StoryEditorOCM
ŠibenikOlakšani im teški dani

Novo ruho Dječjeg odjela šibenske Opće bolnice: Osnovci i nastavnici crtali za male bolesnike

29. siječnja 2020. - 12:53

Djeca djeci – mogla bi se tako nazvati akcija učenika iz gotovo svih osnovnih škola Šibensko-kninske županije.

 

Pod vodstvom svojih učitelja likovne kulture klinci su poželjeli unijeti malo veselja i radosti u prostore Dječjeg odjela šibenske Opće bolnice. U hodniku tog odjela, uz stubište koje vodi na prvi kat, ovih dana niču dva murala, zidne slikarije veselih boja i raznolikih motiva, a sve je počelo sa željom da se malim bolesnicima barem malo olakšaju bolesnički dani, kazuje Stela Dumančić Čuturić, voditeljica Aktiva učitelja likovne kulture Šibensko-kninske županije, koja likovni predaje u šibenskoj OŠ Vidici.

 

- Do sada smo krajem godine u Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić uvijek organizirali izložbu učeničkih likovnih radova koja bi potrajala dva ili tri tjedna, a onda bi se ti radovi vraćali u školu. Ovaj put smo odlučili ostaviti trajniji pečat i izići u lokalnu zajednicu, napraviti neku suradnju gdje bismo djecu povezali sa zajednicom i tako ih potaknuli i osvijestili im važnost humanitarnog djelovanja. Ideju da svojim crtežima oplemene bolnički prostor dali su sami učenici jer, znaju i oni, nitko ne voli ići u bolnicu – objašnjava Dumančić Čuturić.

 

Crtanje do 1. veljače

 

I ovaj put ideja je pala na plodno tlo. Šibensko-kninski likovnjaci brzo su se prihvatili posla i animirali učenike koji su svoje crteže i skice izrađivali ili na satovima likovnog ili na likovnim grupama.

 

- Sudjelovale su gotovo sve osnovne škole iz naše županije. Tu su Knin, Pirovac, Rogoznica, Murter i, naravno, sve škole u Šibeniku. Rekla bih da je uključeno 16 od ukupno 22 osnovne škole u županiji. Učenici su crtali razne motive: cvijeće, more, ribe, djecu, krugove, srca... Ima tu figurativnih i apstraktnih elemenata - ističe Dumančić Čuturić.

 

A te crteže i skice, dodaje, nastavnici su objedinili u jedinstvenu cjelinu koja će svoje mjesto naći na dvama muralima. Prvotna ideja je bila da učenici sami svoje radove preslikaju na zid, no od toga se odustalo u dogovoru s vodstvom Dječjeg odjela. Vrijeme je gripa i viroza, pa je sprječavanje moguće zaraze i dječje zdravlje svima bilo na prvom mjestu.

 

- Da je ovo vanjski prostor, ne bi bilo problema da mural oslikaju sami učenici. Ovako, željeli smo zaštititi djecu, kako naše učenike, tako i djecu koja boravi u bolnici. Zato smo odlučili da to napravimo mi učitelji, ali sve radimo prema učeničkim radovima koje vjerno kopiramo – smije se Dumančić Čuturić i posjeća kako ovo ipak nije prva akcija šibensko-kninskih likovnjaka i njihovih učenika u zdravstvenim ustanovama.

 

Prije šet godina, naime, u suradnji s Centrom za vizualnu kulturu Gradske knjižnice Juraj Šižgorić, napravili su mural ispred dječjeg dispanzera.

 

Crteži na Dječjem odjelu pak bit će gotovi za manje od desetak dana. Predstoje završni radovi koji se planiraju u subotu, 1. veljače, a tjedan dana kasnije bit će svečano otvorenje na kojem će, najavljuje Dumančić Čuturić, biti i djeca, autori crteža s bolničkog murala.

Najaktivniji u državi Potpora i iz Splita

Šibenski Aktiv učitelja likovne kulture jedan je od najaktivnijih u državi, pa njihova akcija na Dječjem odjelu šibenske bolnice nimalo ne čudi Nevenku Mistrić Gulin, učiteljicu likovne kulture iz Splita koja je s 43 godine staža i sa zvanjem nastavnice mentorice nedavno otišla u mirovinu. Sa svojim šibenskim kolegama često je i lijepo surađivala, pa im je sada došla u posjet. Iz znatiželje i zbog potpore, kaže.
- Ovdje sada crta moja prijateljica Marija Mišetić. Kaže da se sva ukočila, pa se smijemo kako je tek bilo Michelangelu dok je ležeći oslikavao Sikstinsku kapelu. Gospođa Stela uvijek je bila lokomotiva koja vuče naprijed i ovo je sjajna ideja. Vjerujem da će djeca i roditelji koji budu tu dolazili biti oduševljeni ovom malom kreacijom djece za djecu. Crteži su tako svježi i tako su razveselili i oplemenili ovaj prostor. Ovdje je umjetnost u službi djetinjstva i zdravlja – oduševljena je Mistrić Gulin.

Ovo su vrijedni šibensko-kninski likovnjaci Iz čitave županije

Uz Stelu Dumančić Čuturić, u nastanak dvaju murala na šibenskom Dječjem odjelu bili su uključeni i sljedeći učitelji likovne kulture: Marija Mišetić iz OŠ Unešić, Meri Višić iz OŠ Jurja Dalmatinac, Ivana Skroza koja predaje u OŠ Jurja Šižgorića, Tisno i OŠ Murterski škoji, Antoni Paškov iz OŠ Petra Krešimira IV. I OŠ Meterize, Katarina Turčinov iz OŠ Fausta Vrančića, Milena Mikulandra iz Katoličke osnovne škola, Žana Klisović iz OŠ Juraj Šižgorić i Centra Šubićevac, Manuela Srdarev iz OŠ Čista Velika i OŠ Pirovac, Paola Glavurtić iz Splita koja likovni predaje u Vrpolju i Rogoznica, Lenka Pejaković iz OŠ Brodarica i OŠ Tina Ujevića te Nena Ivković iz kninske OŠ Dr. Franje Tuđmana i OŠ Domovinske zahvalnosti. Otvoreni su, poručuju vrijedni likovnjaci, za daljnju suradnju u sličnim prostorima i rado će se odazvati svima koji ih pozovu...

19. travanj 2024 12:29