StoryEditorOCM
Šibenik'Nepostojeća' pumpa

Crpka na šibenskoj rivi se rekonstruira umjesto da se ukloni: I dok gradonačelnik Burić u tome ne vidi problem, vlasnici hotela ‘Bellevue’ najavili su tužbu

6. siječnja 2020. - 19:14

Benzinska crpka na šibenskoj rivi, u vlasništvu najveće domaće naftne kompanije ponovno izaziva interes javnosti i pobuđuje stare kontroverze.

 

Crpka je ovih dana ograđena i sve je spremno za početak radova na njezinoj rekonstrukciji, u koju bi trebalo biti uloženo 3,2 milijuna kuna. Unatoč svim prijašnjim prijeporima, koji do danas nisu razriješeni, a niti je sporni objekt ucrtan u GUP Grada Šibenika, Ina crpka očigledno ostaje na rivi, samo će biti u novom, redizajniranom izdanju koje je javno prezentirano još u srpnju ove godine. Ina do danas nije dobila građevinsku dozvolu za taj zahvat, ali je objekt ograđen i zatvoren pred početak radova, jer investitor evidentno građevinsku dozvolu uzima “zdravo za gotovo”.

 

Isti optimizam s investitorima dijeli i šibenski gradonačelnik Željko Burić koji nam je potvrdio da benzinska crpka ostaje na sadašnjoj lokaciji, preko puta novog šibenskog hotela “Bellevue”, čiji su vlasnici svojedobno dobili sva jamstva Grada da će crpka otud biti trajno izmještena...

 

Od gradonačelnika saznajemo i da je Ina 23. prosinca 2019. podnijela zahtjev Upravnom odjelu za provedbu dokumenata prostornog uređenja i gradnje za djelomično uklanjanje i rekonstrukciju objekta na rivi, i ne vidi ni jedan razloga zašto im dozvola ne bi bila i izdana. Jer, kaže nam Burić, radi se o crpki koja je na toj lokaciji desetljećima, i koja ima tko zna otkad i građevinsku i uporabnu dozvolu, a spominje se i u tekstualnom dijelu GUP-a, pa, dakle, nema razloga da Ina ne dobije i novu građevinsku dozvolu za uklanjanje, odnosno rekonstrukciju objekta.

 

– S radovima, odnosno uklanjanjem dijela objekta investitori mogu započeti samim time što su o tome obavijestili Upravni odjel grada, a sve po strogim kriterijima konzervatora, i sukladno zakonu.
Problem s crpkom na rivi je, naime, u tome što nije ucrtana u GUP-u, a to se iz gradske uprave svojevremeno pravdalo “tehničkom greškom”, pa je na izvanrednoj sjednici GV-a bio donesen zaključak o ispravku “tehničke greške”, kojim se računalo problem trajno riješiti i crpku vratiti u GUP. Međutim, Ministarstvo graditeljstva je zaključak GV-a, kojim je donesen kontroverzni “ispravak”, poništilo s obrazloženjem da nije u skladu sa Zakonom o prostornom uređenju, pa je benzinska postaja i danas po GUP-u – nepostojeća!

 

U nastojanju da dobijemo cjelovitu informaciju o tome što se događa kontaktirali smo glasnogovornicu Ministarstva graditeljstva Valentinu Vincek, no, ljubazno nas je saslušala i uputila na lokalnu samoupravu koja je nadležna.

 

Slučaj benzinske crpke na rivi svojedobno je na šibenskom Gradskom vijeću ponovno pokrenula vijećnica s Nezavisne liste Stipe Petrine Iris Ukić Kotarac, upravo zbog činjenice da objekt nije ucrtan u GUP Grada, što znači da bi trebao biti uklonjen, a on se protivno tomu – rekonstruira! Ništa čudno, s obzirom da je Upravno vijeće Lučke uprave Šibensko-kninske županije u siječnju 2017. Ini dodijelilo novu koncesiju na 20 godina.

 

– Kontaktirali smo vijećnicu i upitali je li dobila kakvu obavijest o građevinskoj dozvoli.

 

– Naravno, građevinsku dozvolu nisam dobila, zaprimila sam obavijest da će mi biti dostavljena. S obzirom na sve razvidno je da “kad ima volje, ima i načina”, drugim riječima, nekom je sve dozvoljeno, dok drugi uživaju u blagodatima pravne države.

 

Vlasnici hotela “Bellevue” najavili su tužbu zbog izdavanja nove koncesije Ini. Suvlasnik Ante Mioč, samo štur kaže: Neka institucije rade svoj posao.

18. travanj 2024 14:30