kulminirale posljednjih dana kada su, u kratkom razmaku, u ovu malenu školu sa 108 učenika od 1 do 8 razreda došle policija i prosvjetna inspekcija. Policiju je pozvao Smolić zbog žestokog verbalnog nasrtaja i prijetnja njemu i učenicima koje su doživjeli od jednog kolege nastavnika za vrijeme sata tjelesnog na školskom hodniku(!). Napadač razjaren jer ga je jedan učenik navodno pogodio komadićem krede zaradio je radi svoje reakcije prekršajnu prijavu, a na Smolićev poziv došla je i prosvjetna inspekcija kojoj se obratio zbog ravnateljičinih postupaka, a i radi spomenutog incidenta.

Resornom ministarstvu je, nekako u isto vrijeme, sa sličnim pritužbama na Dianu Goleš također pisala i Vlatka Toić, zatraživši dolazak inspekcije.
Ona je članica Roditeljskog vijeća škole i majka jedne natjecateljice u badmintonu, koju je ravnateljica povrijedila svojim nepedagoškim postupkom, što potvrđuje i prof. Smolić.

 

– Mjesecima sam, uz potporu i znanje ravnateljice koja je čak bila sa mnom na jednom sastanku, pripremao projekt kojim je iz općinskog proračuna djeci za sportsku opremu i troškove prijevoza na treninge u Primošten osigurano pedesetak tisuća kuna. Zapravo, s načelnicom Sandrom Jakelić ja sam razgovarao o mogućnostima izgradnje školske sportske dvorane, a kako to nije moguće do 2018. godine, nikako nisam htio da se za badminton izgubi ovaj upravo sjajni naraštaj talentirane rogozničke djece od 5. do 8. razreda osnovne škole, te je načelnica rado pristala da im se pomogne iz općinskog proračuna – govori prof. Smolić o događajima koji su prethodili kasnijoj ravnateljičinoj opstrukciji toga projekta, unatoč tome što ga je prethodno najavila i pohvalila pred nastavničkim i roditeljskim vijećem.



– Kada je školska računovotkinja odbila obračunavati troškove prijevoza do Primoštena, što iziskuje sasvim malo dodatnog napora, a ravnateljica je u tome poduprla, kazao sam joj, zaprepašten, da je izgubila moralni kompas, jer je dužna pomagati djeci u svojoj školi, naročito toliko uspješnoj, a i ljudima koji žele oplemeniti sebe i svoju okolinu. I sama bi trebala biti takva, zaključio sam, i otišao iz njezina ureda, čvrst u odluci da ću se za tu djecu boriti do kraja i svim zakonitim sredstvima – govori Smolić. Ponudio je računovotkinji svoj honorar predviđen projektom, no bez uspjeha, a Dijani Goleš kazao je da sumnja u njenu sposobnost vođenja škole u kojoj radi polovicu radnog vremena, a ostalo u OŠ "Pirovac".

Neka su djeca, u razočaranju svojevoljno otišla trenirati u stari vatrogasni dom u mjestu, te se jedna djevojčica ozlijedila, a dio roditelja o svom je trošku nabavio djeci opremu, iako je taj izdatak predviđen projektom. Prof. Smolića govori, više se ne poziva na sastanke nastavničkog vijeća, nakon dolaska inspekcije više nitko s njim ne razgovara, a nastavljaju se mučna ispitivanja djece o onome što su već rekla policiji kada je bila u školi radi spomenutog incidenta, no sada kod školskog pedagoga. Bez obzira na pomirljive riječi ravnateljice Goleš, čiju izjavu donosimo u okviru, Smolić duboko sumnja da će ona dopustiti realizaciju novca namijenjenog iz općinskog proračuna.

Izjavu nam je dala i spomenuta Vlatka Toić, članica Roditeljskog vijeća.
– Djeca su plakala zbog svega toga, a prema roditeljima i prof. Smoliću Diana Goleš ponaša se kao da smo pali s vrbe, kao da ne znamo da je obračun troškova prijevoza banalni posao koji računovodstvu može naložiti Školsko vijeće da je ravnateljica to zatražila.




Međutim nije, jer manipulira i izvrće činjenice, čak je sve ovo roditeljima prikazala još jednim troškom za njih, ogorčena je Vlatka Toić, dodajući kako djeca zajedno s profesorom postižu rezultate, a ravnateljici, umjesto da je sretna i ponosna, to smeta do te mjere da je čak ustvrdila kako nije bila na sastancima gdje se dogovarala ova pomoć općine školi i nastojanjima prof. Smolića da im osigura uvjete.


– Znači, za djecu se ne želi uraditi nikakav dodatni napor, iako to školu ne stoji ništa i pri tome Diana Goleš ne dopušta da joj se ide uz dlaku? Nečuveno, kao i njezini "pedagoški" postupci kada je fotografiju moje kćeri, u dresu OŠ "Pirovac" - jer ova škola nema dovoljno opreme - poslala pirovačkoj ravnateljici s tekstom: "Je li ovo vaše dijete?" Ili, kada nije dopustila da u rukometnu ekipu prof. Smolić uvrsti jednog dječaka kojeg se u školi smatra problematičnim, jer bi mu to bila nagrada! – iznosi Vlatka Tolić odlučna ne dopustiti takvo ponašanje prema djeci.


D. Goleš: Ništa nije stopirano, pronašli smo način obračuna troškova!
– Način knjigovodstvene obrade troškova prijevoza učenika na treninge rješava se i ništa nije stopirano. Sve će biti omogućeno i nitko ne sprječava nikoga u ovoj školi da se bavi bilo s čim u izvannastavnim aktivnostima, ništa nemam protiv toga – izjavila je Diana Goleš. Na naše pitanje u čemu je onda po njenom mišljenju problem, kaže da ne zna.
– Svatko ima vlastito viđenje situacije i može reći što želi, pa i prozivati ili pozvati inspekciju – kazala je Goleš, demantirajući da je išta pokušala opstruirati. Jedino je, naglašava, pronalazila način kako se općinska dotacija može računovodstveno obraditi u skladu s propisima, budući da to nije bilo u financijskom planu škole.
– Uvijek smo podupirali djecu i nitko se ne treba osjećati ugroženim, naprotiv, o tome nema nikakvog govora – nastavlja Diana Goleš. Uvijek smo dodaje, na raspolaganju djeci da se bave različitim zanimanjima, a otvorit ćemo školu u tu svrhu i u poslijepodnevnim satima. Škola je nova i velika, nažalost bez sportske dvorane i dok se ne izgradi morat ćemo se organizirati na ovakav način – govori Diana Goleš.


Škola određuje namjenu novca
– Ne znam što je iskrslo kao problem za računovodstvo škole, a što se tiče nas, mi smo kao i svake godine osigurali novac iz proračuna namijenjen za pomoć u izvanškolskim aktivnostima – govori načelnica Sandra Jakelić.
– Ideja je bila da dok nemamo školsku dvoranu, koju moramo što prije planirati iz vlastitih sredstava ne bude li moguće drugačije, na ovaj način, financiranjem prijevoza pomognemo školskom sportskom timu, međutim, na školi je da konačno odredi svoje potrebe – ističe načelnica Jakelić.

17. travanj 2024 10:29