StoryEditorOCM
ŠibenikU šibenskim osnovnim školama

S prvim danom škole počelo raditi 29 pomoćnika u nastavi

Piše KATARINA RUDAN
19. rujna 2019. - 11:19

Za razliku od nekih škola u Hrvatskoj, u devet osnovnih škola kojima je osnivač Grad Šibenik, s početkom nove školske godine počeli su s radom i pomoćnici u nastavi.

– Oni već pomažu učenicima s teškoćama u razvoju, većina ih se poznaje od ranije, a neki su jedni drugima novi. Trebat će im vremena za upoznavanje i prilagodbu, no važno je da su tu – u školskoj klupi – odmah startali zajedno. Podsjetimo, Grad Šibenik proveo je na vrijeme natječaj za prijem pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju, koji je bio otvoren od 21. do 29. kolovoza, obavljeni su razgovori s kandidatima i izabrani oni koji najviše zadovoljavaju kriterije koje propisuje resorno ministarstvo. Javnim pozivom se tražilo asistentice ili asistente za provođenje projekta "Pomoćnici u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju", a partneri na projektu su sedam osnovnih škola u čijim razrednim odjeljenjima ima učenika s teškoćama kojima je pomoć asistenta potrebna.

Riječ je o osnovnim školama Meterize, Tina Ujevića, Jurja Šižgorića, Fausta Vrančića, Petra Krešimira IV., Vrpolje i Jurja Dalmatinca. Od Mirjane Žurić, pročelnice šibenskog gradskog Odjela za društvene djelatnosti, doznajemo da se na natječaj prijavio čak 71 kandidat, više nego dvostruko od potrebnog broja.

Pooštreni kriteriji

– Prema prethodno dobivenoj suglasnosti Ministarstva znanosti i obrazovanja za učenike s teškoćama u razvoju, u osnovnim školama grada Šibenika odobreno je 29 pomoćnika u nastavi i jedan stručni komunikacijski posrednik. Svih 29 pomoćnika 9. rujna, prvog dana nastave, počelo je pružati podršku učenicima s teškoćama u razvoju. Tražili smo i jednog stručnog komunikacijskog posrednika, ali se na javni poziv prijavila samo jedna osoba, koja nije ispunjavala uvjete. Trenutno s Ministarstvom i školom koju dijete pohađa pokušavamo riješiti taj problem, a u međuvremenu učeniku podršku pruža stručna služba škole – kaže pročelnica Mirjana Žurić.

Dodaje da je u školskoj godini 2017./2018. u projektu sudjelovalo 28 učenika i isto toliki broj pomoćnika, a 2018./2019. 39 učenika i isti broj pomoćnika. Međutim, za ovu školsku godinu Ministarstvo znanosti i obrazovanja uskratilo je dati suglasnost za troje učenika koji su u prethodnoj godini imali pomoćnika u nastavi. Inače, od ove godine se primjenjuje novi pravilnik po kojem u jednom razrednom odjeljenju može biti najviše dva pomoćnika, a jedan pomoćnik može raditi i s dvoje učenika. Kriteriji su pooštreni i zato je ove školske godine manji broj pomoćnika u šibenskim osnovnim školama u odnosu na prošlu školsku godinu.
– Slijedom toga i sukladno prethodnoj suglasnosti Ministarstva, postoje dva razredna odjela u kojima po jedan pomoćnik pruža podršku za dvoje učenika. Čim smo takvu suglasnost dobili, uputili smo zahtjev nadležnom tijelu Ministarstva da se svakom učeniku dodijeli po jedan pomoćnik u nastavi, ali do ovog trenutka nismo dobili odgovor. Nadalje, neki roditelji nisu zadovoljni što njihova djeca nisu dobila suglasnost za podršku pomoćnika u nastavi. I tu smo, na temelju obrazloženja i dokumentacije koju smo dobili iz stručne službe škole uputili prigovore, ali niti za to još nemamo odgovor – govori Žurić.

Pomoćnici s iskustvom

Naglašava da su svi pomoćnici u nastavi, koji su ove školske godine zaposleni, završili potrebnu edukaciju, imaju relevantno iskustvo i zadovoljili su svojim prethodnim radom, pružajući podršku učenicima s teškoćama u razvoju.
– S obzirom na to da se radi o zapošljavanju na određeno vrijeme, dakle u trajanju od jedne školske godine, moramo raspisivati natječaj svake godine, iako projekt traje četiri godine. U pravilu, a to smo radili i prijašnjih godina, prednost pri izboru imali su pomoćnici koji su već radili prošle godine. Naime, oni u pravilu nastavljaju raditi s učenicima s kojima su i do sada radili jer se dobro poznaju, a budući da se radi o osjetljivoj skupini, to je za učenike najbolje. Novi asistenti se uvode ako se neki od "starih" nije javio na natječaj ili ode na drugo radno mjesto. Složili smo, uvjetno rečeno, "rezervnu listu" asistenata, jer netko od zaposlenih može otići tijekom trajanja školske godine – kaže Žurić.

Podsjetimo na kraju da je Grad Šibenik 2017. godine prošao na natječaju za povlačenje sredstava iz Europskog socijalnog fonda i državnog proračuna kroz realizaciju četverogodišnjeg projekta "Osiguravanje pomoćnika u nastavi i stručnih komunikacijskih posrednika učenicima s teškoćama". Vrijednost šibenskog gradskog projekta je nešto više od pet milijuna kuna, Grad je dobio 4,3 milijuna bespovratnih sredstava, a razlika se podmiruje iz gradskog proračuna.


Veliki interes - sramotna plaća
Neovisno o tomu što je plaća pomoćnika u nastavi na razini, pa čak i ispod hrvatskog minimalca, zanimanje je bilo veliko. Dakle, plaća je od 2000 do 3000 kuna, ovisno o tomu rade li u višim ili nižim razredima osnovne škole. Cijena sata rada asistenta u nastavi i dalje ostaje samo 25 kuna, dobivaju regres i božićnicu, dar za djecu te nadoknadu za putne troškove.

18. travanj 2024 08:37