StoryEditorOCM
ŠibenikSramota

Zbog radova na Veleučilištu, osnovci s Baldekina ostali bez dvorane: Kiša uništila parket, učenici 'prognani' u predvorje

2. listopada 2019. - 10:25

Sramotno je da u dobu razvikane kozmetike Škole za život, digitalnih kompetencija i ostalih termina kojima se ciljano razbacuju ovi s vlasti, naša dvorana za tjelesni leži ispod četiri prsta prljave vode! Djeca umjesto nastave igraju stolni tenis i šeću, učiteljice razredne nastave i nastavnik tjelesnog nemaju uvjete za ostvarivanje programa... Škola se raspada! Kad su počeli radovi za Veučilište, dotad stabilnoj zgradi počela je otpadati žbuka i curiti voda kroz zidove... Gdje su gradonačelnik, župan, ministrica i pomoćnici - lokve na parketu im nisu dovoljno fotogenične za skupljanje političkih bodova? - napisala je među ostalim u svom pismu jedna od nastavnica iz Osnovne škole Tina Ujevića.

Pridružili su joj se i neki roditelji ogorčeni zbog činjenice da je sportska dvorana, na krovu koje je šibensko Veleučilište sredinom lipnja počelo graditi svoju knjižnicu, postala neupotebljiva i opasna za djecu nakon što je u nju u više navrata prodrla kiša, posljednji put i prošlog tjedna. Voda koja je doslovna tekla kroz strop i curila niz zidove uništila je gotovo cijeli parket koji se natopljen vodom povukao vlagu te se na nekim dijelovima potpuno podigao.

Prekipjelo im!

Obratili su nam se vjerujući kako se neki problemi mogu početi rješavati tek kada dospiju u medije, a OŠ Tina Ujevića, tvrde, postala je žrtvom širenja Veleučilišta. Jer, ističu, dok Veleučilište sadašnjim građevinskim zahvatom na zgradi koja je prije 60-ak godina izgrađena za potrebe OŠ Tina Ujevića, poboljšava svoj standard, uvjete rada svojih nastavnika i studenata, osnovnoškolci i njihovi učitelji prisiljeni su povlačiti se u suteren, jer je jedino tu bilo prostora da se uredi, primjerice, informatička radionica. U tim polumračnim zakucima škole, u kojima, naravno, stalno mora gorjeti umjetna rasvjeta, organiziran je čak i cjelodnevni boravak za prvašiće. Škola je, naime, ostala bez drugog kata još krajem 90-ih godina kada je taj prostor dodijeljen Visokoj školi za turizam, preteči današnjeg Veleučilišta koje je u međuvremenu iznad tog kata dogradilo još jedan, a prije dvije godine i drugi kat. Ovoga ljeta radovi su nastavljeni i na uređenju knjižnice smještene na krovu sportske dvorane OŠ Tina Ujevića. No, kada je dvorana poplavila, dio nastavnika više nije želio šutjeti.
 

Dražen Kotarac profesor je tjelesne i zdravstvene kulture te predaje već 15 godina, no njegove ambicije i planovi u nastavi sada su osuđene tek na korištenje - školskog predvorja.

- Kada je počela školska godina nekoliko smo puta ipak koristili dvoranu, ali normalan rad je bio nemoguć. Radnici koji rade na krovištu isušivali su dvoranu i pokušali pomoći koliko se može, ali svaka nova kiša znači novu štetu. Parket se digao, namočen je i pun vlage. Na takvoj podlozi djeca mogu lako pasti. Po zidovima se vide i trgovi vode. Dvorana je stara više od 50 godina i nikada do sada nije prokišnjavala. Nevolje su krenule kada su na njoj počeli građevinski radovi. Nastava je sada organizirana tako da smo u predvorju stavili tri teniska stola. To je sve sve što možemo raditi. Nažalost nemamo vanjsko igralište kao neke škole. Žao mi je zbog djece i zato apeliram na one koji na tomu rade da sve ubrzaju i da djeca opet dobiju svoju dvoranu – zaključio je Kotarac.

Opasnost od urušavanja

Dodatnu ogorčenost izavao je dopis tvrtke Total Inspect koja je kao koordinator zaštite na radu na gradilištu od ravnatelja zatražila zabranu korištenja dvorane zbog sigurnosnih razloga. U dopisu se navodi kako su građevinski stručnjaci uvidom u stanje krovišta utvrdili "da postoji opasnost od urušavanja dijela stropa dvorane dok se obavljaju građevinski radovi poviše dvorane." Također, utvrđena je i "opasnost od prodora vode za vrijeme kiše"!

