StoryEditorOCM
Šibenik9 posto više dolazaka

Šibenik na sedmom mjestu među hrvatskim top-destinacijama!

Piše šibenski.hr
9. kolovoza 2019. - 19:41

Prema najnovijim podacima Turističke zajednice o noćenjima i dolascima, u Šibeniku je u srpnju boravilo 6 posto više gostiju u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U ukupnim brojkama, ostvareno je 65.475 dolazaka te 348.298 noćenja, što je povećanje od 2 posto.

Zanimljivost je da se Šibenik, prema podacima Hrvatske turističke zajednice, našao na sedmom mjestu ljestvice „Top 10“ hrvatskih destinacija koje su u srpnju najviše birali domaći gosti te je među deset hrvatskih gradova s najvećim hotelskim turističkim prometom u srpnju (mjereno noćenjima).

- Zadovoljni smo tijekom sezone te dosadašnjim turističkim rezultatima. Želja nam je produljiti tijek sezone tako da imamo više aktivnosti i događaja kroz cijelu godinu, a posebno me veseli da nas kao destinaciju jako vole domaći gosti koji Šibenik biraju za svoj obiteljski odmor. Nastavit ćemo obogaćivati turističku ponudu kako bi ona bila što sadržajnija i kvalitetnija za sve posjetitelje Šibenika-, kazao je gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić.

Značajan rast u broju noćenja zabilježen je u šibenskom hotelskom smještaju gdje je ostvareno čak 9 posto više noćenja, odnosno njih 118.695. Manji pad u broju noćenja od 1 posto zabilježen je u privatnom smještaju, kao i u kampovima gdje je noćilo 4 posto manje gostiju u odnosu na lanjski srpanj. Najviše noćenja ostvarili su gosti iz Njemačke, Poljske i Nizozemske, dok je domaćih gostiju u srpnju u Šibeniku bilo 5.793. Značajan rast i povećani turistički promet primjetan je na otoku Žirju koji bilježi 3.359 noćenja ili čak 18 posto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Pozitivan trend u broju dolazaka i noćenja Šibenik bilježi i u razdoblju od siječnja do kraja srpnja ove godine. U dolascima je tako bilo 175.967  turista,  što je čak 9 posto više u odnosu na lanjsko razdoblje te 2 posto više noćenja. U istom razdoblju u odnosu na prošlu godinu, hoteli su ostvarili 306.141 noćenje, što je povećanje od 3 posto. I za prvih sedam mjeseci ove godine Šibenik je među top deset destinacija prema turističkom prometu.

U navedenom razdoblju rastao je za 2 posto i segment privatnog, obiteljskog, smještaja, dok je u kampovima zabilježeno 1 posto manje dolazaka. Najveći rast u privatnom smještaju u broju noćenja ostvaren je na užem području Grada Šibenika, gdje je zabilježeno 80.091 noćenje, što je čak 10 posto više nego lani, dok je u naselju Dubrava zabilježeno čak 30 posto više noćenja, njih 5.240.

Najviše gostiju u prvih sedam mjeseci ove godine došlo je iz Njemačke, Poljske te Nizozemske.

19. travanj 2024 23:17