StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenik

Nova akademska godina počela i za 30-ak studenata prve godine Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora: Paula, Roko i Ivan govore zašto su izabrali baš taj studij

30. rujna 2019. - 18:09

Nova akademska godina jučer je počela i za 30-ak studenata prve godine Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora, dislociranog studija zagrebačkog Sveučilišta.

Peta je to generacija brucoša koji su upisali jedini sveučilišni studij u Šibeniku i Šibensko-kninskoj županiji, a među studentima koji su s uzbuđenjem i znatiželjom iščekivali početak nastave u ugodnom ambijentu suvremeno opremljenih predavaonica i kabineta smještenih u jednom od objekata bivše vojarne Bribirskih knezova, bila je i Paula Grubišić iz Šibenika.

Energetsku učinkovitost upisala je tek u jesenjem roku, ali ne zato što je taj studij slučajno odabrala, već zato što na ljetnom roku nije položila državnu maturu. Štoviše, čvrsta je u nakani da završi ovaj fakultet. Gimnaziju je, kaže, završila još prije pet godina i tada je upisala pravo. Ali, nije joj se svidjelo i nije joj baš išlo za rukom te je odustala. U međuvremenu je dobila dvoje djece. Dječak ima tri godine, a djevojčica navršava prvu godinu i oni su su joj danas, ističe, snažan motiv da svoje studentske obveze ozbiljno shvati i redovito ispunjava.

Diploma koja ima težinu

- Iskreno rečeno, zbog djece ne bih mogla studirati izvan Šibenika, u Splitu, Zagrebu ili drugom gradu. Imam status redovne studentice, a nakon tri godine preddiplomskog, studij možemo nastaviti u Zagrebu. Imam prijateljicu koja je na drugoj godini i ona kaže kako su profesori ovdje super i vrlo susretljivi za sve što vam treba i ako nešto zapne. Istina da je ovo studij iz STEM područja, ali kažu da nije teško samo morate biti redoviti na predavanjima, pratiti nastavu jer se ide dosta brzo naprijed te dosta raditi i vježbati raditi doma. Mislim da ću sve u roku položiti. Imam volje i želje te vjerujem da neće biti problema – kazuje Paula i dodaje kako zna da će s diplomom ovog fakulteta brzo i lako naći posao. Pa iako će tek na kraju ove akademske godine prva generacija završiti ovaj studij, Paula je već čula kako su mnogi i nakon završene prve tri godine, a za 20-ak dana bit će promocija i druge generacije prvostupnika, imali priliku zaposliti se.

- Ne bojim se za budućnost. Čula sam da su oni koji su završili preddiplomski imali dosta ponuda za posao, ali je većina željela nastaviti studirati – napominje Paula.

Slično iskustvo, to jest da nakon srednjoškolskog obrazovanja i nekoliko godina rada, shvati da je ipak bolje imati fakultetsku diplomu u ruci, a u glavi nova znanja i vještine, ima i Roko Pivac iz Vrpolja.

- Završio sam Turističko ugostiteljsku smjer ugostitelj i turizam me apsolutno više ne zanima. Ovo sam upisao da se više nikad ne vratim u turizam, ako je moguće. Govorim to iz iskustva, jer sam u posljednjih pet godina radio razne poslove u turizmu: kao recepcionar, šanker, konobar... Ljudi iz moje generacije išli su studirati uglavnom turizma na Veleučilištu u Šibeniku i pola ih je odustalo. Ovo je prvo što sam baš želio studirati. Mislim da je to dobra prilika, jer se dobije diploma najjačeg fakulteta u državi, budući da je ovo podružnica FER-a. O samom studiju čuo sam i od prijateljice koja je već završila preddiplomski. Znam da se ovdje dobije široko znanja iz informatike, računarstva, obnovljivih izvora, inženjerstva općenito. Bit će dosta matematike, ali jaka je profesorska ekipa, a zajedno smo jači – optimističan je Roko.

A da budućnosti nema bez obnovljivih izvora energije vjeruje i Ivan Jurleković. U Šibenik je stiglao iz nekoliko stotina kilometara udaljene Velike Gorice. Premda je srednju školu završio u Zagrebu, studij ga je odveo daleko na jug. Baš kako je želio i pranirao.

Sigurni u stanu... do ljeta

- Zagreb je bliži, ali ovo je jedini studij obnovljivih izvora u Hrvatskoj, a u tome je budućnost. Jer, sve više se prelazi na struju i izbacuje nafta. Ovaj studij jedini je koji sam želio studirati. Jedino sam o tomu razmišljao u srednjoj Tehničkoj školi Ruđera Boškovića koju sam pohađao u Zagrebu, pa je ovo i logičan nastavak toga. Bio sam odličan učenik u srednjoj i šesti na listi za upis na ovaj studij – navodi Ivan i otkriva kako u Šibeniku broji zek prve dana svog studentskog života. Privikava na novu sredinu, ali je zadovoljan što je relativno brzo i lako pronašao stan u središtu grada, premda će se vjerojatno morati iz njega iseliti na početku turističke sezone.

No, o tom-potom. Moglo bi mu biti puno lakše za koju godinu kada bi Šibenik trebao dobiti novi studentski dom s oko 300 kreveta u obližnjoj bivšoj vojarni Palacin. Najavio je to i šibenski gradonačelnik Željko Burić, koji ni ovaj put nije propustio priliku da pozdravi novu generaciju studenata energetike.

Uz voditelja studija Marka Delimara, sreću i uspjeh u studiranju poželio im je i dekan zagrebačkog Fakulteta elektrotehnike i računarstva Gordan Gledec, s kojeg, zajedno s Fakultetom strojarstva i brodogradnje u Zagrebu, u Šibenik dolaze i svi profesori, te Mislav Grgić u ime rektora Sveučilišta u Zagrebu Damira Borasa.


 

 





 

 

26. travanj 2024 22:49