StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenik

Otvorena tri podzemna kontejnera za kućni otpad: Novica Ljubičić za jesen najavio ukopavanje još 15 spremnika

9. kolovoza 2019. - 14:44

-Eto, sada ću imati što pričati unucima kada me budu pitali gdje sam bio 9. kolovoza 2019. kada je Novica otvara kontejnere? Kraj njega, di drugo! Ta i još pokoja prijateljska zadjevica iz malobrojne publike - tek toliko da ipak svečani čin ne postane previše ozbiljnim i uštogljenim – pratile su Novicu Ljubičića, direktora gradske komunalne tvrtke “Zeleni grad” dok je okružen novinarima simboličnim provlačenjem kodirane kartice kojom se spremnik otvara predao građanima na uporabu podzemni kontejner za kućni otpad kod HPB-a, u Starčevićevoj ulici.

Međutim, nije u funkciji samo taj, na koji je pao izbor zato što je najbolje uklopljen u travnjak, okružen svježim nasadom zelenila, nego su od jučer u uporabi još dva identična podzemna spremnika: u Sarajevskoj te u Ulici S. Macure (iza “Socijalnog”).

-Danas 35 kubičnih metara kućnog otpada, raspoređenih u sedam spremnika odlazi pod zemlju. Od ponedjeljka više neće biti onih neuglednih uličnih kontejnera, zasad barem ne u užem dijelu grada. Odlaze u povijest - izjavio je Ljubičić zadovoljan što se, unatoč prekoračenom roku za ugradnju, novi sustav prikupljanja kućnog otpada pokrenuo i u naredne tri godine treba biti zaokružen na cijelom gradskom području ne računajući prigradska naselja šibenskog okružja.

Od 30. srpnja podijeljeno je nešto više od 300 kodiranih kartica nositeljima domaćinstava, a preostalo ih je oko 400, te ih Ljubičić poziva da što prije dođu preuzeti svoje kartice u sjedište "Zelenoga grada" u Radićevoj 100.

Ovakvo odlaganje otpada sigurno će poboljšati sliku grada, ocjenjuje Ljubičić. Osim estetskog, to je neusporedivo čišći i sanitarno povoljniji način. Doduše i najskuplji, no zato najprihvatljiviji za urbane sredine, naročito s razvijenim turizmom, zaključio je direkor "Zelenoga grada". S gradskom upravom u tijeku su dogovori da se na jesen nastavi s ukopavanjem još 15 podzemnih spremnika, a na Starom pazaru taj će posao biti obavljen usporedo s radovima na rekonstrukciji Zvonimorove ulice u sklopu projekta "Aglomeracija Šibenik".

Ljubičić najavljuje i uređenje Zadarske ulice, uobičajenog puta posjetitilja prema tvrđavi Barone, gdje će uvođenje kućnih kanta za otpad dokinuti još uvijek ružnu sliku klasičnih uličnih kontejnera s nagomilanim smećem, pa i neodgovorno odloženim krupnim otpadom. Šibenik je uvijek lijep i čist, a u suradnji sa stanovnicima možemo ga učiniti još boljim, zaključio je Ljubičić i pozvao građane na suradnju.

Dobro zna što govori, kao i mnogobrojni Šibenčani koji pozdravljaju ovaj način odlaganja otpada, doduše uz ogradu "samo da nam zbog toga usluga još više ne poskupi". Sučelice njima stoje oni uporno necivilizirani, koji svoje smeće voze u autima odsvakud i bacaju ga u preostale otvorene kontejnere, samo da ne iznesu kućne kante pred vrata; tako prištede na tuđi brk, ostavljajući svinjac za sobom. Ili, neki vlasnici apartmana: njima je najnormalnije srušiti vrijednost turističkog odredišta ostavljajući otpad uokolo gdje stignu, kao da im iznajmljivanje nije prihod! S takvima u otvoreni rat treba krenuti komunalno redarstvo: bez toga, zaključuje Ljubičić, nikad nećemo postati čisti i uredni koliko bismo željeli.

Zanimljivo je razmišljanje šibenskog slastičara Tesmija Husmanija, čiji je kiosk sa sladoledom nakon početka radova na Poljani prvi premješten na isti travnjak u Starčevićevoj i sada je samo na dva-tri metra udaljenosti od kontejnera koji je Ljubičić otvorio.

Sasvim sigurno, bliskost kioska s ljetnom slasticom i mjesta za odlagane otpada više smeta svima ostalima nego Husmaniju, a očekivalo bi se upravo obrnuto.

-Slušam i gledam ljude dok se iskapala zemlja za podzemni kontejner. Svi nešto grintaju, negoduju, nikad zadovoljni... A ja im kažem: "Što hoćete, pa konačno je čisto i uredno, okruženo zalenilom i ne smrdi! Pa Šibenik i Hrvatska su Zapad, a ne neka tamo centralna Afrika!

Tako Tesmi, dobri duh ne samo stare Poljane. A nakon njegovih riječi novinaru u pero, Ljubičiću dobaci jedan Šibenčanin u prolazu:

-Neš' ti Novice kontejnera koji se more otvoriti bar-kodom sa važa od jetrene paštete!? Ma di to sliči?

Za koje ulice su namijenjeni novi kontejneri?

Nove podzemne spremnike za kućni otpad na tri lokacije koristit će stanari i korisnici poslovnih prostora u ulicama Ante Starčevića, Blajburških žrtava, Draga, Eugena Kvaternika, fra Jerolima Milete, fra Stjepana Zlatovića, majke Klare Žižić, perivoj Luje Marune, Sarajevska, sedam Omelića, Slobodana Macure, Splitski put, Trg Ivana Gorana Kovačića, Vilsonova, Vladimira Nazora, Stjepana Radića (parni 2-4, neparni 1-77) i Obala Hrvatske mornarice (1-3).

16. travanj 2024 16:27