StoryEditorOCM
ŠibenikUnutarstranački izbori u HDZ-u

Govorili u osobno, a ne u ime stranke, pa izabrali neutralni teren: Gradonačelnik Šibenika i šibensko- kninski župan objasnili zašto podržavaju Plenkovića; Burić komentirao i svoju kandidaturu

23. siječnja 2020. - 11:41


Šibensko-kninski župan Goran Pauk i gradonačelnik Šibenika Željko Burić, kako su kazali, nedvosmisleno i apsolutno podržavaju Andreja Plenkovića u novom mandatu za predsjednika HDZ-a. Zajedno su svoj stav odlučili javno iznijeti uoči predstojećih unutarstranačkih izbora ističući kako govore u osobno ime, pa zbog toga svoju konferenciju za novinare nisu željeli održati u stranačkim prostorijama nego su za to odabrali neutralni teren – prostorije šibenske podružnice Hrvatskog novinarskog društva.

-Ovo govorimo i radimo u osobno ime, kao članovi HDZ-a i nositelji funkcija vrlo bitnih za ovo područje - kao župan i gradonačelnik. Obraćamo se kako javnosti tako i članovima stranke pred kojima je bitan zadatak u predstojećem razdoblju, a to su unutarstranački izbori koji će drastično odrediti kako će stranka funkcionirati u budućnosti s obzirom na utakmice koje su pred nama. Vrlo je bitna ova koja predstoji, a to je izbor predsjednika HDZ-a i tijela stranke. Moja želja i osobni nagon idu prema tome da se javno izrazim, jer smatram da je to bitno, a to je apsolutna podrška predsjedniku i premijeru Andreju Plenkoviću – kazao je Pauk.

 

 

Plenković je, smatra, najuspješniji hrvatski premijer do sada, a to potvrđuju brojni pokazatelji i rezultati.
-Niz uspjeha stoji iza ove vlade i Andreja Plenkovića kao premijera: od gospodarskih preko zaštite svih nacionalnih i državnih interesa do stvaranja HDZ—a kao moderne stranke – naglasio je Pauk ustvrdivši kako je zbog toga važno da se taj kontinuitet nastavi.

-Želio bih istaknuti premijerov odnos prema lokalnoj i posebno regionalnoj samoupravi. To je politika uvažavanja iz čega proizlazi dijalog i suradnja, a to u konačnici donosi rezultate. Oni su vidljivi i jako smo zadovoljni s njima. Dobro, uvijek ćete naići na razne politizacije i pokušaje prikazivanja neke dobre stvari u drugom svjetlu. To je demokracija, ali generalno gledano, taj odnos prema lokalnoj i regionalnoj samoupravi nikada nije bio bolji u Hrvatskoj i rezultirao je prije svega decentralizacijom i spuštanjem ovlasti s viših na niže razine bilo da se radi o općini, gradu ili županiji. To je premijerovo razmišljanje na tragu europskih politika i nastojanja da se decentralizira ova država koja je bila najviše centralizirana u Europi. To uspješno provodimo u fiskalnom i funkcionalnom smislu i to je jedan od najvećih pluseva Andreja Plankovića. S obzirom na porezne reforme koje se provode osjećaju to i gospodarstvenici, a osjećamo i mi u županijama koje su bile na udaru prethodnih vlada i premijera – konstatirao je Pauk.

Dodao je kako je Plenković moderan političar koji je Hrvatsku do sada najkvalitetnije pozicionirao, pogotovo sada kada predsjeda Europskom unijom. Zbog svega toga Plenković može računati na Paukovu daljnju lojalnost.

- Mislim da je to najbolji način da podržimo Andreja Plenkovića da nastavi voditi stranku. To će raditi jako uspješno i pretvorit će nas u modernu i ozbiljnu stranku, ali vodeći računa da bude centrirana od centra desno, ali ne krajnje desno, jer to nije pravi put. To je razlog zašto mu osobno dajem podršku i nadam se da će svi koji su birali mene i koji drže do mojih riječi da će razmisliti i pridružiti se tom smjeru – zaključio je Pauk.

 

 

I Burić zagovara kontinuitet Plenkovićeva vodstva HDZ-a.
-Moja nedvosmislena podrška u kandidaturi za novi mandat za predsjednika HDZ-a Andreju Plenkoviću seže još od mog prvog susreta s premijerom i ministrom Damirom Krstičevićem na kavi u Harmoniji kada sam jasno podržao njegovu prvu kanididaturu. I to je ostalo u kontinuitetu. Zašto? Mislim da je grad Šibenik upravo primjer onoga što znači europska politika koju vodi Andrej Plenković, ne samo kao premijer nego i predsjednik stranke. Dakle, potpuna konsolidacija proračuna Grada Šibenika što je rezultat poreznih reformi u četiri ciklusa. Ako se vratimo u povijest HDZ-a, uz nacionalni suverenitet što je bila odrednica prvog predsjednika, pokojnog Franje Tuđmana, jasno pozicioniranje Hrvatske u Srednjoj Europi te gospodarski i kulturološki integritet u Zapadnoj Europi - nitko to nije snažnije radio uime HDZ-a kao što to radi Andrej Plenković. Nitko nije napravio snažniji iskorak u demokratizaciji stranke nego Andrej Plenković, koji jasno komunicira sa svima, a ne samo interesnim skupinama koje usput rečeno postoje u svim strankama i protiv čega se treba boriti. I na kraju ako se uzmu njegovi planovi za skoru budućnost: ulazak u Schengen i uvođenje eura, rekao bih da će Hrvatska u tom trenutku biti prava demokratska i europska država – rekao je Burić uvjeren kako je sve to dovoljan razlog da svi "koji žele dobro ovoj državi" daju podršku HDZ-u i Plenkoviću.

Sam Burić koji je predsjednik šibenskog GO HDZ-a, ponovo će se kandidirati na tu funkciju, ukoliko to bude volja njegovih stranačkih kolega te ako ga, kako je kazao, ne ometu biološki, odnosno zdravstveni problemi. Za sada, brzo je dodao, "dobro stoji" te će izjavio kako će biti spreman za još jednu bitku za gradonačelnikovu fotelju.
 

19. travanj 2024 13:34