StoryEditorOCM
ŠibenikGradsko vijeće amenovalo

Prihvaćen "povijesni" šibenski proračun od gotovo 420 milijuna kuna: Besplatni radni pribor za socijalno ugrožene školarce; Je li Dobra HDZ-ov pričuvni vijećnik?

11. prosinca 2019. - 14:41

Šibensko Gradsko vijeće većinom glasova (16 od 25) donijelo je proračun za iduću, 2020. godinu, planiran u iznosu od gotovo 420 milijuna kuna.

Što bi rekao gradski vijećnik Milorad Mišković (HSS), to je fascinantno. Ali, prisjetio se Mišković i kako je gradonačelnik Željko Burić svojevremeno govorio, kad je Dubrovnik imao proračun oko 400 milijuna, a Šibenik ispod 200, da mu je cilj doseći dubrovački proračun. I evo, dostigli smo ga, ali onog nekadašnjeg, a Dubrovnik sada ima proračun od 770 milijuna kuna, pa, dakle, opet za njima zaostajemo- zaključio je Mišković.

Proračun je prihvaćen i s jednim, od ukupno šest predloženih oporbenih amandmana. Prošao je samo amandman Antona Dobre, da se osigura 250 tisuća kuna u proračunu za radne bilježnice i školski pribor za socijalno ugrožene osnovnoškolce u gradu, sve one koji sada u školama primaju besplatnu marendu. Bilo je i prijedloga (Nenad Samaržija, Hrast) da se svoj djeci u osnovnim školama, njih 3300, osigura besplatni radni pribor, za što bi trebalo izdvojiti oko milijun kuna, ali taj je prijedlog odbačen, jer, objasnio je dogradonačelnik Danijel Mileta, "želimo izbjeći populizam".

Samaržija je, inače, predlagao da se sredstva skinu sa stavke za bežićnu gradsku mrežu i video nadzor za što je u proračunu namijenjeno čak 9 milijuna kuna. - Koga se to nadzire, a grad je pust- čudio se Samaržija, tvrdeći da radni pribor za osnovce mora imati prioritet pred video-nadzorom.

S njim se nije mogao suglasiti dogradonačelnik Mileta, koji je vijećniku objasnio kako se već dvije godine govori o potrebi uvođenja video-nadzora zbog učestalih devastacija dječjih igrališta i javnih ustanova i objekata, ali i reduciranja prometnih prekršaja u gradu.

SDP-ov vjećnik Joško Šupe predlagao je da se iznađu u proračunu sredstva za obnovu škole u Raslini kako djeca tamo ne bi na nastavi sjedila u kišnim kabanicama. Ali, prema obrazloženju iz gradske uprave, ta škola nije došla na red za obnovu zbog još neriješenih imovinsko-pravnih odnosa koji su u postupku.Ove godine je obnovom obuhvaćeno čak 9 školskih zgrada i vrtića, pa će doći na red i Raslina, obećao je dogradonačelnik.

Šupe je predlagao da Grad subvencionira s 80 tisuća kuna i cjelogodišnji rad dućana na otoku Žirju, a dogradonačelnik Mileta obećao pomoć Grada kad se nađe netko tko je voljan tamo otvoriti svoju trgovinu. SDP-ovac je predložio i da se u proračunu osiguraju sredstva za idejni projekt kojim će se riješiti spoj gradske četvrti Šubićevac sa središtem grada, no ispostavilo se da je prije mejsec dana Grad dobio elaborat koji pokazuje da su na toj trasi čak 32 nekretnine čiji bi otkup stajao oko 10 milijuna kuna. - No, idemo tim smjerom- rekao je Mileta.

Prijedlog vijećnice NL SP Iris Ukić Kotarac da se u proračunu ukine stavka od 150 tisuća kuna za promidžbu i informiranje (odnosno za usluge tvrtke Manjgura, Krešimira Macana) jer se više nema potrebe javno reklamirati pošto Gradu ide sve tako sjajno, ironizirala je, nije prihvaćen.

Oporbeni vijećnici nisu nimalo iznenađeni odbijanjem njihovih amandmana, ali, čini se, ni činjenicom da je prošao jedino onaj Bandićevog, a zapravo, kako su neki komentirali, HDZ-ovog pričuvnog vijećnika Antona Dobre...

Gradski pročelnik za financije Slobodan Tolić, proračun je nazvao izazovnim, a njegov rast objasnio s velikim brojem Eu- projekata koji su u realizaciji, računovodstvenim prikazom plaća u školama kroz gradsku riznicu te podizanjem kredita od 27,5 milijuna kuna za osiguranje likvidnosti euroskih projekata koje je dužan platiti Grad, da bi nakon tri mjeseca dobio povrat tih sredstava od države.

25. travanj 2024 01:03