StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenik

Muke izvođača radova na projektu 'Aglomeracija': Raskopali Ulicu kraljice Jelene, pa naišli na pravi kaos

13. studenog 2019. - 13:11

Šibenčani se još privikavaju i u stalnoj su potrazi za najsigurnijim putem do gradske jezgre i središta grada, a zbog raskopanih ulica i projekta “Aglomeracija Šibenik”, odnosno radova na rekonstrukciji i obnovi vodovodne i kanalizacijske mreže na nekoliko lokacija u gradu, uključujući i jednu od središnjih gradskih prometnica, Ulicu kralja Zvonimira, to nije uvijek lako.

 

A nije ni brzo, što sve one kojima se žuri može stajati kilograme živaca, osobito ako pomno ne prate vijesti o tome gdje se što radi, koje se ulice otvaraju, a koje zatvaraju. Vrijedi to ne samo za vozače, nego i za pješake koji se, uz već raskopanu Zvonimirovu, od Poljane pa gotovo do Stare kave, i “prekrojeni” Stari pazar, odnedavno moraju nositi i s radovima u Ulici kraljice Jelene.

 

Nevelika je to, ali posljednjih godinu dana vrlo značajna i prometna uličica, jer od početka radova na Poljani upravo je ona za brojne građane postala glavna poveznica s Kalelargom i Zagrebačkom ulicom.
No, sredinom prošlog mjeseca i tu su došli bageri i pikameri. Šibenski “Vodovod i odvodnja” i u toj ulici mijenja vodovodne i kanalizacijske cijevi, a u svemu prste ima i šibenski HEP, koji pod zemlju mora postaviti električne kabele, a vezano uz buduću trafostanicu koja se gradi u utrobi Poljane.

 

Međutim, nakon što je ulica raskopana, radnici vodičke tvrtke “Filips”, koja obavlja vodovodno-kanalizacijske poslove, naišli su na pravi kaos među postojećim cijevima, zbog čega se kopanje moralo proširiti na križanje susjedne Zagrebačke i Kalelarge.

 

Po pravilima struke

 

– Trenutačno se radi na zamjeni kanalizacijskih i vodovodnih cijevi te izvođenju kućnih priključaka za vodu i kanalizaciju. Tijekom radova nailazimo na dosta nepredviđenih situacija, budući da nisu postojale zapisane informacije o položaju instalacija. Takve tehničke probleme rješavamo na licu mjesta. Kako bismo rekonstrukciju obavili po pravilima struke, bilo je potrebno s novim cijevima doći do postojećeg vodovodnog okna na križanju ulica kraljice Jelene i Zagrebačke. Ti radovi nisu bili dio planiranog zahvata, ali bilo ih je nužno izvesti zbog zatečenog stanja – objašnjava Anita Vlaić, glasnogovornica šibenskog “Vodovoda i odvodnje”, te napominje kako taj zahvat nije dio projekta “Aglomeracija Šibenik”. Planiran je puno prije, ali na kraju se vremenski poklopio s tim velikim infrastrukturnim zahvatom.

 

– Radovi su odavno planirani, jer je HEP trebao postaviti energetske kabele do trafostanice koja se nalazi u Ulici kraljice Jelene, što je preduvjet za puštanje u funkciju trafostanice koja će se nalaziti u sklopu podzemnih garaža na Poljani. Budući da se radi o vrlo složenom zahvatu u staroj gradskoj jezgri, a uz to i vrlo uskom prostoru za obavljanje radova, dogovoreno je da se istodobno s postavljanjem energetskih kabela ide i u zamjenu svih vodovodnih i kanalizacijskih cijevi – naglašava Vlaić.

 

Dodaje kako se skoro ne planiraju slični radovi u ostalim ulicama koje su paralelne s Ulicom kraljice Jelene i također povezuju Stari pazar i Zagrebačku, odnosno Kalelargu. Premda i u njima, u zemlji, vjerojatno vlada vodovodni i kanalizacijski krš i lom!

 

Iz šibenskog “Vodovoda” poručuju kako će radovi u “kraljičinoj” ulici biti gotovi do kraja godine, ali to ne znači da će tada biti otvorena za pješake.

 

Slučaj Medulić

 

– Planirano je da se radovi završe do kraja godine, i to do faze popločanja kamenom, koje je obveza Grada. Trenutno se provodi postupak javne nabave izvođača radova – zaključila je Vlaić.

 

Šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta već se u javnosti pohvalio kako će Ulica kraljice Jelene u svoj svojoj dužini od pedesetak metara biti prva u gradskoj jezgri bez “gropova” žica i mnoštva kabela koji vise u zraku i po zidovima.

 

Nakon što završe pod zemljom, ulica će biti popločana istom vrstom kamena kao i prije, a od kamena će biti napravljeni i svi otvori podzemnih instalacija. S obzirom na veličinu ulice, popločanje ne bi trebalo dugo trajati. Ali nikad se ne zna, a Šibenčanima je u pamćenju još vrlo svjež slučaj s postavljanjem novog kamena na Meduliću i natezanja oko toga hoće li biti postavljen prije ili poslije turističke sezone.

23. travanj 2024 16:06