StoryEditorOCM
ŠibenikNakon drame oko izbora bivši dožupan Zoran Smolić na čelu šibenske Gimnazije

Natječaj je dva puta bio raspisivan, a cijeli su slučaj pratile i nejasnoće oko vrednovanja i bodovanja kandidata. Ipak, na koncu se Školski odbor odlučio za profesora fizike sa statusom branitelja

7. rujna 2019. - 17:45

Bivši dožupan, profesor fizike po struci, Zoran Smolić novi je ravnatelj šibenske Gimnazije Antuna Vrančića.
Odluku o tome na ponovljenom natječaju jednoglasno je u utorak donio Školski odbor te srednje škole, a nakon što je Smoliću gotovo dvotrećinskom većinom povjerenje iskazalo i Nastavničko, te Radničko i Roditeljsko vijeće.
Za mjesto gimnazijskog ravnatelja i ovaj su se put natjecali dugogodišnji ravnatelj Osnovne škole Brodarica Emil Božikov te profesorica engleskog jezika iz Industrijsko-obrtničke škole Eleonora Rupić. Međutim, nakon što je Školski odbor proučio i ocijenio znanja i kompetencije svih kandidata, u uži krug ušli su Smolić i Rupić, a Božikov je otpao.

Nejasnoće oko bodovanja

No, izbor novog prvog čovjeka najuspješnije srednje škole u Šibensko-kninskoj županiji nije protekao ni glatko ni brzo. Natječaj je dva puta bio raspisivan, a cijeli su slučaj pratile i nejasnoće oko vrednovanja i bodovanja kandidata. Naime, na prvom natječaju, koji je bio raspisan prije dva mjeseca budući da dosadašnji ravnatelj Josip Paić odlazi u mirovinu, javili su se samo Smolić i Božikov. Oba su kandidata prošla istu proceduru kao i sada, u kojoj se, među ostalim, boduje njihova informatička pismenost, poznavanje stranih jezika, kao i sudjelovanje u europskim projektima, ali su tada obojica imala isti broj bodova. Božikov, kojemu, usput rečeno, brat u Gimnaziji radi kao tajnik, na kraju je ipak dobio prednost jer je bio nezaposleni hrvatski branitelj, pa je Školski odbor pozvao samo njega da predstavi svoj plan rada. No, kako za njegov izbor nije bila većina članova odbora, a nisu ga podržali ni zaposlenici Gimnazije u svojim vijećima, natječaj je bio poništen i raspisan novi na kojemu je "pobijedio" Smolić.

Čekaju ga - problemi

Na ponovljenom natječaju Školski je odbor očito drukčije ocjenjivao stručnost i kompetencije, jer je ovaj put Božikov ispao već u prvom krugu. Predsjednica Školskog odora Anita Škugor Kodžoman medijima je ponudila zanimljiv odgovor zašto je Božikov sada imao manje bodova od Smolića, iako su prvi put bili izjednačeni, ustvrdivši: "Ovaj smo put ušli puno dublje u problematiku, više smo raspravljali i analizirali. Uzeli smo u obzir ne samo objektivne kompetencije kandidata, nego i ono u čemu su sve sudjelovali s obzirom na to da su na prošlom natječaju bili bodovno izjednačeni."

Kao i Božikov, i Smolić ima status hrvatskog branitelja, ali nije nezaposlen. Nakon što je u dva mandata, od 2009. do 2017., kao član HSS-a ulaskom te stranke u koaliciju s HDZ-om bio dožupan, Smolić je neko vrijeme radio u Agenciji za obrazovanje odraslih, a potom se vratio u školstvo, gdje je fiziku predavao prvo u jednoj osnovnoj školi, a potom u Tehničkoj školi. S tog mjesta kandidirao se i za ravnatelja šibenske Gimnazije. U HSS-u nije već nekoliko godina, a nije, kaže, član ni neke druge stranke. Iako ga do mirovine dijeli svega nekoliko godina, vjeruje kako će svojim znanjem i dosadašnjim iskustvom pokrenuti, a možda i riješiti jedan od najvećih problema šibenske Gimnazije – prostorne i tehničke uvjete u kojima uče učenici i rade nastavnici.

26. travanj 2024 10:25