StoryEditorOCM
ŠibenikLagali ga i prevarili

Krhki, slabašni starčić (85) s golemim transparentnom prosvjeduje pred šibenskim sudom: Neću od svoga odustati nikad, svaki dan ću dolaziti dok ne dobijem pravdu!

8. studenog 2019. - 10:17


Boris Južinić, krhki, slabašni 85-godišnjak iz Šibenika, ponovno je, nakon gotovo četiri godine, stao s golemim transparentnom pred zgradu šibenskog suda prosvjedujući protiv nepravde s kojom se bori već 19-tu godinu. Na transparentu, iza kojeg se vidi samo Južinićeva glava, poimenice se prozivaju suci Županijskog suda koji su ga, kako piše, lagali i prevarili.

- Presudili su mi na temelju krivotvorenog dokumenta, otuđili i pokrali moje privatno vlasništvo koje je Ustavom RH neotuđivo, ali suci nisu poštovali Ustav nego svoj zakon i prodali moje privatno vlasništvo jednom kriminalcu i krivotvoritelju- optužuje suce Južinić, smatrajući da su mu nanijeli veliku nepravdu, ali i veliku materijalnu i financijsku štetu, napose što se zbog svega toga i razbolio.

Njegov dolazak pred sud čin je očajnika koji je iscrpio sva legalna sredstva borbe za zaštitu svojih prava i svoga vlasništva, pa mu kaže, ne preostaje drugo nego svakodnevno prosvjedom upozoravati javnost na nepravdu koja mu je od hrvatskog pravosuđa nanesena, sve dok ona ne bude ispravljena. Danas pred šibenskim, a sutra će i pred zadarskim, splitskim sudom...

Južinić je tužio susjeda Roka Pučića, da je bez suglasnosti, zatrpao njegov kanal za oborinske vode i na njemu napravio stepenice s podestom, što je rezultiralo katastrofalnim vlaženjem cijele Južinićeve kuće, zbog čega prijeti opasnost i od njezinog urušavanja. Na teren su izlazili i vještaci i konstatirali da tu nema druge nego kuću rušiti, jer se vlage neće moći riješiti. Pučić je, kaže ogorčeni Šibenčanin, uništio njegov dom, a sud ga je, tvrdi, zaštitio na temelju krivotvorenog dokumenta, i odbacio tužbu.
Južinić se u toj kući rodio, to je njegova djedovina. Ali nije je naslijedila njegova majka, nego njezin brat, pa je otkupio od ujaka. Nikad je se, kaže, neće odreći, i nikad neće od borbe za pravdu odustati.

I kad je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković pozvao građane koji imaju dokaz da im je učinjena nepravda nekom sudskom odlukom, da se jave u ministarstvo, učinio je to odmah. Iz ministrovog ureda uputili su ga na zagrebačko državno odvjetništvo gdje su mu rekli da sve što ima dade medijima i da se ničega ne boji. I to je napravio, obratio se medijima i stao pred zgradu šibenskog suda s mega-transparentom na kojemu za krivotvorenje dokumenata poimenice proziva šibenske suce.

Boris Južinić je ogorčen na sud jer je, u ponovljenom postupku, prihvatio, kako višekratno napominje, krivotvoreni dokument u kojem stoji da bivši vlasnik dozvoljava susjedu da se nasloni na njegovu kuću. Ali taj dokument nije potpisao vlasnik, nego njegov sin, bez očeve punomoći. Južinić tvrdi da je sporazum krivotvoren, a i jedan od dva navedena svjedoka na dokumentu, potvrdio je da sporazum nikad nije ni vidio, kamoli potpisao. Izjavio je tada na sudu: "Ja sam star čovik, bolestan, ničeg se ne sićam, ali ja ovu izjavu nisam potpisao". Riječ je o sada pokojnom Petru Erakoviću koji je, štoviše, sutkinji, kaže Južinić, pokazao i svoju osobnu iskaznicu kako bi se uvjerila da potpis na dokumentu nije njegov.

Istu takvu izjavu taj je svedok, priča ogorčeni Šibenčanin, dao i prije gotovo 19 godina kad je spor tek pokrenut, a tada nije bio ni star, ni bolestan...No, ta je izjava, uvjerava nas Južinić, u državnom odvjetništvu prešućena, zatajena kako bi se zaštitili suci Županijskog suda...

Tijekom dugotrajnog postupka preminuo je i glavni svjedok Roko Pučić,a kako kažu Južinićevi odvjetnici, kad nema glavnog svjedoka, nema ni postupka. Tužba je odbačena, a Južiniću preporučeno da zatraži reviziju postupka na Vrhovnom sudu, što je i učinio, pa je revizija vraćena na Općinski sud u Šibeniku gdje je ležala dvije godine u ladici, a Južinićevi odvjetnici zakasnili sa žalbom za jedan dan...

Obraćao se Boris Južinić u potrazi za pravdom izravno i DORH-u i USKOK-u, ali dobio je tek Rješenje ODO u Šibeniku u kojem se konstatira da je prijavljeni Roko Pučić preminuo što predstavlja zapreku za vođenje kaznenog postupka, pa se prijava odbacuje, jer se nema koga goniti.

Za Borisa Južinića to je neprihvatljivo: - Meni kažu da trebam svoju kuću srušiti jer se vlage neću riješiti. A zbog koga? Opljačkali su me, oduzeli mi imovinu, zdravlje, osudili me na suvu giljotinu, uništili me materijalno i zdravstveno. Ali, neću odustati. Svaki dan ću s ovim transparentom pred Sud.

Uz krivotvorinu moje su dali drugome i mene uništili materijalno, financijski i zdravstveno- reći će nemoćni 85-godišnjak, pridržavajući transparent koji ga je gotovo cijelog pokrio, dok se pred njim svako malo zaustavljaju građani i iskazuju mu potporu. "Imate pravo, ne odustajte, držite se", hrabre ga u prolazu sugrađani.

17. travanj 2024 15:04