Ravnatelj OŠ Tina Ujevića Vladimir Braica o cijelom slučaju govori s popriličnom dozom opreza i pokušava smiriti nezadovoljstvo među nastavnicima i roditeljima koje ga nije mimoišlo. Doznajemo da za koji mjesec ima reizbor na mjesto ravnatelja, a jedini je valjda aktivni SDP-ovac na čelu škole kojoj je osnivač Grad Šibenik s HDZ-ovom većinom na čelu, pa dio njegova oprezna nesumnjivo ima i s tim veze.Tvrdi da je u kontaktu s Veleučilištem kao investitorom radova, ali i da je s cijelim projektom okvirno upoznat. Prema njegovim informacijama sporni radovi na krovu dvorane trebali su već biti gotovi.

- Koliko mi je poznato, 26. rujna trebali su doći limovi koji idu pod betonsku ploču, ali kako dolazi iz Njemačke valjda je nešto zapelo i još nisu stigli. Kada će im materijal doći i radovi se nastaviti ne mogu reći, er to ne znam.

Dodaje kako je sportska dvorana prvi put bila poplavljena još 7. i 8. srpnja.
- Na krovu dvorane bila je betonska ploča sa starom izolacijom i nekakav šljunak. Radnici su maknuli tu izolaciju i šljunak, ali nisu zaštitili krov i očito nisu predvidjeli kišu. Kada je voda ušla u dvoranu, pokušali su je hvatati nekakvim kantama i zaštiti ceradma. Na stropu dvorane imamo postavljenu lamperiju i voda je tada curila kroz nju, između instalacija električnih. Na sreću nije se dogodio kratki spoj, vjerojatno jer ne koristimo neonke u kojima sigurno ima vode, nego reflektore koji idu neovisno od njih. Prokišnjavalo je svaki put kada bi pala kiša. Radnici su stavili gore zaštitu, ljepenku i katran, ne zna što je to već, ali kako gaze po tome dok rade, to se probije – govori Braica. Priznaje kako je procjenjeno da je gotovo cijeli parket uništen te će se morati zamijeniti novim.

Nemaju ni dvorište!

- Uništene su tri četvrtine parketa, ali bilo bi glupo ostaviti onu jednu četvrtinu. Zato je s gradskom upravom dogovoreno da se zamijeni svih 270 metara četvornih parketa u dvorani. To će, s obzirom na visinu inosa, morati ići u javnu nabavu koju vodi Grad Šibenik, a to je dugotrajan proces – ističe Braica.

Na upit tko će platiti nastalu štetu, kaže kako je dio troškova u iznosu od 108 500 kuna Veleučilište već uplatilo, a ostatak, a riječ je, vjerojatno, o još stotinjak tisuća kuna, podmirit će Grad. Kako to da sve neće platiti onaj tko gradi i koji je "kriv" za štetu?
- Da se izvučem od škakljivih pitanja, moram teći da je vlasnik naše zgrade, pa tako i dvorane, odnosno zgrade Veleučilišta, Grad Šibenik, a to je isto kao da gradite u jednoj kući - kazao je Braica

Nije želio komenitrati ni prostornu simbiozu škole i Veleučilišta, ali je istaknuo da se zbog izgrađenosti čestica na kojoj se zajedno nalaze, OŠ Tina UJevića, kada bi i imala novca, ne bi mogla širiti i dograđivati kako bi i ona podigla svoj standard i uvjete rada. Iako broj djece i u toj školi polako opada, ipak se ne može ni sanjati o tomu da se uvede jednosmjenski rad. Za to im, priznat će Braica, nedostaje još pet učionica i dva, tri kabineta. Taman onoliko koliko ih je moglo biti da prije 20-ak godina nisu ostali bez drugoga kata.

A apsurdi ove škole ne završavaju na tomu. Škola nema ni svoje dvorište. Posjeduje samo stubište ispred ulaza, a prostor s klupama gdje se djeca,za velikog odmora ipak igraju gradsko je vlasništvo. No, to je neka druga priča.

Upite smo poslali i na adresu Veleučilišta i gradske uprave, ali do zaključenja ovog teksta nisu stigli, a čim ih dobijemo, bit će objavljeni.

27. travanj 2024 02:43