StoryEditorOCM
ŠibenikNOVA PEDAGOŠKA GODINA PRED VRATIMA, A RADOVI JOŠ TRAJU

Kraj rujna - novi rok obnove vrtića na Vidicima

Piše Katarina Rudan
22. kolovoza 2019. - 12:54

Sredinom ožujka prošle godine gradonačelnik Željko Burić potpisao je ugovor s izvođačem radova energetske obnove na Dječjem vrtiću Vidici, tvrtkom Projekt Inženjering d.o.o. iz Požege. Direktor tvrtke Krešimir Krizmanić, izjavio je tom prigodom da će, radi sigurnosti djece i djelatnika vrtića, s radovima započeti početkom srpnja te da će do tada obaviti sve pripremne radove.
- Posao će biti odrađen sukladno pravilima struke i zadanom troškovniku, a vjerujemo kako će i rok završetka radova biti znatno kraći od onog predviđenog ugovorom, kazao je tada Krizmanić.
A ugovoreni rok izvođenja radova bio je 16 mjeseci. Međutim, radovi nisu išli planiranom dinamikom i rok je probijen. Ubrzo počinje nova pedagoška godina i u centralni i najveći vrtić vrtić gradske ustanove Dječji vrtić "Šibenska maslina" ponovo će krenuti stotine djece, a posao još nije završen.
Što se događa, pitali smo u šibenskoj gradskoj upravi. Evo odgovora...

Grad bira manje zlo

- Radovi na energetskoj obnovi centralnog dječjeg vrtića Vidici ne odvijaju se sukladno našim očekivanjima. S obzirom da postoji ograničeni vremenski rok unutar kojeg možemo "povući" 2,96 milijuna kuna koja su nam nadležna ministarstva stavila na raspolaganje za ovu namjenu, a raskid ugovora i raspisivanje novog javnog natječaja za izvođača radova trajalo bi mjesecima te bi izgubili ova bespovratna sredstva, odlučili smo izabrati manje zlo i uz podršku naše pravne službe nastaviti suradnju s postojećim izvođačem radova kako bi iskoristili maksimalni iznos navedenih sredstava. Očekujemo da se radnici s vrtića Vidici povuku do kraja rujna - stoji u odgovoru.

Iz gradske uprave ovako pojašnjavaju zašto je došlo do komplikacija:
- Problemi koje izvođač navodi su unutarnja organizacija poslovanja i povećanje cijena materijala u nabavi. Predstavnici izvođača radova su uglavnom na gradilištu, ali ne u obimu kojem su trebali biti. S obzirom na ugovoreno, u potpunosti su sanirali kose krovove i podove na tlu, postavili su sunčanu elektranu, zamijenili pola vanjske stolarije, obnovili pola fasadnih zidova, sanirali trećinu ravnih krovova, odradili dvije trećine strojarskih radova i zamijenili dvije trećine rasvjete energetski učinkovitijom, navodi se u odgovoru. Inače, ukupna vrijednost radova s PDV-om iznosi oko 4,9 milijuna kuna. Grad Šibenik osigurao je bespovratna sredstva Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u iznosu od oko 1,5 milijun kuna te Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije u iznosu 1,4 milijuna kuna. Ostatak sredstava osigurano je u gradskom proračunu.

Za razliku od "slučaja" vrtića "Vidici", problema s izvođačem radova na energetskoj obnovi vrtića "Građa", "Šibenski tići" i "Kućica" nije bilo, kao niti s izvođačem radova na uređenju okoliša vrtića "Veslo" u Zatonu.


--- lead
Izvođač se žali na povećanje cijena materijala u nabavi. Predstavnici izvođača radova su uglavnom na gradilištu, ali ne u obimu kojem su trebali biti, poručuju iz Grada

26. travanj 2024 19:55