StoryEditorOCM
ŠibenikIzabran novi dekan

Šibensko Veleučilište u rukama Splićanina Ljube Runjića

28. listopada 2019. - 19:45

Dr. sc. Ljubo Runjić, rođeni Splićanin koji već 11 godina predaje na šibenskom Veleučilištu, novi je dekan te visokoškolske ustanove.
Odlučilo je tako Upravno vijeće u ponedjeljak, a Runjićev izbor bio je očekivan nakon što su ga prošlog tjedna jednoglasno podržale kolege iz Stručnog vijeća Veleučilišta. Kao drugi prijedlog, s dobivenih 17 od ukupno 35 glasova, tada je Upravnom vijeću predložen i dr. sc. Branko Peran, bivši ravnatelj zatvorskog sustava RH, a svojedobno i predavač te voditelj Studija menadžmenta na Veleučilištu. Međutim, peteročlano Upravno vijeće, kojemu je član i sam Runjić, nije se očito puno premišljalo. Runjića je jednoglasno izabralo za prvog čovjeka Veleučilišta za sljedeće četiri godine.
Runjić je, kako to piše u njegovom životopisu na službenim stranicama Veleučilišta, rođen 1984. u Splitu, gdje je završio gimanziju, a 2006. je i diplomirao na Pravnom fakultetu u rodnom gradu. Usavršavao se 2012. na Haaškoj akademiji za međunarodno pravo, a tri godine kasnije doktorirao je na zagrebačkom Pravnom fakultetu.
Na Veleučilištu u Šibeniku zaposlio se 2008., a danas kao viši predavač predaje nekoliko kolegija.
Bio je i gostujući predavač na sveučilištima u Gdanjsku, Istanbulu te češkom gradu Ústí nad Labemu. (Češka). Napisao je i dvije knjige vezanih uz problematiku međunarodnog prava, a tom temom bavio se i u svojim znanstvenim i stručnim radovima.
Na natječaj za dekana šibenskog Veleučilišta koji je raspisan ovoga ljeta, nakon što je dosadašnji dekan Ivan Malenica postao ministar uprave, uz Runjića i Perana javili su se još i sadašnja v. d. dekanice mr. sc. Tanja Radić Lakoš te Zdenko Balaž s Tehničkog veleučilišta iz Zagreba, no njih dvoje nisu ušli u uži izbor.

 

24. travanj 2024 17:52