StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenčanima na raspolaganju 17 zelenih otoka

Novi natječaj za prodaju: Sortirnica za korisni otpad "Zelenoga grada" radi punom parom jer građani sve više odvajaju plastiku, metal, staklo...

21. listopada 2019. - 15:56

Sortirnica za korisni otpad "Zelenoga grada" radi punom parom jer građani sve više odvajaju plastiku, metal, staklo... – tvrdi Ivana Spahija, referentica za gospodarenje otpadom i zaštitu okoliša.

"Zeleni grad" je, naime, pred raspisivanjem drugog natječaja za prodaju korisnog otpada otkako je na području Šibenika potkraj prošle i početkom ove godine započelo odvajanje. Sve dotad, unatoč zelenim otocima, otpad je izmiješan odvožen na deponij Bikarac, jer u "Zelenom gradu" nije bilo sortirnice kao najvažnijeg preduvjeta za razvrstavanje otpada. Na prvoj licitaciji tvrtka je najpovoljnijim ponuđačima prodala 10 tona plastike, 53 tone papira i kartona, 1,6 tona stakla i 1,3 tone plastičnih vrećica.

– Natječaj ćemo raspisati ovoga tjedna, nakon procjene količina – govori Spahija, dodajući kako je ovaj put dosta metala, pretežito konzervi, neusporedivo više nego kad je tvrtka u prvom navratu prodavala korisni otpad. To znači da građani sve više odvajaju i da svi zajedno polako i mukotrpno izlazimo iz sjene činjenice da je gotovo do jučer sav otpad završavao na deponiju Bikarac, pa i onaj iz zelenih otoka koji su u Šibeniku bili postavljeni još 2007. i 2008. godine.

Stanovnicima šibenskih stambenih zgrada voljnima odvajati – i time ne samo pridonositi ekologiji, nego svojim kućanstvima smanjivati varijabilni iznos naknade za odvoz otpada – za recikliranje je na raspolaganju 17 zelenih otoka, a nešto je teže onima u gradskim naseljima. Još uvijek korisni otpad odvajaju u plastične vreće, po koje dolaze ekipe "Zelenoga grada" jednom mjesečno, ovisno o lokaciji. U iščekivanju da Fond za zaštitu okoliša dostavi besplatne spremnike za korisni otpad kućanstvima u obiteljskim kućama, "Zeleni grad" nabavio je plastične vreće za papir i plastiku, koje se mogu preuzeti u centrali tvrtke na Biocima. S obzirom na to koliko ih je dosad podijeljeno, odaziv građana ohrabruje, govori Ivana Spahija potkrepljujući brojkama.

Od siječnja do kolovoza građani su preuzeli 5500 omota plavih vreća za plastiku i 4300 žutih. Budući da je u svakom pakiranju šest vreća, očekuje da će se svih nekoliko desetaka tisuća vratiti "Zelenom gradu" s korisnim otpadom, te napominje građanima da se pridržavaju termina za iznošenje vreća pred kućna vrata kako bi se izbjegli nesporazumi. Ako je odvoz za neku gradsku lokaciju predviđen ujutro, vreće treba iznijeti do sedam sati, a poslijepodne do 14 sati. Manji broj kućanstava, njih oko 450 u četiri ulice: Trtarskoj, Gavanovoj, Prokljanskoj i Ražinskoj, ipak odvaja praktičnije, u plastične spremnike, napominje Spahija. Oni su dio pilot-projekta provedenog europskim novcem, koji će potrajati dok Fond ne osigura spremnike. Teško je reći kada će to biti, a prema informacijama od Novice Ljubičića, direktora "Zelenog grada", najvjerojatnije u lipnju dogodine, budući da Fond treba ponoviti natječaj za dobavljača.

– Država kasni, još uvijek nije osigurala besplatne kante za korisni otpad, što je bitan preduvjet da se što više građana uključi u odvajanje. Ipak, korisnog otpada iz dana u dan je sve više, a građani sebi i nama najviše mogu pomoći ako zelene otoke ne zagađuju miješanim, kućnim otpadom – govori Ljubičić. – Neka nitko ne brine to što korisni otpad izmiješamo kada praznimo zelene otoke, jer sve to ionako dospijeva u sortirnicu, gdje se obavlja konačno razvrstavanje.

Kad će stići spremnici za korisni otpad, ne znaju ni u gradskoj upravi. Na natječaj Fonda raspisan još u veljači 2018., Grad Šibenik za potrebe kućanstava prijavio je 20.750 spremnika različite zapremnine za papir, staklo i plastiku, među kojima 550 kompostera i manji broj spremnika za tekstil. Za postavljanje na javne površine prijavljeno je 50 većih spremnika za papir, isto toliko za plastiku, jedan spremnik za staklo te 36 za tekstil.

24. travanj 2024 03:20