StoryEditorOCM
ŽupanijaZnaju što rade

Ekološka udruga "Krka" Knin sve traženiji partneri na ekološkim projektima

Piše Katarina RUDAN
NIKŠA STIPANIČEV/HANZA MEDIA
3. ožujka 2017. - 22:47


Ekološka udruga "Krka Knin" uspješno djeluje već trinaest godina i jedna je od aktivnijih ne samo u našoj županiji već i šire. Sa svojim projektima izišli su i izvan granica Knina, pa su sve traženiji partneri na projektima i kao kolege.
– Udruga je osnovana na inicijativu Kninjana koji su željeli potaknuti ekološku svijest građana, ali i s ciljem poticanja razvoja održivog turizma i iskorištavanje potencijala grada Knina koji su ogromni. Knin je grad na sedam rijeka, iz njega se kreće put najvišeg vrha Hrvatske, ima predivnu tvrđavu, ispod Krčića izvire rijeka Krka koja je jedinstvena u svijetu. Svi ti potencijali su predivni, ali još uvijek nedovoljno iskorišteni – kaže Inga Kukolj, tajnica udruge. Osnovni ciljevi Udruge su zaštita izvora rijeke Krke i rijeka na kninskom području, zaštita okoliša, promocija i razvoj turizma, promocija volonterizma, očuvanje prirodne baštine i tradicije, rad s mladima, a posebno djecom.



– U međuvremenu smo proširili naše djelovanje pa sad imamo i aktivnosti za poticanje društvenog poduzetništva, a kako ne bismo živjeli samo od projekata, osnovali smo pri udruzi i društveno poduzeće "Marunuša" j.d.o.o. Još se učimo društvenom poduzetništvu i korak po korak u tomu napredujemo. Ljeti preko društva imamo i kafić "Marunuša", vožnju Krkom drvenim splavom, te izrađujemo suvenire od recikliranih materijala – govori Inga.

Projekti i zapošljavanje

 

U udruzi je troje stalno zaposlenih, a uspješno koriste i mjere Zavoda za zapošljavanje kroz javne radove i stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa. Zahvaljujući tim mjerama, kroz udrugu je prošlo oko 40 Kninjana koji su radili na šest mjeseci ili godinu dana.
– Kroz javne radove čistili smo Krku i njezine pritoke, izrađivali ekološke suvenire, ljudi rade u Eko knjižnici igračaka ili na drugim projektima koji su u tom trenutku aktualni. S ovom praksom nastavit ćemo i ove godine, samo čekamo mjere – kaže Inga. Inače, udruga broji oko pedeset članova, a desetak je aktivnih koji volontiraju. Inga je i sama četiri godine volontirala u udruzi, dok nije zasnovala radni odnos.



Tako je zaposlena i Marija Ujaković, koja je nakon odrađenih javnih radova u trajanju od šest mjeseci nastavila volontirati, a kad su došli novi projekti, zaposlena je, kaže Inga. Predsjednik udruge Srećko Kmetić je treći zaposlenik i on brine o Ekološko informativnom centru i organizacijom ekoloških akcija. Broj zaposlenih zapravo ovisi o financijskim sredstvima, a ona, pak, o projektima koji prođu na raznim natječajima. Uspjeli su, kao partneri na projektu s drugim udrugama, povući određeni iznos europskog novca. Tako su uredili poučno-edukativnu stazu na Krčiću, ispred Turističke zajednice Knin i na Kninskoj tvrđavi postavili info-portale, te sudjelovali u projektu "Zajedno za prirodu i okoliš". Osnovano je Vijeće za okoliš Šibensko-kninske županije i iako je projekt "Zajedno za okoliš i prirodu" završio, na volonterskoj bazi i u suradnji s Gradom Kninom Vijeće nastavlja raditi.

Briga od Dinari

 

– Sedmog ožujka u organizaciju Grada Knina bit će održano 7. vijeće za okoliš, a mi smo suorganizatori. Teme su odvajanje otpada, edukacija građana, Centar za zbrinjavanje otpada Bikarac, reciklažna dvorišta, kolektor na Krki, Dinara, Crvena zemlja i slično. Dakle, uvijek aktualne teme – kaže Inga.
Inače, Udruga Krka svesrdno podržava inicijativu da se Dinaru proglasi parkom prirode i ona potpuno otvori posjetiteljima.



