StoryEditor
Svijetrat koroni

Biden Amerikancima: ‘Nosite svi maske idućih 99 dana. Okrećemo se znanosti, a ne politikantstvu‘. Svi koji stižu u SAD moraju u karantenu

21. siječnja 2021. - 22:47
Mandel Ngan/AFP

Novi američki predsjednik Joe Biden obratio se javnosti zbog krize s koronavirusom koji je do sada u SAD-u pokosio više od 400.000 ljudi.

Biden je upozorio da bi u SAD-u broj preminulih od COVID-a uskoro mogao preći i brojku od pola milijuna, te da će novoj administraciji trebati mjeseci dok da preokrene situaciju u svoju korist.

"Pomaknut ćemo nebo i zemlju da besplatno cijepimo što je moguće više Amerikanaca – rekao je Biden.

Odmah na snagu stupa uredba po kojoj je obavezno nošenje maski u javnom prijevozu, autobusima, avionima i vlakovima. Osim nošenja maski, svi međunarodni putnici koji dolaze u SAD trebat će se testirati prije nego uđu u zrakoplov te ići u karantenu kad slete u SAD.

Američki predsjednik potpisao je deset izvršnih uredbi kojima želi unaprijediti borbu protiv koronavirusa.

Između ostaloga, ubrzat će cijepljenje, donijet će se hitna  promjena zakona koji će omogućiti pojačanu proizvodnju zaštitnih maski i lijekova koji pomažu u ublažavanju simptoma i liječenju COVID-a. Osniva se i Nacionalni odbor za testiranje koji će povećati broj testiranih građana, kao i radna skupina za zdravstvenu ravnopravnost koja bi trebala osigurati adekvatan i pravedan odgovor na pandemiju.

Borbu protiv pandemije diže na nacionalnu razinu, za razliku od Trumpa koji je odluke prepuštao saveznim državama.

image
Mandel Ngan/AFP

- Razumijem strah i frustracije mnogih Amerikanaca. Razumijem vlade, gradonačelnike i vođe plemena kad se osjećaju kao da su ostavljeni sami bez jasnog nacionalnog plana koji bi im pomogao da prebrode ovu krizu. Bit ću vrlo jasan. Situacija će biti sve gora dok ne postane bolja. Memorijal kojem smo prisustvovali prije dvije noći nažalost neće biti naš zadnji. Broj poginulih će vjerojatno prijeći 500 000 sljedećeg mjeseca i slučajevi će nastaviti rasti. Nismo ušli u ovoj nered preko noći. I trebat će mjeseci da stvari preokrenemo. Ali jasno ću vam reći i ovo – prebrodit ćemo ovo! Pobijedit ćemo ovu pandemiju. I državi koja čeka našu akciju poručujem – pomoć stiže već danas – poručio je Biden i predstavio nacionalnu  strategiju u borbe protiv COVID-19.

Naglasio je kako se strategija zasniva na znanosti, a ne na politici. „Zasniva se na istini, a ne na poricanju. Potanko je napisana, ima više od 190 stranica", poručio je Biden.

Apelirao je na sve Amerikance da nose maske narednih 99 dana. "Nošenje maski je nažalost postalo stranačko pitanje, ali to je patriotski čin", rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

03. ožujak 2021 05:49