StoryEditorOCM
ŠibenikReakcija 'odozgo'

Zbog 'potopljene' sportske dvorane škole na Baldekinu, oglasila se i vršiteljica dužnosti dekana: Veleučilište ne ugrožava rad škole Tina Ujevića

6. listopada 2019. - 15:36

Nakon što su učenici OŠ Tina Ujevića na Baldekinu ostali bez sportske dvorane, jer im je zabranjeno njezino korištenje zbog opasnosti od mogućeg urušavanja dijela krova, te nakon što je u dvoranu prodrla voda svaki put kada je padala kiša i uništila gotovo cijeli parket, što je izazvalo veliko nezadovoljstvo među roditeljima i nastavnicima, o cijelom slučaju oglasilo se i šibensko Veleučilište, za potrebe kojeg se na krovu dvorane gradi knjižnica.

Vršiteljica dužnosti dekana Tanja Radić Lakoš ističe kako je cijelo vrijeme otkad je počeo projekt nadogradnje zgrade koju dijele s OŠ Tina Ujevića, a radovi na knjižnici nastavljeni su početkom ljeta, Veleučilište "otvoreno, transparentno i na vrijeme komunicira s predstavnicima OŠ Tina Ujevića i njezina osnivača i vlasnika nekretnine Grada Šibenika". Prema njezinim riječima, nastala šteta nije posljedica nikakvog traljavog rada, nego "više sile" na koju izvođač nije mogao utjecati.

– Postavljanje hidroizolacije počelo je prije nastanka štete, u petak 5. srpnja, i završetak je bio predviđen, sukladno vremenskoj prognozi, u utorak 9. srpnja. Izvođač radova je, radi bržeg završetka, radio i tijekom vikenda pa je hidroizolacija završena prema prethodno navedenom planu. Zbog neočekivane i nagle promjene vremenskih uvjeta, dok se hidroizolacija još postavljala, u nedjelju 7. srpnja i ponedjeljak 8. srpnja, došlo je do prodora oborinskih voda u dvoranu. Radi se o višoj sili, a sve postojeće ili buduće štete evidentiraju se i saniraju na vrijeme i na teret police osiguranja izvođača radova. Sukladno Zakonu o gradnji i Zakonu o obveznim odnosima, uočene štete su evidentirane 8. srpnja. Uz suglasnost Grada Šibenika kao vlasnika nekretnina, osiguravajuće društvo je isplatilo sve do sada evidentirane štete. U slučaju naknadnih šteta, primijenit će se prethodno navedeni postupak – kazala je Radić Lakoš.

Dodaje kako bi radovi trebali biti gotovi do kraja mjeseca, a odbacuje i prozivanja kako je Veleučilište u svom zamahu i razvoju "ugušilo" osnovnu školu. Veleučilište, tvrdi, ničim ne ugrožava normalno funkcioniranje škole.

– Kao svojevrsni poticaj razvoju visokog školstva u Šibeniku, prije više od dvadeset godina Grad Šibenik nam je ustupio u vlasništvo prostore OŠ Tina Ujevića. Naknadno je Veleučilište u Šibeniku izgradilo i gradi dodatne prostore koji ničim ne ugrožavaju normalan rad i funkcioniranje škole, jer u protivnom ne bi dobilo odgovarajuće dozvole za gradnju. U svim aktivnostima izgradnje i opremanja na postojećoj lokaciji, Veleučilište ima punu potporu Grada Šibenika i Ministarstva znanosti i obrazovanja – zaključila je Radić Lakoš.

U gradskoj upravi u cijeloj situaciji ne vide ništa alarmantno ni problematično. U odgovoru koji je stigao iz press-službe Grada Šibenika može se iščitati kako ni vrag nije tako crn kako se čini, pa je kiša na neki način i dobro došla jer je parket u dvorani ionako bio star i nikakav.

– Izmjena dotrajalog parketa u sportskoj dvorani OŠ Tina Ujevića bila je planirana te je novonastala situacija samo ubrzala postupak. Dio materijalnih troškova sanacije snosit će osiguravajuća kuća izvođača radova na Veleučilištu – poručili su iz Grada.

19. travanj 2024 22:40