StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenik

Bit će im toplije i ugodnije u Cvjetnom domu: Stari i nemoćni u obnovljenoj zgradi - za tri godine

Piše Katarina Rudan
20. kolovoza 2019. - 14:40

Projekt "Energetska obnova zgrade Cvjetni dom Šibenik“, ustanove za smještaj starijih i nemoćnih osoba, uskoro će krenuti u realizaciju.

Sva potrebna dokumentacija prikupljena je i projekt napravljen još prošle godine, sredstva su osigurana, a krajem svibnja ove godine održana je i takozvana početna konferencija na kojoj je projekt predstavljen javnosti.

Sljedeći korak je raspisivanje javnog natječaja za izvođača radova.

Radovi do kraja godine

- Dogovorili smo da ćemo natječaj raspisati krajem kolovoza, kad prođu godišnji odmori. Nadamo se da ćemo na natječaju dobiti dobrog izvođača, kojeg ćemo uredno plaćati po svakoj ispostavljenoj situaciji, a on obavljati svoj posao prema planiranoj dinamici i kvalitetno. Ako sve bude teklo prema planu, radovi na energetskoj obnovi naše zgrade trebali bi početi krajem ove ili početkom slijedeće godine, kaže ravnatelj Cvjetnog doma Tomislav Ninić.

Ukupna vrijednost projekta, kojeg su zajednički pripremili Cvjetni dom i Razvojna agencija Šibensko-kninske županije iznosi 9,3 milijuna kuna, a sredstva su - za sada - osigurana iz dva izvora.

- Na natječaju Ministarstva zaštite okoliša i energetike za ovaj projekt smo dobili 40 posto vrijednosti investicije što je oko 4 milijuna kuna bespovratnih sredstava, a ostatak sredstva osigurali smo podizanjem kredita kod Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR) uz vrlo povoljnu kamatu od 0,5 posto, a Šibensko-kninska županija kao osnivač ustanove pobrinula se za potrebna kreditna jamstva. Međutim, projekt smo nedavno prijavili i na natječaj kojeg je raspisalo Ministarstvo regionalnog razvoja i EU fondova i nadamo se da ćemo i na njemu proći i tim sredstvima bismo "pokrili“ kredit kod HBOR-a. Uspijemo li proći, u tom slučaju, cijeli projekt bio bi financiran bespovratnim sredstvima iz europskih fondova, kaže Ninić.

Dodaje da nakon realizacije projekta energetske obnove zgrade ne namjeravaju stati, već nastaviti s uređenjem unutrašnjeg prostora kako bi u domu, kapaciteta 314 korisnika, podignuli kvalitetu smještaja i uvjeta života osobama treće životne dobi.

S mazuta na plin

- Zgrada je stara 45 godina i nikad nije temeljito obnovljena, tako da se na njoj ima dosta toga raditi. Kroz zgradu je prošlo puno stanovnika i djelatnika, godine su učinile svoje i premda u održavanje ulažemo maksimalno koliko možemo, uvijek ima nešto što zahtjeva intervenciju, odnosno ulaganje. A energetska obnova zgrade donijet će nam godišnje oko 300 tisuća kuna uštede zbog prelaska na novi energent grijanja. S obzirom na to da gradski plinovod prolazi u blizini naše zgrade, umjesto grijanja na mazut priključit ćemo se na plin, reče Ninić.

Inače, projekt energetske obnove Zgrade Cvjetnog doma obuhvaća i zamjenu vanjskih zatvora i uređenje fasade, odnosno postavljanje novih toplinskih obloga vanjskih zidova, pojačavanje toplinske obloge ravnih krovnih ploča, čime će se umanjiti energija potrebna za grijanje, kao i emisija CO2 za gotovo 60 posto.

Kad posao bude gotov, a trebalo bi to biti 2022. godine, tako obnovljeni objekt zadovoljit će kriterije energetskog razreda C.

25. travanj 2024 02:17