StoryEditorOCM
ŠibenikPALACIN

Napokon počela gradnja: Šibenski studenti više neće ‘dobivati nogu’ kad stignu turisti

5. studenog 2019. - 10:49

Na prostoru bivše vojarne Palacin, na površini od gotovo 8000 četvornih metara, za 18 mjeseci niknut će novi studentski dom s 332 kreveta raspoređenih u 158 dvokrevetnih soba i 16 apartmana za gostujuće predavače. Radovi su službeno počeli jučer, a izvođači su splitske tvrtke “Lavčević” i “Lavčević-Inženjering”, koje su gradilište počele pripremati još prošlog tjedna.

 

Riječ je o jednom od najvećih infrastrukturnih projekata u Šibensko-kninskoj županiji, ukupne vrijednosti 85,4 milijuna kuna, od čega je 79,7 milijuna dobiveno iz europskih fondova, dok će ostatak novca biti osiguran iz šibenskoga gradskog proračuna.

 

Najmoderniji u državi

 

U Šibeniku trenutačno studira oko 1100 studenata, od kojih većina pohađa šibensko Veleučilište, a 90-ak ih je na dislociranom Studiju energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora. Prema dosadašnjim podacima, nešto manje od 80 posto studenta dolazi iz drugih mjesta i gradova, a sadašnji studentski dom na Šubićevcu sa svojih 76 kreveta zadovoljava potrebe manje od 10 posto šibenskih studenata za smještajem. Ostali su osuđeni na privatni smještaj, iz kojega se moraju iseliti prije početka turističke sezone, nerijetko u jeku ispitnih rokova, ponekad i prije završetka predavanja. Stoga, unatoč opadanju broja studenata, mnogi s nestrpljenjem očekuju novi dom, koji će biti jedan od najmodernijih u državi, čak i šire. Barem tako tvrdi Ljubo Runjić, novoizabrani dekan Veleučilišta, koje je nositelj projekta.

 

Najdraži projekt

 

– S ovim domom Veleučilište i njegovi studenti dobit će možda jedan od najsuvremenijih smještaja za studente u Hrvatskoj i u Europi, većim dijelom financiran novcem iz EU-a. Ovaj projekt omogućit će u budućnosti razvoj Veleučilišta i njegovo pretvaranje u sveučilište – kazao je Runjić.

 

Početak radova i otvaranje novog gradilišta u gradu nije moglo proći bez gradskih čelnika, a gradonačelnik Željko Burić još je jednom ponovio kako razvojem i podizanjem studentskog standarda Šibenik poboljšava svoju poziciju na karti visokoškolskog obrazovanja u Hrvatskoj.

 

– Meni je ovo najdraži projekt. Šibenik je, kad je riječ o visokoškolskom obrazovanju, zaostajao za drugima u Dalmaciji i, ponovit ću ono što uvijek uvijek govorim, jedini je veliki grad na obali Jadrana koji nema svoje sveučilište. Ovo je jačanje studentske infrastrukture, razvoj politike s kojom želimo napraviti kompletnu organizaciju visokog obrazovnog sustava u Šibeniku. Sve što smo do sada napravili bilo je vlastitim snagama: sjajnom suradnjom Veleučilišta, Grada Šibenika i Županije – kazao je Burić, ustvrdivši kako u budućnosti u tome očekuje veću podršku Vlade i Ministarstva znanosti i obrazovanja.

 

Ni ovom prilikom Burić nije propustio spomenuti želju aktualne gradske vlasti da budući dom na Palacinu zajedno s obližnjom Vojarnom Ante Jonića, koju također vidi u funkciji nekih budućih sveučilišnih studijskih programa, te Trokutom, centrom za nove tehnologije i poduzetništvo koji se gradi nasuprot vojarni i Studiju energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, vidi kao jedinstven prostor – studentski kampus budućeg šibenskog sveučilišta.

 

– Šibenik želi i učinit će sve da dobije svoje sveučilište, što znači da jačamo i osposobljavamo vlastiti kadar. Razvijat ćemo nove veleučilišne i sveučilišne studije. Na tome se intenzivno radi – zaključio je gradonačelnik Burić.

Počinjemo s rušenjem

Na prostoru bivše vojarne Palacin, vrlo atraktivnoj lokaciji iznad uvale Vrnaža, koja je smještena, moglo bi se reći, na pola puta između Veleučilišta i Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, trenutačno se nalaze dvije četverokatnice povezane prizemnim objektom. Sva su ta zdanja u vrlo derutnom stanju, a u blizini je još jedan neveliki objekt koji je, sudeći po izgledu, svojedobno služio kao skladište ili možda čak i garaža. Prema riječima Jakše Vulića, glavnog inženjera gradilišta, početak radova na novom studentskom domu počet će s rušenjem.
– Postojeći objekti će se srušiti. Zapravo, rušit ćemo unutarnje zidove i stropne ploče, no fasadni zidovi ostaju. Novi objekti moraju biti u istim gabaritima, s tim da će prizemni objekt, koji povezuje dvije zgrade, biti potpuno srušen i na njegovu će se mjestu izgraditi novi objekt iste visine kao i susjedni. Također, čisti se i šuma, gdje će se napraviti pristupna cesta, a na istočnom dijelu parcele parkiralište – rekao je Vulić.

25. travanj 2024 07:45