StoryEditorOCM
ŽupanijaZBOGOM PAMETI

Šibenski katastar ugrožava projekt vrijedan 120 milijuna kuna - upitna izgradnja kanalizacijskog sustava Betina-Murter

Piše Mande TURČINOV - JEŽINA
NIKŠA STIPANIČEV/HANZA MEDIA
13. ožujka 2017. - 19:55


Općina Murter-Kornati, odnosno općinsko komunalno društvo Murtela, dobilo je poziv za prijavu na EU fondove budući da ima spreman projekt izgradnje kanalizacijskog sustava Betina-Murter. Radi se zapravo o nastavku izgradnje sustava otpadnih voda, projektu za koji će se od EU fondova tražiti 120 milijuna kuna. Iako je projekt potpuno spreman, dogodio se jedan, po mnogima sasvim nepotreban, "ali".

Naime, dok je na murterskoj trasi zajedničke kanalizacije imovinsko-pravna platforma u potpunosti riješena, u betinskoj dionici situacija je po tom pitanju sasvim kaotična, a opće je poznato da je bespredmetno aplicirati na EU fondove ukoliko imovinsko-pravni odnosi nisu u potpunosti riješeni. Još 2015. godine je Općina Tisno, u čijoj je nadležnosti naselje Betina, Katastru u Šibeniku dostavila elaborate za ucrtavanje nerazvrstanih cesta u vlasništvo lokalne samouprave, a 93 posto ukupnih predmeta koji ulaze u trasu kanalizacije odnosi se upravo na lokalne ceste, koje Katastar do danas nije riješio, a i one elaborate za koje je izdao potvrde, nije proslijedio zemljišniku.

Ne pomažu ni požurnice

– Uza sve zvanje, molbe, požurnice, gotovo su prošle dvije godine od potvrda prvih elaborata koje do danas nisu došle na zemljišnik. Je li ovo svjesna opstrukcija projekta? Moramo tražiti rješenje za ovu situaciju, pa i platiti dva djelatnika ako treba ekipirati ured u Šibeniku jer Katastar u Šibeniku trenutačno ugrožava projekt od 120 milijuna kuna – ustvrdio je načelnik općine Tisno Ivan Klarin na sastanku što ga je inicirala Općina Murter-Kornati upravo zbog nastale situacije koja dovodi u pitanje daljnju izgradnju kanalizacijskog sustava.

Na sastanak su bili pozvani predstavnici svih izravno vezanih subjekata za projekt kanalizacije Betina-Murter. Uz Klarina, iz Tisnoga su došli Ivica Pirjak i Marijana Pavić, iz Hrvatskih voda Ivana Marinović Brničević i Petar Bilać, iz šibenskog Vodovoda Jure Pešo, iz projektantske tvrtke Proning Darko Orlandini te kao domaćini murterski načelnik Toni Turčinov, direktor Murtele Ante Turčinov i voditelj projekta izgradnje kanalizacije Ivo Marušić.

Pročelnik se oglušio

Iako uredno pozvan, sastanku se nije odazvao Josip Mikulandra, pročelnik Područnog ureda za katastar Šibenik i kao takav ključna figura "bez koje je rasprava bespredmetna", komentirali su prisutni, uglavnom zgroženi postupanjem šibenskog Katastra. Kako je vrlo izgledno da će nastavak izgradnje sustava odvodnje otpadnih voda Betina-Murter postati upitan takvim ponašanjem, oba su načelnika suglasna da se resornom ministru uputi dopis i da se na bilo koji način postupak ishodovanja vlasničkog lista za podnesene elaborate ubrza, makar i financiranjem dodatnih djelatnika u Katastru.

Jer, kako je primijetio Petar Bilać iz Hrvatskih cesta, od trenutka poziva na kandidiranje projekta do same prijave na natječaj proći će sigurno šest mjeseci. Dovoljno vremena da Katastar odradi svoj dio posla, to više što se radi o čisto formalnoj proceduri, naime o neupitnoj vlasničkoj kompetenciji lokalne samouprave.

24. travanj 2024 15:05