StoryEditorOCM
ŠibenikPretaču iz šupljeg u prazno

Proračun je pompozan kao i Burićeva obećanja: Prije je pričao o žičari, sada o Formuli 1... U isto vrijeme djeca u školi u Raslini sjede u kabanicama, a spremačicama treba mišomor

10. prosinca 2019. - 15:04

Uoči sjednice Gradskog vijeća, sazvane za srijedu, 11. prosinca, šibenski SDP kritički je analizirao prijedlog proračuna za iduću godinu i njegovu projekciju za 2021.

-Radi se o pompoznom proračunu od nekoliko stotina milijuna kuna, koji ne iznenađuje, s obzirom da se sjećamo kako je gradonačelnik Željko Burić još u prvom mandatu rekao da mu je cilj što veći proračun, ili makar da bude na razini dubrovačkog. Ali, već godinama radi se zapravo o prebacivanju iz šupljeg u prazno i nerealnom napuhavanju proračunskih stavki- ocijenio je na konferenciji za novinare predsjednik šibenskog SDP-a Tonči Restović, uz napomenu kako se nada da je to jedan od zadnjih, odnosno predzadnji takav proračun.

Baš kao proračun, pompozna su i Burićeva obećanja- smatra Restović, dodajući kako je to ove godine Formula 1. u Konjevratima,a prije su bila obećanja o žičari od Doca do tvrđava, izmještanje Vatrogasnog doma i garaža od novih 150 parkirnih mjesta na toj lokaciji, ukidanje davanja poduzetnicima u staroj gradskoj jezgri kako bi mogli lakše poslovati itd., a u stvarnosti od toga nema ništa.

-U svom je mandatu gradonačelnik dao i dva velika obećanja koja mi se čine korisna. Jedno je- reći će Restović- osnaživanje Gospodarske zone Podi kao zamašnjaka šibenskog gospodarstva, gdje će se zapošljavati velik broj ljudi, i drugo, reorganizacija gradskih firmi. Prvo nam, u pogledu toga, pada na pamet Zeleni grad. Ali, što je to reorganizacijom Zelenog grada postignuto, osim što su se zadovoljile ambicije HDZ-ovih gradskih moćnika. I sad ponovo na klupe vijećnika stižu nove cijene njihovih usluga s formulom izračuna u koju su uključeni i elementi koji tu nemaju što tražiti. Ono na što ova vlast uopće ne misli- zaključio je šef šibenskog SDP-a, jest kvaliteta javnih usluga i njihova cijena, a to je ono na što ćemo se mi bazirati kad dođemo na vlast.

-Dopustimo da sam neko od spomenutih obećanja gradonačelnika izmislio. Ne znam što je gore: što to nitko nije primjetio ili što su sva njegova obećanja kao da su pala s Marsa- na kraju će, pomalo ironično SDP-ovac.

Potpredsjendik gradske organizacije SDP-a Šibenik, Ivan Rajić ustvrdit će kako je iz novog proračuna razvidno da građane čekaju nova poskupljenja javnih usluga, a sve je to, kao i cijeli proračun, dominantno u funkciji HDZ-a i predizborne kampanje koja, očigledno, kreće nešto ranije negoli seočekivalo. I dalje se nastavlja s povećanjem broja zaposlenika u gradskoj upravi, kao da su svi postojeći zaposlenici neradnici i nesposobnjakovići, što nije točno, ali im, veli Rajić, trebaju nove snage za snažni PR

Upozorio je posebno na proračunske stavke koje se odnose na planiranu obnovu i rekonstrukciju vrtiće i školskih zgrada na području grada. Pa se tako primjerice za Dječji vrtić Ljubica u Crnici ove godine planiralo 4 milijuna, a u 2021. čak 15 milijuna kuna, jer su 2021. lokalni izbori pa je sve u funkciji PR-a. I za obnovu škole Petar Krešimir IV ove godine je planirano 700 tisuća kuna, a u 2021. 7,700 000; u školi Zaton ove godine 100 tisuća kuna, a 2021. čak 2,100.000 itd.

Istodobno, naglasit će Rajić, školska zgrada u Raslini je toliko derutna da bi djeca za kišnih dana morala u kabanicama sjediti u klupama, a spremačicama bi trebalo osigurati mišomor,a ne samo sredstva za čišćenje. Zgrada je u takvom stanju da je njezino korištenje vrlo upitno.

-Sve u svemu- zaključio je Rajić- promašio je gradonačelnik puno toga u proračunu, i bilo bi interesantno da nam već na ovoj sjednici GV-a može reći koliko rebalansa u idućoj godini planira s obzirom da je propala prodaja Nogometnog kluba Šibenik, koji, kako izgleda, i dalje ostaje teret Grada.

16. travanj 2024 13:25