StoryEditorOCM
Šibenikgovor u un-u

Zlarinska srca zasjala poput koralja: predsjednica pred cijelim svijetom otkrila priču o borbi otočana protiv plastike; 'Sve je započelo nakon jedne brudetijade, a onda smo shvatili da moramo napraviti zaokret'

26. rujna 2019. - 13:21
Antoni Biberica, Katarina Gregov, Nataša Kandijaš i Ana Robb, spiritusi movensi akcije 'Zlarin otok bez plastike'

Zlarinska su srca zasjala poput koralja, otočnog simbola, kad je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u UN-u vođama svjetskih nacija otkrila priču o njihovoj borbi protiv plastike.

O projektu na lokalnoj razini, čiji su napori, poentirala je predsjednica, itekako globalni.

– Ispričat ću vam priču sa Zlarina, jednog od 1246 hrvatskih otoka. Mali je to otok na kojemu živi oko tristo ljudi. Prošle su godine mladi entuzijasti iz područja zaštite okoliša okupili lokalnu zajednicu kako bi započeli projekt pod nazivom "Odmorite se od plastike". Cilj im je bio u roku od godinu dana Zlarin pretvoriti u prvi jadranski otok bez plastike za jednokratnu upotrebu i bez plastičnog otpada. Potpisivanjem simbolične deklaracije svi su se stanovnici, ugostitelji i trgovci sa Zlarina trajno odrekli korištenja plastike za jednokratnu upotrebu – kazala je Kolinda u govoru, a svim prisutnima je omogućila da pogledaju i videozapis koji su snimili Zlarinjani.

Predsjednica je pred cijelim svijetom pohvalila stanovnike Zlarina i prijatelje za viziju i hrabrost u preobrazbi otočne zajednice.

– Potrebna su nam takva djela, a ne riječi! Sat otkucava. I zato vrijeme koristim kako bih dala glas stvarnim ljudima, isticanjem pravih aktivnosti. Ovdje, u ovoj dvorani, tražimo izgovore zašto ne pratimo primjer stanovnika Zlarina i ne činimo isto na globalnoj razini. Neka sve naše zajednice pokažu odgovornost poput stanovnika Zlarina. Nemojmo oklijevati i obeshrabriti se prošlim ili sadašnjim neuspjesima, već osigurajmo snažno vodstvo za naš zajednički uspjeh u budućnosti – zaključila je hrvatska predsjednica.

Ona je, doduše, u govoru izmijenila službeni naziv projekta, koji glasi "Za Zlarin bez plastike". No, to je zaista nevažno u usporedbi s promocijom koju je napravila malom šibenskom škoju.

– Pucam od ponosa, sreće, ali i dalje ne mogu vjerovati da je naš Zlarin stigao do UN-a! Da nas predsjednica ističe kao inspiraciju i primjer. Tome se stvarno nismo nadali. Ni u najluđim snovima – ushićeno je komentirala Katarina Gregov, direktorica zlarinske Turističke zajednice.

Projekt je pokrenula Ana Robb Grgić, Zlarinka s francuskom adresom, a njezinu je ideju prošloga ljeta svesrdno prihvatio Toni Biberica, tadašnji predsjednik Mjesnog odbora i veliki zlarinski zanesenjak.

– Za sve je kriva jedna zlarinska brudetijada, nakon koje je, kao i poslije svake fešte, ostao veliki broj plastičnih čaša, tanjura… Ana je tada shvatila da moramo napraviti zaokret u odnosu prema prirodi. S obzirom na to da se sličan projekt provodi i na francuskom sveučilištu, gdje je zaposlena, sinula joj je ideja da nešto organizira i na svom otoku. Poslije su joj ruku dale Nataša Kandijaš i Ivana Kordić. Njih tri su, zajedno s predsjednicom, najzaslužnije za to što je cijeli svijet čuo za Zlarin. A sada valja još jače i predanije raditi – poručio je Biberica.

17. travanj 2024 12:31