StoryEditorOCM
Šibenik'Mislimo na njih'

Projekt šibenskog Crvenog križa: Deset žena skrbi o 53 starije osobe

Piše Katarina Rudan
6. listopada 2019. - 10:45

Mogućnost zapošljavanja žena starijih od 50 godina kroz nacionalni program "Zaželi – program zapošljavanja žena" koje se skrbe o starijim i nemoćnim osobama, iskoristila je većina općina i gradova na području Šibensko-kninske županije, kako u zaleđu, tako i u njezinu priobalnom dijelu.

Program provode jedinice lokalne samouprave ili udruge i ustanove koje se bave humanitarnim i sličnim poslovima. Program pod nazivom "Mislimo na njih", koji se u potpunosti financira sredstvima Europskog socijalnog fonda, od svibnja prošle godine provodi Gradsko društvo Crvenog križa, a priliku za povlačenjem bespovratnih sredstava iskoristila je i šibenska Udruga Mladi u EU, koja je početkom ove godine za zapošljavanje pet žena koje se skrbe o 25 starijih osoba dobila 1,6 milijuna. Gradsko društvo CK Šibenik za svoj je projekt dobilo nešto više od 1,7 milijuna kuna i od rujna prošle godine zapošljava 10 žena na dvije godine, koje se skrbe o 53 korisnika.

– Sve su žene bile dugotrajno nezaposlene, starije od 50 godina, s tim što je njih pet radilo na sličnom projektu koji smo provodili 2016. godine, a ostalih pet je novih. Korisnici pomoći u kući su stariji ljudi koji žive sami, nemaju djecu ili su ona izvan Šibenika, a imamo i nekoliko bračnih parova. Svi su starije životne dobi i pomoć naših žena im je od velike važnosti. Svaka žena zaposlena na projektu skrbi se o pet, a neke i o šest korisnika. Njihove obveze su briga o stambenom prostoru u kojem korisnik živi, osobnoj higijeni korisnika, pomoć pri dostavi namirnica iz trgovine ili s tržnice, pratnja liječniku, plaćanje računa ako to korisnik želi te ostali poslovi koje starije osobe ne mogu obaviti same. Moram istaknuti da među korisnicima ima osoba koje same mogu obavljati kućanske poslove i samo žele druženje, da imaju s kim razgovarati – kaže voditeljica projekta "Mislimo na njih" Franka Terzanović.

Rade za minimalac

S obzirom na to da je voditeljica projekta, sa ženama često odlazi na teren i posjeti korisnike. Kaže da su povratne informacije vrlo pozitivne te da su zadovoljni i korisnici i žene, iako rade za minimalac od 3000 kuna, a ako putuju na posao, imaju naknadu za prijevoz u maksimalnom iznosu od 400 kuna mjesečno. Neovisno o tako maloj plaći, Franka kaže da nisu imali problema s pronalaženjem žena na tržištu rada koje su iskazale interes raditi kao gerontodomaćice, kako se ranije nazivalo osobe na takvim poslovima.

 

 

– Mogu vam reći da se na naš natječaj prijavilo dvadesetak žena s biroa. Inače, partneri na projektu su Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Šibenik i Centar za socijalnu skrb Šibenik. Područje koje projektom pokrivamo je grad Šibenik i tu je osam žena, te otok Žirje i Zaton, u kojima imamo po jednu ženu koja se skrbi o tamošnjim korisnicima – kaže Franka Terzanović.

Korisnicima je u prosjeku osamdeset godina, a najstarija ima 89 i živi na Žirju. Uglavnom su pokretni, no ima i određeni broj polupokretnih, kojima tuđa pomoć itekako dobro dođe. I jedni i drugi, i zaposlene žene i korisnici, priželjkuju da se ovaj oblik pomoći i posla nastavi i nakon rujna 2020., kad projekt "Mislimo na njih" završava. Hoće li do tada biti novih natječaja i izvora financiranja, tek treba vidjeti i čekati. Podsjetimo da je projektom "Zaželi – program zapošljavanja žena " planirana i edukacija, odnosno osposobljavanje žena za deficitarna zanimanja kao što su njegovateljica, pomoćna kuharica ili nešto treće, kako bi nakon završetka projekta bile konkurentnije na tržištu rada.

– Pripremamo se za taj dio i vidjet ćemo koji su afiniteti žena, a cilj edukacije je da sutra, kad projekt završi, budu konkurentnije na tržištu rada – na kraju će voditeljica projekta Franka Terzanović.

20. travanj 2024 18:20