StoryEditor
Svijetsuprotne taktike

I dok Belgija zabranjuje sva putovanja koja nisu nužna do 1. ožujka, u Rumunjskoj ublažavaju mjere i djelomično otvaraju restorane, kafiće i kazališta

22. siječnja 2021. - 20:01
Daniel Mihailescu/AFP

Belgija će zabraniti sva putovanja koja nisu nužna do 1. ožujka kako bi spriječila širenje novih sojeva koronavirusa, poput onog koji se širi u Velikoj Britaniji, dogovor je belgijskog kriznog stožera u petak, pišu lokalni mediji. 

Od sljedeće srijede svi koji budu putovali u i iz Belgije morat će navesti valjani razlog za prelazak granice - poput obiteljskih obveza ili studiranja.

Pravila se primjenjuju i na belgijske građane koji po dolasku moraju tjedan dana u karantenu i testirati se na koronavirus prvi i zadnji dan karantene. 

Osnovnim radnicima i onima koji rade u prometu bit će dopušteno putovanje u druge zemlje. 

Belgijski premijer Alexander De Croo već je sugerirao da želi strože mjere. U četvrtak je pozvao svoje europske kolege na samitu da poduzmu slične mjere na granicama. 

Zemlje su se složile da treba obeshrabriti sva putovanja koja nisu nužna, ali nisu išli tako daleko kao De Croo. 

Danima prije kriznog sastanka De Croo je govorio da je, iako se Belgijce pozivalo da ne putuju za Božić i Novu godinu, njih 160.000 otputovalo u inozemstvo, a neki od njih su donijeli koronavirus "u svojim koferima" na povratku. 

Nacija s 11,5 milijuna stanovnika teško je pogođena u pandemiji koronavirusa. Iako je broj zaraza i hospitalizacija trenutačno stabilan i relativno nizak u usporedbi s nekim europskim susjedima, u toj zemlji je od koronavirusa umrlo više od 20.000 ljudi. 

Frizeri bi sredinom veljače mogli otvoriti svoje salone nakon što tri mjeseca nisu radili, ali pod strogim uvjetima, objavili su mediji. 

Iz Rumunjske istodobno stižu vijesti suprotnog predznaka: stanovnici Bukurešta opet će moći, pod određenim uvjetima od ponedjeljka ići u restorane, kafiće, kina i kazališta kada stupa na snagu kontroverzno ublažavanje mjera.

Odbor za krizne situacije rumunjskog glavnog grada u kojem su lokalni političari i vladini dužnosnici, odobrio je u petak djelomično ublaženje mjera unatoč upozorenjima ministarstva zdravstva, izvještavaju mediji.

Odbor je istaknuo činjenicu da su tri posljednja dana dnevni brojevi zaraženih bili manji od 3 nove zaraze na 1000 stanovnika. 

Objekti koji će se moći otvoriti moraju ograničiti kapacitet na 30 posto i raditi do 21 sat. Međutim, mjere se mogu ponovno postrožiti u bilo koje vrijeme u slučaju porasta broja novozaraženih, rekao je Raed Arafat, državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova.

Ministar zdravstva Vlad Voiculescu se ranije izjasnio protiv ublažavanja mjera jer je u blizini Bukurešta otkrivena nova zaraznija varijanta koronavirusa iz Britanije, prenio je portal the g4.media.ro. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. veljača 2021 21:06