StoryEditorOCM
Šibenik'Nema zime'

Započinje peta po redu šibenska Adventura, s bogatim sadržajima na pet lokacija u povijesnoj gradskoj jezgri

Piše šibenski.hr
2. prosinca 2019. - 14:04

Omiljena gradska manifestacija, šibenska Adventura, pod motom 'Nema zime' najavljuje početak blagdanskog šušura, ali nastavlja naglašavati gorući problem klimatskih promjena. Prvi Advent bez plastike u Hrvatskoj tako će u petak, tradicionalnim paljenjem lampica u Perivoju Roberta Visianija, po peti put osvijetliti gradsku jezgru i svoje Adventuriste.

„Malo je događanja kojima uspješno pođe za rukom ujediniti različite interese i povezati različite lokacije povijesne gradske jezgre, a sve zahvaljujući organizacijskom timu koji s našim ugostiteljima, obrtnicima, trgovcima, našim glazbenicima, umjetnicima, vrtićima, školama i udrugama te tvrtkama i ustanovama iz godine u godinu stvara sve kvalitetniju Adventuru. Ove se godine, osim s najboljim Adventskim sajmom na obali možemo pohvaliti jedinstvenim i programski najpotpunijim dočekom koji je samo još jedna potvrda - Šibenik je kulturna prijestolnica Dalmacije!“, uvodno je kazao gradonačelnik Željko Burić te pozvao sugrađane, velike i male, te njihove goste da budu sudionici ovogodišnjeg blagdanskog ozračja u Šibeniku.

Šesnaest adventskih kućica u Perivoju Roberta Visianija, kao i na Maloj loži od otvorenja, 13. prosinca, radit će svakoga dana od 10 ujutro do 23 sata, a vikendom i dulje, do 1 sat u noći, dok će osam kućica namjenjenih obrtnicima, udruguma ai kućnim radinostima u okviru Adventurinog Sajmića, svoju ponudu predstaviti na Meduliću od 15. pa sve do 26. prosinca. Zamjenik gradonačelnika grada Šibenika, Paško Rakić, inače i predsjednik Povjerenstva za odabir kućica, naglasio je koliko se pažnje posvećuje procjeni ponuditelja.

„Radimo sve što je u našoj moći da ugostitelje i izlagače podržimo kako bi što bolje obavljali svoju djelatnost. Financijski uvjeti za zakup kućica na Adventuri nisu se bitnije mijenjali, a drago nam je što je kvaliteta manifestacije svake godine sve bolja.“, zaključio je Rakić. Valja napomenuti da Grad potiče i rad udruga, kućnih radinosti i obrtnika kojima je, od samih početka, sudjelovanje na Sajmiću omogućeno – bez naknade.

Adventura i ove godine otvara u 19 sati paljenjem lampica u Perivoju Roberta Visianija, a uoči samog otvorenja očekuje se i dolazak sv. Nikole i Krampusa na štulama, a pravi će svjetlosni spektakl prirediti gutači vatre Triko Cirkus Teatra. Istog dana otvorit će i klizalište na Trgu Ivana Gorana Kovačića, a nešto kasnije te večeri započet će i glazbeni program Adventure s izvrsnim Edom Maajkom. Samo neka od imena koja nas očekuju ovog prosinca u Šibeniku, bilo u Parkiću ili na Maloj loži su Jelena Radan i Meritasice, Vesna Pisarović, Detour, Johnatan, Zdenka Kovačiček, Zemlja gruva, Stereo Deficit, Ivanka Mazurkijević i Mrle, a jednako su zastupljene i domaće glazbene snage.

„I ove godine nastavljamo s dobro poznatim, Adventurinim običajima – osim koncerata u Parkiću subotama ujutro i posljednji dan 2019. godine započet će zabavom u 12 sati s dobro poznatom šibenskom grupom Oranž, dok ćemo Badnje jutro, sada već tradicionalno provesti s Feniksima. Zaista bogat glazbeni program kulminirat će Dočekom na trima pozornicama, a novogodišnje slavlje počet će 30. prosinca kada će Zdenka Kovačiček s izvrsnim Greenhouse Blues Bandom nastupiti na Maloj loži, dok će pozornica u Parkiću ugostiti riječke rokere – Jonathan. S ovogodišnjom Adventurom pozdravit ćemo se 1. siječnja bezvremneskim hitovima Abba Real Tributa! Ništa manje zabavno neće biti ni najmlađima koje u sklopu Adventurice očekuje bogat i kontinuiran radionički program od 7. prosinca pa sve do 31. prosinca, kada će se organizirati i Dječji Doček. Galerija Matija opet će postati centar dječje mašte i kreativnosti, a sve s naglaskom na ekologiju i očuvanje prirode. Valja napomenuti kako se bogat program priprema u sklopu Božićnih čarolija koje će 27. put duh Božića pronijeti i izvan gradskog središta.“, ukratko je o programu kazala pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti, Mirjana Žurić.

Dino Karađole, direktor Turističke zajednice grada Šibenika naglasio je kako će, osim samog dočeka, goste privući i Adventura, sad već prepoznatljiv šibenski brend koji je lani ostvario 31% veći prihod u ugostiteljstvu i smještaju, a s obzirom na nacionalnu marketinšku kampanju koja je u tijeku, za očekivati je da će ove godine porast biti još i veći.

Osim glazbenih imena, Adventura će, kao i prošlih godina, posebno predstaviti događanja kao što su Fritulada, a ništa manje zanimljivo neće biti ni na, sad već tradicionalnom, puštanju lampiona za Badnjak s humanitarnim predznakom. I ove godine bit će raspisan 'Božićni medenjak' , odnosno natjecanje za najbolje ukrašen izlog ili prozor unutar stare gradske jezgre.

„Pred petom Adventurom, koja će aktivirati čak pet različitih lokacija unutar gradske jezgre i koja će uključiti toliko naših sugrađana, donijeti toliko pozitivne energije i vratiti život u grad, mogu još samo reći da smo o ovakvim prosincima u Šibeniku mogli samo maštati ne tako davne 2015., kada je ova avantura i započela. U Šibeniku nema zime ni ove godine, vidimo se na Adventuri!“, za kraj je poručio Zoran Erak iz organizacijskog tima Adventure.

Sve detalje programa možete pratiti na Adventurinoj Facebook i Instagram stranici i na internetskoj adresi – adventura.sibenik.hr.


 

18. travanj 2024 12:11