StoryEditorOCM
Svijetmračna povijest

Bitka za Berlin značila je kraj nacističkog režima, Rusi su porazili Hitlerove snage, ali su i sami počinili zločine

Piše vijesti sd
2. svibnja 2023. - 19:09

Budući da je odbijao prijedloge za predaju, Hitlerov nacistički režim mogao je pasti kada padne i njegov centar, grad Berlin.

Svi oni koji su 19. travnja 1945. bili u Berlinu, tvrdili su da su se s periferije grada čuli drugačiji zvukovi od onih na koje su navikli. I bili su u pravu. Dolazili su od topništva, a ne od savezničkih bombi. To je značilo samo jedno: Berlin je bio u dometu sovjetskih topova, što je izazvalo val straha među stanovništvom koje se pitalo - kako se to uopće dogodilo?

I dok je ulicama Berlina vladala panika, a njemačke trupe obuzimalo malodušje, Hitlerove su naredbe bile jasne – vojska se morala oduprijeti do kraja. On se, pak, skrivao u svom bunkeru zajedno s drugim nacističkim vođama, poput Martina Bormanna, Alberta Speera ili Josepha Goebbelsa. I u svom ludilu bio je spreman beskorisno žrtvovati cijelo stanovništvo, a smrtno kazniti predaju i podizanje bijele zastave, piše National Geographic.

image

Crvena armija porazila je njemačke snage

AFP

Između epizoda dobrog raspoloženja i eksplozivnih izljeva bijesa na sve i svakoga, uključujući i svoje generale koje je optuživao da su neučinkoviti i izdajnici, izdao je niz oštrih direktiva. No, nakon što su 20. travnja 1945. američki B-17 i britanski Lancasteri bombardirali središte Berlina i uništili veliki broj zgrada, bila je prisilna evakuacija dvije tisuće stanovnika, a grad je od tog trenutka trajno ostao bez struje.

hitlerovo samozavaravanje

Dva dana nakon ovog događaja netko je na sastanku s Adolfom Hitlerom pohvalio generala Waltera Wenka koji je zapovijedao 12. armijom u Magdeburgu. Nakon što je čuo vijest, Führer je iznenada promijenio raspoloženje i smislio novi plan - general Wenk će se okrenuti i spasiti Berlin, Sovjeti će izgubiti na samom "pragu" i tijek rata će se opet promijeniti.

Ali istina je bila da je Berlin bio opkoljen i da spomenuti general nije imao dovoljno kapaciteta da se nosi sa silom koja je marširala prema srcu Reicha.

image

Ruski vojnici pred postajom berlinske podzemne željeznice

AFP

General Helmut Weidling, koji je vodio obranu Berlina i pokušavao uspostaviti operativnu obranu - imao je na raspolaganju samo trupe koje su se polako raspadale, poput onih španjolskog generala Miguela Escere. Zajedno s pripadnicima Volkssturma, Hitlerjugenda i policije gradili su barikade od tramvaja koji će se na kraju pokazati beskorisnim.

Jedno po jedno, Sovjeti su okupirali berlinske četvrti, dok se civilno stanovništvo skrivalo u zadimljenim tunelima podzemne željeznice. Kao posljednja mjera odlučeno je dići u zrak nasipe koji su odvajali kanal Landwehr od metroa i tako spriječiti daljnji ruski prodor.

rusi gorštaci krali sve sreda

Bio je to trenutak kada je ishod cijelog rata već svima bio jasan, pa tako i Hitleru koji je u poslijepodnevnim satima 30. travnja 1945. počinio samoubojstvo u svom bunkeru. Ubrzo nakon njega to je učinila i njegova supruga Eva Braun. Prema riječima svjedoka, nakon što su pronašli njihova beživotna tijela, službenici su ih premjestili u vrt Ureda, položili u prethodno iskopanu jamu i zapalili.

Dana 2. svibnja, na kraju bitke, mnogi pristaše režima i SS-ovci počinili su samoubojstvo radije nego da padnu u ruke Sovjetima. Ruski vojnici, čije je podrijetlo uglavnom vuklo iz stepa i planina Kavkaza, nikada nisu vidjeli ništa poput elegancije Berlina. Ukrali su sve što su mogli: gramofone, nakit, upaljače, odjeću. No, najviše su se tražili ručni satovi koji su ih fascinirali. Privlačili su ih i zahodi s vodokotlićima, bicikli, žarulje. Sve što nisu ukrali, uništili su.

image

Adolf Hitler i Eva Braun počinili su samoubojstvo 30. travnja 1945.

AFP

Nakon pljačke počela su masovna silovanja, tema o kojoj se u vrijeme Hladnog rata malo govorilo. Ruski mediji ove događaje tradicionalno odbacuju kao "izmišljotine". Danas se ne zna koliko je žena silovano nakon pada Berlina, iako neki povjesničari govore o brojci od oko sto tisuća.

Danas se u predgrađu Berlina, na obalama rijeke Spree, nalazi dvanaest metara visoka statua sovjetskog vojnika s mačem u ruci i njemačke djevojke. Spomenik je izgrađen između 1946. i 1949. godine u čast više od sedamdeset tisuća vojnika Crvene armije koji su poginuli u bitci za Berlin, s natpisom: "Sovjetski narod spasio je europsku civilizaciju od fašizma", piše National Geographic.

image

Dvanaest metara visoka statua sovjetskog vojnika s mačem u ruci i njemačke djevojke. Spomenik je izgrađen između 1946. i 1949. godine s natpisom: ‘Sovjetski narod spasio je europsku civilizaciju od fašizma‘. O silovanim Njemicama nije se govorilo

John Macdougall/AFP

Epilog je to šest ili dvanaest najgorih godina u svjetskoj povijesti s milijunima mrtvih i ranjenih, razorenim gradovima i državama, zvjerstvima i izbijanjem svega najgorega u ljudima. Pouka svega trebala bi biti da se nešto slično nikad više ne ponovi.

image

Razoreni Berlin u srpnju 1945.

AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. travanj 2024 02:46