StoryEditor
SvijetNajveći postotak

Izrael je rekorder u brzini cijepljenja, vakcinu primila 2,4 milijuna ljudi: uspješno se bore s trećim valom zaraze, a karantena je do kraja siječnja

22. siječnja 2021. - 12:25
AFP

Izrael je dosad protiv Covida-19 cijepio daleko najveći postotak svog stanovništva među svim zemljama svijeta, a samo u jednom danu cijepljeno je rekordnih 224.000 ljudi, napisala je u petak ministrica zdravstva Yuli Edelstein na Twitteru.

S tom brojkom cijepljenih u četvrtak, ukupan broj ljudi koji su primili prvu dozu cjepiva iznosi 2,4 milijuna, a obje doze primilo je 850.000.

Izrael je počeo svoju akciju cijepljenja 19. prosinca i napredovao je neusporedivim tempom. Za usporedbu, u Njemačkoj - zemlji s devet puta više stanovnika - prvu dozu cjepiva primilo je 1,3 milijuna ljudi, a samo 78.000 dobilo je i drugu dozu potrebnu za potpunu imunizaciju.

Izraelska je vlada rano naručila dovoljan broj doza cjepiva i sklopila je dogovor s proizvođačem cjepiva Pfizerom o pružanju medicinskih podataka u zamjenu.

Stručnjaci također vjeruju da snažni i visoko digitalizirani sustav javnog zdravstva pridonosi uspjehu kampanje cjepiva.
Izrael se upravo bori s trećim valom zaraze, a karantena je u zemlji na snazi do kraja siječnja.

Ljudima je dopušteno da se najviše kilometar udalje od svojih domova. U petak je prijavljeno 7099 novozaraženih.

Velik je broj zaraženih u ultraortodoksnim zajednicama, gdje velike obitelji često žive u malim kvartovima i prkose vladinim pravilima, umjesto da slijede smjernice svojih duhovnih vođa. Mnogi ultraortodoksni vjernici odbijaju cijepljenje.

Prema podacima internetske stranice Our world in data, nakon Izraela, koji je barem jednom dozom cijepio 38 posto stanovnika, slijede Ujedinjeni Arapski Emirati s 22,7 posto, Bahrein s 8,5 posto, Velika Britanija s 8 posto, te Sjedinjene Države s 5,3 posto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

04. ožujak 2021 13:24