StoryEditorOCM
Šibenik'Dolačka tunja'

Sanacija ugroženog dijela šibenske obale mogla bi započeti krajem godine: Za borbu protiv poplava u Docu 20 milijuna kuna; Manjem broju vezova razveselit će se vlasnici kafića i konoba

15. siječnja 2020. - 13:57

Prema najavama Madlene Roše Dulibić, pročelnice gradskog Odjela za prostorno planiranje i zaštitu okoliša, vrlo je vjerojatno da će njezin ured krajem ovog mjeseca upriličiti javnu raspravu o izmjenama detaljnog urbanističkog plana (DPU) Pekovac.

 

Te su intervencije u postojeću plansku dokumentaciju nužan preduvjet za dugo očekivani početak ostvarenja projekta preuređenja Doca protiv poplava uslijed plime i oborinskih voda koji planira Županijska lučka uprava, a zahvat je još uvijek u idejnoj fazi razrade.

 

Manji broj vezova

 

Prema postojećem planu, rekonstrukcija toga dijela šibenske obale nije moguća, no GUP dopušta proširenje obalnog prostora uz korekciju obalne linije, a upravo to traži Županijska lučka uprava, kao inicijator izmjena i dopuna DPU Pekovac.

 

Predloženim izmjenama DPU-a, bit će ukinuti ranije predviđeni gatovi i lukobran s plutajućim pontonima, a s tim će i ukupan broj vezova biti manji kako se ne bi narušio autentični izgled najstarijeg dijela Šibenika.

 

Svakako, to je dobrodošla vijest, budući da je Dolac dragulj, ali i suza u šibenskom oku, znaju najbolje oni kojima zbog drastično utonule obale poplave kafići i konobe dočim padne obilnija kiša. Tada se bez gumenih čizama Docem ne može napraviti niti korak.

 

Izmjene DPU Pekovac odnose se isključivo na obalnu crtu u Docu te u gradskoj upravi, nakon isteka roka za javni uvid, očekuju da se preinačeni dokument podnese Gradskom vijeću na usvajanje u ožujku ili travnju. Ta će procedura ovisiti o broju primjedbi s javne rasprave i njihovoj opravdanosti. Potom bi Gradsko vijeće trebao proširiti lučko područje na zahtjev investitora, Županijske lučke uprave i tek tada uslijedit će izrada konačnog projekta te pribavljanje potrebnih dozvola.

 

- Nadamo se da će kroz siječanj biti obavljeni svi sastanci oko usuglašavanja detalja kako bi do kraja mjeseca mogli organizirati javni uvid, optimistična je Roša Dulibić.

 

Poput svih projekata na šibenskoj obali i za preuređenje Doca ŽLU od početka uživa potporu resornog ministarstva, te je ravnatelj Željko Dulibić zadovoljan što se “dolačka tunja” konačno razmrsila i povoljno se odmata, sedam godina otkako je plan rekonstrukcije predstavljen javnosti.

 

Otezanje procedure

 

- Raskinuli smo ugovor s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture i vratili milijun kuna koji su nam lani doznačeni za početak radova u Docu, govori Dulibić. No, dodaje, to ne mijenja na stvari, jer ministarstvo i dalje podupire ovaj projekt za koji će Županijska lučka uprava opet zatražiti novac čim se ispune pretpostavke za početak radova. Procedura se rastegla iz objektivnih razloga, no inicijalni je novac osiguran.

 

Grad je u proračunu osigurao milijun kuna, jednako kao i županija, a isti iznos je i Županijska lučka uprava predvidjela u svome programu investicija. Ukoliko se prilike budu odvijale prema očekivanjima, u ovoj godini mogao bi se obaviti jedan dio posla, te bi se dogodine u siječnju prijavili na novi natječaj ministarstva za dodjelu novca koji treba uložiti u uređenje obale.

 

S obzirom na posvemašnje poskupljenje građevinskih zahvata, Dulibić računa da će preuređenje Doca, nakon dvije godine radova, koštati oko 20 milijuna kuna, pet milijuna više od ranije predviđenog iznosa.

18. travanj 2024 12:14