– Jasno je da se vojne vježbe moraju negdje održavati, ali to je za Knin veliki problem jer se ne mogu u turističke svrhe koristiti prirodne ljepote Dinare. Uspjeli smo prije godinu dana, u suradnji s našom Turističkom zajednicom i Gradom Kninom, dogovoriti da bude objavljeno kad će put biti zatvoren zbog vježbi. Vidjet ćemo što će se s inicijativom događati, ali dižemo obje ruke "za" – veli Inga. Pohvalit će se izuzetno dobrom suradnjom s Gradom Kninom i Šibensko-kninskom županijom i njezinim Upravnim odjelom za zaštitu okoliša.

Eadikacija djece

Nadalje, u suradnji sa šibenskom udrugom "Mladi u EU", Udruga Krka uskoro će osnovati podružnicu u Šibeniku, koja će biti u Crnici, u popularnoj narančastoj zgradi.
– Svakako, sve je bolja i bolja suradnja i s drugim jedinicama lokalne samouprave, primjerice Općinom Promina, a radionice smo održavali u Skradinu i Šibeniku, te drugim mjestima – rekla je Inga.



U organizaciji Udruge Krka već jedanaest godina u kolovozu se održava Festival ruralne kulture FRK, provode programe edukacije o zaštiti okoliša s djecom do četvrtog razreda, i to daje rezultata. Uče ih kako reciklirati papir, praviti kompost, odvajati otpad, organizirali su prikupljanje korisnog otpada po školama... Svakako, čine sve da okoliš i priroda ostanu što čistiji, prirodniji i za život ugodniji.


Zeleni telefon

Zeleni telefon, a broj mu je 072 123 456 je servis građanima za prijavljivanje uočenih problema u okolišu i prirodi. Ekološka udruga "Krka Knin" zadužena je za Zeleni telefon za Šibensko-kninsku županiju i na njega se može prijaviti svako zagađivanje i uništavanje prirode i okoliša. Volonteri nakon dojave postupaju dalje prema nadležnim poduzećima ili institucijama.



Prva ekološka knjižnica igračaka

– Prije dvije godine došli smo na ideju da razmjenjujemo igračke, odjeću, obuću i druge potrepštine za djecu. Odaziv je bio izvrstan i sada u našem prostoru u ulici Tvrtkova 3 imamo više od tisuću igračaka i oko 200 članova ekološke knjižnice. Djeca od prvog do četvrtog razreda osnovne škole besplatno dobiju člansku iskaznicu, imamo bazu podataka i oni posude igračke, najviše tri na mjesec dana. Višestruka je korist od toga. Roditelji štede jer ne moraju kupovati igračke, djeca ih bolje čuvaju i stječu naviku dijeliti s drugima. U vrtiće i škole stavili smo spremnike za igračke i tamo ih roditelji i djeca ostavljaju. U knjižnicu dolaze djeca, igraju se i druže. Naš primjer slijedile su i ostale sredine, te je nakon naše otvorena ekološka knjižnica u Zagrebu i Veloj Luci, najave su da će uskoro biti otvorena u Sesvetskom Kraljevcu i Koprivnici, a mi ćemo je otvoriti i u Šibeniku kad osnujemo podružnicu – veli Inga.


Kazniti neodgovorne

– Ekološka svijest većine građana se mijenja u pozitivnom smjeru, vidim to iz iskustva. Prije nekoliko godina bila sam teški protivnik kazni, a sad sam zagovornik kazni za neodgovorne pojedince. Građani odvajaju čepove, baterije, papir, manje bacaju smeće, Knin je čišći grad, postoje spremnici za odjeću i generalno svijest građana je pozitivnija. Nažalost, neodgovornih ima. Na primjer, mi očistimo bačeni otpad i kad za mjesec dana prođem i vidim novi otpad na istom mjestu, muka mi je. Nisu to papirići od čokolade, to su vrećice sa smećem. E, te bih kaznila – kaže Inga.

16. travanj 2024 09:57