Krenite ranije na posao Sutra kreće treća faza radova u Zvonimirovoj ulici:  pristup centru kroz ulicu Bribirskih knezova više neće biti moguć, već će se glavnina prometa prema centru odvijati kroz Staru cestu

Krenite ranije na posao

Od ponedjeljka, 14. listopada, znatno ranije od predviđenog roka, kreće treća faza radova u Ulici kralja Zvonimira. Radovi će se izvoditi na potezu od Stare ceste do Ulice Primorske čete, te će promet na navedenoj dionici biti u potpunosti zatvoren. Ulaskom u novu fazu radova dodatno će biti otežan promet u samom centru grada. Pristup centru kroz ulicu Bribirskih knezova više neće biti moguć, već će se glavnina prometa prema centru odvijati kroz Staru cestu.

O razlozima ranijeg početka treće faze, organizaciji prometa i života u tom dijelu grada, te općenito o tijeku radova na projektu, s naglaskom na radove u užem središtu grada, na konferenciji za medije upriličenoj u petak na radilištu u Ulici kralja Zvonimira, govorili su Frane Malenica, direktor Vodovoda i odvodnje, Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika te Marko Sarađen, direktor tvrtke izvođača radova.

Frane Malenica je istaknuo da radovi u centru grada idu po planu, uz manje zastoje:

- U nekoliko navrata, uslijed vibracija, došlo je do pucanja starih i dotrajalih vodovodnih cijevi. Kako bi se takvi incidenti smanjili na najmanju moguću mjeru, na svim osjetljivim dijelovima odsad se ugrađuju tzv. premosnice i čini sve kako bi isporuka vode tekla neometano tijekom radova. Posebno veseli tijek radova na tzv. prvoj fazi – od čvora Meterize do Kronjinog magazina. Tu su već završeni iskopi i u tijeku je polaganje vodovodnih i kanalizacijskih cijevi čiji se završetak očekuje kroz desetak dana. Time se na tom dijelu završavaju radovi vezani za Aglomeraciju i kreće faza uređenja ceste, rubnika i nogostupa. Upravo je ta dinamika bila povod da se krene razmišljati o ranijem početku treće faze.“

Danijel Mileta detaljnije je pojasnio razloge ranijeg početka treće faze, kao i organizaciju prometa tijekom radova:

- Prema prvobitnom planu, postojala je mogućnost da se manji dio radova ne završi do sezone. Radovi bi bili prekinuti, ulica privremeno stavljena u funkciju, a nakon sezone bi se radovi nastavili. Dinamika radova od čvora Meterize do Kronjinog magazina je pokazala da, ukoliko odmah krenemo s trećom fazom, imamo realne šanse i jamstva izvođača da će svi radovi završiti do sredine lipnja. Na taj način bismo poštedjeli sugrađane novih stresova na jesen iduće godine. Što se promjena u prometu tiče, očekuje se pojačan promet Starom cestom u oba smjera. Parkiranje na Staroj cesti će od ponedjeljka biti zabranjeno, a za potrebe stanara bit će uređen parking u gornjem dijelu ulice. Apeliram da u povratku iz centra koristite alternativne pravce kroz Istarsku ulicu ili Crnicu kako bi barem donekle rasteretili Staru cestu. Opskrba trgovina u centru grada može se obavljati isključivo lakim dostavnim vozilima, ili prekrcajem robe na vozila Gradskog parkinga. Razmatrali smo i opciju da ulica postane jednosmjerna, kao i da ulica Stipe Ninića privremeno postane dvosmjerna, ali struka je rekla da to nije izvedivo. Jedino rješenje je izbjegavati dolazak automobilom u centar grada ili ulaziti na čvor Vidici, pa preko Baldekina ili Ulice grada Vukovara do najbližeg parkinga.

Marko Sarađen je istaknuo zadovoljstvo dosadašnjim tijekom radova i s optimizmom najavljuje završetak radova do sredine lipnja iduće godine:

- Projekt je izuzetno složen. Osim radova na vodovodnoj mreži, paralelno se radi na postavljanju energetskih, plinskih i telekomunikacijskih instalacija, a nakon toga slijede radovi na uređenju ceste, nogostupa, rasvjete, autobusnih stajališta i podzemnih kontejnera. Radi se o koordiniranoj akciji više desetaka tvrtki, gradskih institucija i javnih službi. U projekt su uključeni i konzervatori s obzirom da se ulica nalazi na rubu gradske jezgre. Zbog svega toga molimo sugrađane za razumijevanje zbog povremenih zastoja i prekida u isporuci vode, gašenju rasvjete i sličnih kratkotrajnih neugodnosti, koje promptno rješavamo u hodu. Produljili smo radno vrijeme, radi se i subotom, a uvedene su i stimulacije radnicima za ostvarenje rokova. Sveukupno, na Zvonimirovoj ulici radi oko četrdeset ljudi i 16 teških strojeva i s optimizmom gledamo na očekivani rok završetka – sredinu lipnja 2020. godine.

Naslovnica Šibenik

Najčitanije

Lagali ga i prevarili Krhki, slabašni starčić (85) s golemim transparentnom prosvjeduje pred šibenskim sudom: Neću od svoga odustati nikad, svaki dan ću dolaziti dok ne dobijem pravdu!

Krhki, slabašni starčić (85) s golemim transparentnom prosvjeduje pred šibenskim sudom: Neću od svoga odustati nikad, svaki dan ću dolaziti dok ne dobijem pravdu!
Boris Južinić, krhki, slabašni 85-godišnjak iz Šibenika, ponovno je, nakon gotovo četiri godine, stao s golemim ...
Krhki, slabašni starčić (85) s golemim transparentnom prosvjeduje pred šibenskim sudom: Neću od svoga odustati nikad, svaki dan ću dolaziti dok ne dobijem pravdu!