StoryEditorOCM
ŠibenikŽelje su jedno, stvarnost drugo

Hoće li do ljeta biti uređeno i otvoreno bivše kino Odeon?

Piše Katarina Rudan
21. studenog 2019. - 15:03

Što se od 2013. godine događa iza, donedavno daskama zatvorenog ulaza i improviziranih drvenih vrata s katancem, na objektu bivšeg kina Odeon, s ceste koja prati šibensku obalu od mula Krke prema brodskom pristaništu, nije bilo vidljivo. Radilo se, popularno rečeno u fazama što je ovisilo o količini raspoloživog novca, a da se izvana ništa nije vidjelo, a gotovo niti čulo.


„Zavirili“ bi, tu i tamo, u kino Odeon šibenski novinari, najčešće u pratnji zamjenika gradonačelnika Danijela Milete te riječju i slikom izvijestili javnost o promjenama u unutrašnjosti nekad davno omiljenog im kina. Eto, to smo prije nekoliko dana ponovo učinili i mi. A slika je danas, već s ulice, sasvim drugačija. Zapravo, već neko vrijeme, jer dasaka i drvenih vrata više nema.

 

 

 

Novouređeni ulaz u buduću multimedijalnu dvoranu i širom otvorena vrata, a sve od stakla, otvaraju pogled u ogroman prostor u prizemlju koji bi u funkciji trebao biti sljedećeg ljeta. Želja je to gradskih vlasti, a sam gradonačelnik Željko Burić, izjavio je da će u lipnju sljedeće godine istovremeno biti otvoren glavni gradski trg Poljana u novom ruhu s podzemnom garažom na kojoj se intenzivno izvode radovi, kao i trenutno raskopana i „okupirana“ građevinskim strojevima i radnicima Ulica kralja Zvonimira u kojoj se izvode radovi na kanalizacijskom i vodovodnom sustavu, postavljaju cijevi za plin, te elektro i telefonski kabeli pod zemlju.

 

Rizici javne nabave

 

Građanima se čini da tom poslu nema kraja. Ali – tvrde i izvođači radova i gradska vlast - da će do sezone sve biti gotovo i centar grada zablistat će novi sjajem.


- Što se tiče Poljane i Ulice kralja Zvonimira, one će do ljeta iduće godine sigurno biti otvorene, a kad se radi o kinu Odeon želja nam je da i on bude otvoren. Međutim, tu je najkritičnije stanje jer su rokovi dosta kratki. Ne želim reći da nije moguće, ciljamo da bude tako, ali sve ovisi o nizu čimbenika. Naime, nakon što se za koji dan završe radovi na petoj fazi i radnici napuste prostor, ostaje još opremanje interijera sa stolovima, stolicama, šankom, posebnim podom te audio-video opremom. S obzirom na to da će ovim prostorom upravljati Javna ustanova u kulturi Tvrđava kulture Šibenik, njima smo prepustili taj dio posla. Njihova procjena je da će za opremanje multimedijalne dvorane i ostalih prostora bivšeg kina Odeon trebati oko 5.000.000 kuna i Grad će taj iznos planirati u proračunu za 2020. godinu.

 

 

 

Jasno je da se u javnu nabavu može krenuti tek kad novac bude osiguran. Realno govoreći, to će već biti početak nove kalendarske godine i nikad se ne zna gdje može zapeti. Može biti žalbi, pa ponavljanja natječaja i to je ono što može dovesti u pitanje otvaranje kina Odeon prije ljeta. Za osiguravanje sredstava ne bi trebalo biti problema, a konačnu odluku o tomu donijet će gradski vijećnici koji će se izjasniti o novom proračunu i u njemu iznos od pet milijuna kuna za ovu namjenu, da bi se uopće moglo ići korak dalje, govori Danijel Mileta.

 

Dodaje da će nastojati, uostalom kao i u slučaju drugih gradskih projekata, doći do dijela nepovratnih sredstava iz drugih izvora financiranja, bilo iz europskih fondova ili nacionalnih izvora.
- Radit ćemo na tomu u Gradu, ali i sama Javna ustanova Tvrđava kulture koja također ima vrlo uspješne rezultate u povlačenju nepovratnih sredstava. Oni su se već prijavili na jedan natječaj i imaju šanse dobiti oko 100 tisuća eura za nabavku audio-vizualnih komponenti - kaže Mileta.

 

Uloženo već oko 9,4 milijuna kuna

 

U adaptaciju i uređenje bivše kinodvorane do sada je uloženo oko 9,4 milijuna kuna u što je uključen i iznos od ukupno 3,9 milijuna kuna Ministarstva kulture koje je kroz protekle godine sufinanciralo projekt s 500 do 800 tisuća godišnje. Mileta podsjeća da je Grad prije šest godina odlučio ući u posao uređenja dvorane u fazama, prije svega što nije bilo moguće “u startu” osigurati između 12 i 14 milijuna kuna, na koliko su tada procijenjeni radovi i opremanje buduće polivalentne dvorane. U konačnici, ona će koštati oko 15 milijuna kuna.

 

 


- To je velika investicija i već u samom početku, kad se krenulo u prvu fazu radova ustanovilo se da najprije treba riješiti pitanje statike objekta, jer je ona bila narušena. Ta priča je trajala i financijski i vremenski, a druga je vezana uz sam objekt koji više nije u gabaritima u kojima je nekadašnje kino bilo već je s godinama i imovinsko-pravnim peripetijama smanjen. Morali smo se snalaziti u okvirima toga smanjenog obuhvata unutar postojeće zgrade, s kontaktnim zonama drugih objekata koji se raspadaju. No, prevladali smo i taj dosta frustrirajući dio priče i, evo, peta faza je pri kraju - kaže Mileta.


Polivalentna ili multimedijalna dvorana, namijenjena je održavanju kino i kazališnih predstava, kulturno-glazbenih događanja, plesa, održavanju konferencija i manjih kongresa, a može - kaže zamjenik gradonačelnika - i gala večera.


- Zašto ne i gala večere? To neće biti dvorana kapaciteta 500 mjesta, ali će u nju, ovisno o kakvom događaju se radi, moći stati od 80 do 200 ljudi. Imat će jedan vrlo zanimljiv modularni pod koji će se kad se bude dizao pretvarati u mjesta za sjedenje, čime će se zapravo taj prostor optimizirati - kaže na kraju Mileta.


Još samo pitura i montaža

Radovi pete faze uređenja bivšeg kina Odeon, vrijedne nešto više od 3,5 milijuna kuna, povjereni su splitskim tvrtkama zajednice ponuditelja Reliance Split i Polinom. Počeli su u listopadu prošle godine te obuhvaćali uređenje ulazne fasade i ulaz sa strane ulice, sanitarne čvorove, unutarnja vrata i rasvjetu.


- U samoj smo završnici radova. Devedeset devet posto posla u ovoj fazi smo odradili i ostali su samo još neki soboslikarski i montažerski radovi - rekao nam je Ivo Rivić, voditelj radova ispred tvrtke Reliance. Proveo nas je i po prvom katu objekta koji je rezerviran za kino i drugu opremu, garderobu za glumce, pjevače te ostale koji će se naći na „repertoaru“ u polivalentnoj dvorani.

S obzirom na to da lift za kat još nije ugrađen, morali smo okolo, derutnim zajedničkim stepenicama preko jednako zapuštene terase okružene neuglednim zidovima. Dio je to pomalo mučne priče o (ne)definiranim imovinsko-pravnim pitanjima, koju je Mileta spomenuo u razgovoru.

20. travanj 2024 13:34