StoryEditorOCM
ŠibenikPOS opet i u Šibeniku

Dobre vijesti za mlade obitelji: na Biocima će se izgraditi 127 stanova; Novog natječaja neće biti, koristit će se stare liste

17. siječnja 2020. - 11:33

Nedavno objavljenja informacija na mrežnim stranicama Ministarstva gospodarstva i prostornog uređenje da će se do 2021. godine graditi oko tisuću stanova kroz Programa društveno poticane stanogradnje (POS) te lokacija gdje će se graditi, uznemirila je mlade šibenske obitelji.

 

Naime, na popisu gradova i mjesta nije bilo Šibenika, iako već neko vrijeme gradom kolaju priče da će novih POS-ovih stanova biti. I to na Biocima! Na kraju, to se pokazalo točnim što potvrđuje i odgovor kojeg smo dobili u šibenskoj gradskoj upravi, a on glasi da je Agencija za pravni promet i posredovanje nekretnina (APN) “na svoje ime upisala kat.čest.br. 3607 KO Šibenik u površini od 4997 kvadrata u Šibeniku na predjelu Bioci”.

 

Bez novog natječaja

 

U međuvremenu, oglasilo se i resorno ministarstvo i potvrdilo da je APN 16. prosinca 2019. godine sklopio Ugovor o kupoprodaji zemljišta i projektne dokumentacije čime je postao vlasnikom zemljišta na kojem je predviđena gradnja 127 stanova, a maksimalna cijena kvadrata iznosit će 1.319,64 eura.

 

Također, navode da daljnja realizacija programa POS-a u gradu Šibeniku ide prema planiranoj dinamici, a sam početak izgradnje planiran je do ljeta ove godine. Dvojbe i nagađanja hoće li ili ne biti novih POS-ovih stanova u Šibeniku time su riješene. Ono što je na gradskoj upravi, jest lista kandidata potencijalnih kupaca stana i mogućnost objavljivanja novog natječaja za kupnju. Međutim, kako stvari stoje, novog natječaja najvjerojatnije neće biti, jer je postojeća lista dovoljno duga.

 

- Na listi koja je formirana na temelju prijava na javni poziv za kupnju stanova iz programa POS-a, koji su provedeni 2016. i 2017. godine, ostalo je još oko 300 kandidata. Za sada novog javnog poziva neće biti jer će se, kad za to dođe vrijeme, pozvati osobe po postojećoj listi redoslijeda prvenstva da pristupe proceduri odabira stana i sklapanja ugovora s APN-om. Naravno, sve će ovisiti o tomu koliko je njih zainteresirano te ispunjavaju li sve uvjete za kupnju stana i jesu li kreditno sposobni. Ako se dogodi da svih 127 stanova u toj proceduri ne bude prodano, onda ćemo ići na raspisivanje novog javnog poziva, kaže zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

 

Doprinos lokalnih vlasti

 

Podsjeća da je u ovom mandatu aktualne gradske vlasti kroz program POS-a, koji je realiziran 2018. godine na Šubićevcu, stambeno pitanje riješilo 148 obitelji.

 

- Intencija gradske uprave je omogućiti što većem broju šibenskih obitelji rješenje stambenog pitanja po povoljnim uvjetima jer je upravo to jedan od preduvjeta za ostanak i život u našem gradu i sve dok bude bilo državnog programa poticajne stanogradnje, Grad Šibenik će biti partner u tomu, kaže Mileta.

 

Na pitanje što je sa “starim” i dugo najavljivanim projektom izgradnje POS-ovih stanova na lokaciji Meterize na kojoj se u prvoj fazi trebalo graditi 37 stanova te koji je trebao, kako se govorilo, biti realiziran i prije POS-a na Šubićevcu, Mileta odgovara:

 

- Ta lokacija nema sve uvjete koje zahtjeva APN da bi se moglo pristupiti potpisivanju ugovora. Mijenjali su se vlasnici terena i, koliko mi je poznato, nisu uspjeli srediti dokumentaciju vlasništva do stadija koji je APN-u prihvatljiv, reče Mileta.

19. travanj 2024 06:17