StoryEditorOCM
ŠibenikNEVRIJEME AKTIVIRALO ‘PROJEKTIL’

'Grilje ubojice': Svašta je ovih dana jugo rušilo pred sobom u Šibeniku, ali ovaj prizor je užasnuo sve koji su mu svjedočili

15. studenog 2019. - 12:02

Svašta je ovih dana jugo rušilo pred sobom u Šibeniku, ali prizor u kojem je vjetar u silini naleta, s drugog kata zgrade u Ulici Petra Grubišića, poput perca podigao jedan par grilja zajedno s okvirom, užasnuo je sve koji su mu svjedočili. Grilje su, uz zastrašujući tresak, pale na ulicu, inače, vrlo prometnu, kako vozilima, tako i pješacima. Dogodilo se to pri kraju radnog vremena i prava je sreća da nitko nije stradao.

 

 

 

 

U zgradu s koje je jugo iščupalo grilje svakodnevno uđe velik broj ljudi jer su u toj trokatnici s visokim prizemljem smješteni: Centar za socijalnu skrb, Prekršajni sud, Matični ured, Pučko otvoreno učilište, neki sindikalni uredi, dio Općinskog državnog odvjetništva, a naposljetku i redakcija Slobodne Dalmacije i Šibenskog lista. Stoga su sretan ishod s griljama-ubojicama mnogi, uz veliko olakšanje, doživjeli kao pravo čudo! Najviše, možda, Davorka Grbac-Plavčić, ravnateljica Centra za socijalnu skrb, s čijeg su prozora grilje odletjele.

 

Nema nikakve štete

 

- Bila sam u kancelariji i radila kada se odjednom dogodio taj udar vjetra i u sljedećem trenutku gledam grilje kako lete. S njima i cijeli okvir. Bila sam prestravljena. Dotrčala sam do prozora i pomislila: Bože, samo da nitko nije stradao, jer da je to na nekoga palo, poginuo bi. Strašno - kazala je Grbac-Plavčić.

 

O jačini i snazi juga najbolje govori i to što grilje nisu bile ni stare ni dotrajale, a drvo je, što se vidi iz polomljenih dijelova, zdravo. Možda je na ruku jugu išao nedovoljno savjestan meštar koji ih svojedobno nije dobro postavio i učvrstio. No, to su ipak nagađanja, a dobro je sve što se dobro završi.

 

 

 

Nitko nije ozlijeđen, a nije oštećeno ni jedno vozilo, premda se nasuprot zgrade, na drugoj strani ulice, nalazi parking, a ravnateljica šibenskog Centra za socijalnu skrb vjerojatno će lako riješiti to što je njezin ured nenadano ostao bez grilja.

 

Međutim, taj je slučaj još jednom aktualizirao problem vrlo derutne i nefunkcionalne zgrade u kojoj sve navedene službe i ustanove rade i u koju građani moraju dolaziti. Zgrada je to koja, primjerice, na stubištu nema nijedan ispravan prozor, pa ovih dana kroz nju jugo fijuče kao u kakvom hororu.

 

Stakla na prozorima mahom su razbijena, a drvenarija toliko trošna da je samo pitanje dana kada će se neki od njih strovaliti na pod. A da apsurd bude veći i situacija zapetljanija, zgrada ima više vlasnika koji se o njoj baš i ne brinu i sva su ulaganja interventne naravi.

 

 

 

 

Najvećim dijelom vlasnik je država, odnosno njezina razna ministarstva, zatim Grad Šibenik i Šibensko-kninska županija, pa kada korisnici prostora neki problem i pokušaju riješiti, nerijetko moraju proći i mjeseci dok se svi koordiniraju i dogovore.

 

Zbog svega toga neko novo jugo, nevrijeme ili bura opet će biti prijetnja svima onima koji u spornu zgradu moraju kročiti!

23. travanj 2024 01:10