Reakcija 'odozgo' Zbog 'potopljene' sportske dvorane škole na Baldekinu, oglasila se i vršiteljica dužnosti dekana: Veleučilište ne ugrožava rad škole Tina Ujevića

Reakcija 'odozgo'

Nakon što su učenici OŠ Tina Ujevića na Baldekinu ostali bez sportske dvorane, jer im je zabranjeno njezino korištenje zbog opasnosti od mogućeg urušavanja dijela krova, te nakon što je u dvoranu prodrla voda svaki put kada je padala kiša i uništila gotovo cijeli parket, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo među roditeljima i nastavnicima, o cijelom slučaju oglasilo se i šibensko Veleučilište, za potrebe kojeg se na krovu dvorane gradi knjižnica.

Vršiteljica dužnosti dekana Tanja Radić Lakoš ističe kako je cijelo vrijeme otkad je počeo projekt nadogradnje zgrade koju dijele s OŠ Tina Ujevića, a radovi na knjižnici nastavljeni su početkom ljeta, Veleučilište "otvoreno, transparentno i na vrijeme komunicira s predstavnicima OŠ Tina Ujevića i njezina osnivača i vlasnika nekretnine Grada Šibenika". Prema njezinim riječima, nastala šteta nije posljedica nikakvog traljavog rada, nego "više sile" na koju izvođač nije mogao utjecati.

– Postavljanje hidroizolacije počelo je prije nastanka štete, u petak 5. srpnja, i završetak je bio predviđen, sukladno vremenskoj prognozi, u utorak 9. srpnja. Izvođač radova je, radi bržeg završetka, radio i tijekom vikenda pa je hidroizolacija završena prema prethodno navedenom planu. Zbog neočekivane i nagle promjene vremenskih uvjeta, dok se hidroizolacija još postavljala, u nedjelju 7. srpnja i ponedjeljak 8. srpnja, došlo je do prodora oborinskih voda u dvoranu. Radi se o višoj sili, a sve postojeće ili buduće štete evidentiraju se i saniraju na vrijeme i na teret police osiguranja izvođača radova. Sukladno Zakonu o gradnji i Zakonu o obveznim odnosima, uočene štete su evidentirane 8. srpnja. Uz suglasnost Grada Šibenika kao vlasnika nekretnina, osiguravajuće društvo je isplatilo sve do sada evidentirane štete. U slučaju naknadnih šteta, primijenit će se prethodno navedeni postupak – kazala je Radić Lakoš.

Dodaje kako bi radovi trebali biti gotovi do kraja mjeseca, a odbacuje i prozivanja kako je Veleučilište u svom zamahu i razvoju "ugušilo" osnovnu školu. Veleučilište, tvrdi, ničim ne ugrožava normalno funkcioniranje škole.

– Kao svojevrsni poticaj razvoju visokog školstva u Šibeniku, prije više od dvadeset godina Grad Šibenik nam je ustupio u vlasništvo prostore OŠ Tina Ujevića. Naknadno je Veleučilište u Šibeniku izgradilo i gradi dodatne prostore koji ničim ne ugrožavaju normalan rad i funkcioniranje škole, jer u protivnom ne bi dobilo odgovarajuće dozvole za gradnju. U svim aktivnostima izgradnje i opremanja na postojećoj lokaciji, Veleučilište ima punu potporu Grada Šibenika i Ministarstva znanosti i obrazovanja – zaključila je Radić Lakoš.

U gradskoj upravi u cijeloj situaciji ne vide ništa alarmantno ni problematično. U odgovoru koji je stigao iz press-službe Grada Šibenika može se iščitati kako ni vrag nije tako crn kako se čini, pa je kiša na neki način i dobro došla jer je parket u dvorani ionako bio star i nikakav.

– Izmjena dotrajalog parketa u sportskoj dvorani OŠ Tina Ujevića bila je planirana te je novonastala situacija samo ubrzala postupak. Dio materijalnih troškova sanacije snosit će osiguravajuća kuća izvođača radova na Veleučilištu – poručili su iz Grada.

Naslovnica Šibenik

Najčitanije