StoryEditorOCM
ŽupanijaFARSA NA MILJEVCIMA

Ovog ima samo kod nas: Samovoljom državnih službenika Tetle 'prebrisali' Vukorepe, najstariji zaselak u Ključu (FOTO)

19. ožujka 2017. - 19:07

Josip Vukorepa iz miljevačkog Ključa, kriminalist u šibenskoj policijskoj upravi, u veljači je Komisiji za imenovanje ulica i trgova Grada Drniša podnio zahtjev za "preimenovanje nezakonito određenog imena ulice Tetle i nezakonito određenog imena zaseoka Tetlići u ulicu Vukorepe i zaseok Vukorepe", na temelju Zakona o naseljima.

Kako nam prenosi Vukorepa, njegov zahtjev ide u proceduru i uskoro će se rješavati u propisanom postupku, no svakako želi ukazati na eklatantan primjer kršenja provedbe zakona, pa i falsificiranja službenih dokumenata, i to od državne službe čiji bi zaposlenici i odgovorne osobe prvi trebali poštovati legalno postupanje.

Konkretno, riječ je o drniškoj ispostavi Odjela za katastar i geodetske poslove, čiji je voditelj Davor Štingl zajedno s ostalim službenicima 1998. godine uzurpirao ovlasti Gradskog vijeća koje po zakonu, uz prethodno mišljenje mjesnog odbora, jedino može donijeti odluku o nazivima ulica i trgova.

 

Riječju, bez propisane procedure, Vukorepe su postali Tetle - po prezimenu kojeg sve do prije 20-ak godina u Ključu uopće nije bilo, već isključivo u susjednim Drinovcima - jednostranim potezom birokratskog pera, tvrdi naš sugovornik i potkrjepljuje nizom dokumenata koje je prikupio na službenim adresama i priložio zahtjevu za preimenovanje ulice i zaseoka u kojem živi.

Prema navodima iz drniškog katastra, ulica Tetle bila je evidentirana na listi kućnih brojeva za naselje Ključ još 1991. godine, za potrebe popisa stanovništva. Međutim, na faksimilu popisa ulica i kućnih brojeva iz te godine koji nam je ustupio Vukorepa nije navedena, no rukom je dopisana na dokumentu katastra iz 1998., što je, tvrdi, falsifikat.

Za Vukorepu nije slučajnost što se to podudara s godinom kada se na biračkom popisu naselja Ključ i s prijavljenim boravištem pojavljuju Dražan i Neven Tetlo. Odjednom se, mimo svake logike, stanja katastarskih čestica koje su vlasništvo Vukorepa i svih neporecivih povijesnih činjenica, po tome prezimenu naziva ulica i cijeli tradicionalni, najstariji zaselak Vukorepe u Ključu, o kojima prva pisana potvrda datira iz 1693. godine. Josip Vukorepa s ponosom ističe svoga pretka, miljevačkog harambašu u borbi protiv Osmanlija Luku Vukorepića, koji se spominje 1698. godine. U to vrijeme je njihovo prezime imalo takav oblik, a Tetla na Miljevcima nije bilo: pojavljuju se tek 1858.

Zanimljivo, ni Grad Drniš ne raspolaže podatkom tko je i na koji način odredio nazive ulica i trgova u preostalim naseljima (selima) na svome području, navodi u svome odgovoru Vukorepi Ante Galić, službenik za informacije.
A da takvu odluku nije donijela jedinica lokalne samouprave, navodi se i u odgovoru iz Državne geodetske uprave, no Vukorepa ostaje uskraćen za podatak kada je evidentirana ulica Tetle i koji je službenik to proveo.

 

– Ako su ulica i zaseok Tetle tako nazvani 1991. godine, kako to da moja osobna iskaznica izdana 1993. i putovnica iz 1995. glase na Ključ bb, jer se adrese prije nisu određivale prema zaseocima? – nudi Vukorepa još jednu potkrjepu svojim tvrdnjama. U međuvremenu, Tetle su postale i službenom adresom na koju mu glase nove isprave jer je novo stanje upisano na katastar i postalo je mjerodavno za policiju, unatoč tome što odluka o nazivima ulica i zaseoka nije donesena u zakonskoj proceduri.

Tako je zaselak Tetlo, dodaje Josip Vukorepa, bez ikakvog utemeljenja u katastarskom vlasništvu i očito samovoljom državnih službenika, "prebrisao" Vukorepe u Ključu i susjedne Mazaline u Drinovcima.

– U svakom slučaju, očekujem da će se moj zahtjev riješiti u duhu Zakona o naseljima i njegova članka 8, koji propisuje da naselja, ulice i trgovi mogu nositi imena po geografskim i drugim pojmovima te po imenima i datumima koji su vezani za povijesne događaje ili osobe koje su dale značajan doprinos društvenom, kulturnom i znanstvenom razvoju.
Budući da su svi nazivi ulica i trgova u selima na drniškom području određeni izvan zakonite procedure, Vukorepa govori da tihog nezadovoljstva među stanovnicima ima posvuda...


'Ne mogu to dopustiti'
– Ne mogu dopustiti da netko svojevoljno administrativno izbriše zaseok Vukorepe koji u Ključu postoji 323 godine – ogorčen je Josip Vukorepa ovim postupkom.
Kako napominje, s time je upoznao i čelnike Državne geodetske uprave, Josipa Begonju, drniškog gradonačelnika, a od Davora Štingla, voditelja drniškog katastra, u zakonskome roku nije dobio odgovor na pismeni upit što je po službenoj dužnosti poduzeo nakon što su obojica svjedočila priznanju o nezakonitom imenovanju ulice Tetlo od jedne službenice katastra.
– Dok sam o tome razgovarao sa Štinglom, prekinula nas je provokativno riječima: "Ja sam imenovala ulicu Tetle, a vi ste se Vukorepe skrivali i bježali od mene kada sam to radila na terenu!"


'Zabranjeno nam je davati izjave'
– O tome ne mogu ništa kazati za javnost. Izvan Državne uprave zabranjeno nam je davati izjave, pa upit pošaljite na tu adresu – bilo je sve što nam je mogao kazati Davor Štingl. Do zaključenja ovog broja odgovor iz Državne geodetske uprave, međutim, nije stigao.

02. svibanj 2024 09:01