StoryEditorOCM
ŠibenikMEĐUNARODNI DAN APATIJE

'Vjernica sam, djeca mi ministriraju, ali sam jako razočarana onim što Crkva radi!': na akciji protiv nasilja nad ženama pojavila se samo jedna Šibenčanka, nisu došli čak ni svi organizatori

12. prosinca 2019. - 12:15

Međunarodni dan ljudskih prava u Šibeniku je obilježen akcijom “Za svijet po mjeri djevojčica” koja je održana na trgu ispred Krešimirova doma u kojem je smještena gradska uprava.

No, problem nasilja nad ženama i nezadovoljstvo zbog slabe reakcije države i društva u njegovu suzbijanju i prevenciji, na što su organizatori željeli ukazati, nije privukao pozornost Šibenčana, pa čak ni samih članova građanske inicijative “Stop nasilju Šibenik” koji su, uz Platformu za reproduktivnu pravdu, suorganizatori akcije.

Tek jedna građanka pridružila se skupu, a Marina Šimundža iz inicijative “Stop nasilju” izostanak drugih aktivista i aktivistica opravdala je obiteljskim, poslovnih i zdravstvenim razlozima. Ništa od toga nije omelo Šimundžu da uputi oštru kritiku Vladi, Crkvi, ustanovama i institucijama, koje, kako je kazala, puno obećavaju, a gotovo ništa ne rade kako bi pomogli ženama žrtvama nasilja kao i u sprečavanju samo nasilja.

Građanski odgoj

- Tražimo akcijski plan za zaštitu ženskog zdravlja, nadzor nad kvalitetom zdravstvenih usluga, unapređenje sustava zaštite pacijenata, to jest bolju provedbu Zakona o zaštiti prava pacijenata, proračunsko financiranje svih mjera prevencije, zaštite i sankcioniranja obiteljskog i seksualnog nasilja u skladu s preuzetim međunarodnim zakonskim obvezama. Hrvatska je preuzela te obveze, ali ništa na tomu ne radi. Također, tražimo dugoročno, a ne projektno financiranje usluga za podršku ženama žrtvama nasilja koje vode ženske organizacije kao što su SOS linije, savjetovališta i skloništa za žene.

Među ostalim, Šimundža je istaknula i važnost osnivanja i financiranje još tri dodatna regionalna savjetovališta za seksualno nasilje pod supervizijom Ženske sobe te šest skloništa u skladu sa standardima autonomnih ženskih skloništa.

- Podjednako je važno i da se uspostavi nacionalna SOS linija za sve oblike nasilja nad ženama koja će raditi 24 sata te donose Nacionalna strategije za suzbijanje svih oblika seksualnog nasilja. Vjernica sam, djeca mi ministriraju u crkvi, ali sam jako razočarana onim što Crkva radi na zaštiti žena od nasilja - napomenula je Šimundža, dodajući kako je za uspješnu borbu protiv nasilja osobito važna edukacija svih javnih službi koji se time bave od policije i pravosuđa do socijalnih, zdravstvenih i obrazovnih radnika.

Manjkavosti zakona

- Tražimo i sustavno uvođenje građanskog odgoja u škole koji djecu podučava rodnoj ravnopravnosti i nenasilju, uz seksualnu edukaciju u sklopu zdravstvenog odgoja – poručila je Šimundža.

Smatra kako se svijest građana u posljednje vrijeme ipak mijenja te javnost postaje osjetljivija za problem nasilja nad ženama. Ipak, istaknula je kako su mjerodavne institucije u mnogim slučajevima zakazale.

- “Stop nasilju Šibenik” je samo građanska inicijativa, ali nam se javljaju žene iz grada, iz cijele Hrvatske. Već devet žena smo smjestile na sigurno, maknule od nasilnika. Ako mi imamo toliko posla kao nepoznata, mala skupina građana, pitam Vladu, Crkvu i mjerodavne - što oni rade?

Međutim, dobrih rezultata u borbi protiv nasilja i zlostastavljanja, dodaje Šimundža, neće biti sve dok se kvalitetno ne promijeni aktualni Kazneni zakon, Zakon o suzbijanju nasilja u obitelji kao i Zakon o kaznenom postupku.

- Urgiramo na Vladu i Sabor da se više uhvate posla i donesu te zakone do kraja 2020. godine. Nećemo odustati od svojih zahtjeva i u sljedećoj godini održat ćemo niz akcija kako bismo to postigli – zaključila je Šimundža. Na šibenskom skupu pročitane su i ispovijedi zlostavljanih žena te pjesma šibenske gimnazijske profesorice Danijele Grubišić za koju je Šimundža rekla kako dojmljivo svjedoči o stvarnosti žena, žrtava nasilja, koje nerijetko tragično skončaju.

Udarci u glavu

- Na ovaj je skup trebala doći jedna naša članica koja je završila na operaciji glave. Od mnogih udaraca i stalnih problema, dobila je aneurizmu mozga i morala je u bolnicu. Sve ono što joj se prije događalo, što je kupila u sebi, sada, kada je našla svoj mir, izišlo je vani – kazala je Šimundža.

Akciju podržala tek jedna Šibenčanka

-Došla sam na prosvjed zbog svoje i sve druge djece, kao i svih žena žrtava nasilja. Ništa vezano uz politiku, nego da se žrtvama pomogne, bez obzira tko su one – kazala je Jadranka Luketa, jedina Šibenčanka koja je došla podržati akciju Svijet po mjeri djevojčica vidno razočarana što njezini sugrađani nisu čuli ili su ignorirali poziv organizatora da i oni dignu svoj glas protiv nasilja nad ženama.

19. travanj 2024 12:21