StoryEditorOCM
ŠibenikTreći plivački polumaraton

Karlo Perčinić pobijedio čim je pala bura na Jadriji

Piše Petar Mikuličin
privatni album
5. kolovoza 2019. - 11:11

Organizatori plivačkog polumaratona na Jadriji zaista su sretni ljudi. Točno na dan kada se održavalo 3. po redu plivačko natjecanje na tom gradskom kupalištu, vjetar, koji tamo gotovo neprestano puše, odlučio je reći "stop"!

Zapravo, puhala je bura, koja Jadriju ljeti gotovo ni ne dotakne. Zato je od jutra pa sve do ranih popodnevnih sati na moru bila bonaca.
– Da smo znali da će biti ovako, plivali bismo cijeli dan – u šali je kazao jedan od organizatora utrke Zvonimir Bučević, inače poznati glazbenik, basist koji je svirao u Parnom valjku, Songkillersima, grupi Boa...
Na treći jadrijski polumaraton stigao je ukupno 121 natjecatelj. Više nego lani, kažu organizatori. Plivača je bilo i iz Rasline, Tisnog, čak i iz Splita... Njih 43 nastupilo je u utrci na 500 metara, kojom je i otvoreno natjecanje.
U najzahtjevnijoj utrci, onoj na 1500 metara, kojom se tri puta moralo proći trasu od popularnog bazena do trampulina, sudjelovalo je 38 plivača. Kao i prošle dvije godine, svoju su utrku imala i djeca. No, ovaj put u čak tri kategorije. Nastupilo je njih četrdeset.
U glavnoj utrci, na 1500 metara, u muškoj je konkurenciji slavio Karlo Perčinić, koji je proglašen i apsolutnim pobjednikom.
– Na Jadriji sam se prvi put natjecao izvan bazena, ujedno prvi put na polumaratonu. Nekih posebnih priprema, međutim, nije bilo, osim redovitih treninga u bazenu. Očekivao sam da Toni Slavica i ja isplivamo dobar rezultat. Tako je i bilo. Zadovoljan sam što sam ovaj put ja slavio – kazao je nakon pobjede Karlo, koji već sedam godina trenira u Plivačkom klubu Mladost iz Zagreba.
Spomenuti Toni Slavica, lanjski pobjednik, član Plivačkog kluba More, morao se zadovoljiti drugim mjestom nakon "mrtve" utrke s Karlom. Naime, dijelilo ih je tek nekoliko zaveslaja. Trećeplasiran je kod muškaraca bio Roko Krpina.
Kod djevojaka je na 1500 metara slavila Tina Saraga, također članica zagrebačke Mladosti. Drugoplasirana je bila Lucija Brkičić, a treće je mjesto uzela Nina Krpina.
Na onoj, nešto lakšoj dionici od 500 metara, kod djevojaka je najbrža bila braniteljica naslova Lorena Kadić. Iza nje su ostale Marijeta Jović i Eva Resnik. Kod muškaraca je slavio Anteo Kokić. Joso Šarić bio je drugi, a Dragan Novković treći na cilju.

I ruta za najmlađe

Najkraću rutu plivali su, dakako, najmlađi. Od početka jadrijskih kabina do glavne rive natjecali su se u trima kategorijama. Među plivačima i plivačicama rođenim 2011. godine i mlađima pobijedio je Vito Lokas. Drugi je bio Franko Paić, a treći Grgo Radnić. U drugoj grupi, onima rođenima 2009. i 2010., slavio je Patrik Kundid. Iza njega je bila Leonarda Ivšac, a na postolje se ugurao i Andrija Radnić. U najstarijoj dječjoj skupini prvi je na cilj stigao Adrian Lokas, a iza njega Tonko Karađole i Ivano Belamarić.
Najmlađe plivače poslije utrke je obradovao jadrijaš iz Varaždina Nino Petek, koji ih je darivao krafnama.
Posebno priznanje dobili su najmlađi i najstariji sudionici 3. jadrijskog polumaratona – četverogodišnja Mirta Paić i 78-godišnji Bojan Krvavica.
U utrkama je sudjelovalo puno poznatih lica, poput nogometnog suca Gorana Perice, odvjetnika Krešimira Škarice, arhitekta Tomislava Krajine, doktora Mirka Merlaka... Natjecanje su pratili šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta, diretkor Turističke zajednice Dino Karađole, koji je bio i glavni sponzor ove manifestacije.
– Dojam je da je ove godine bio veći šušur oko utrke, odnosno na rivi i u kafićima, nego prošlih godina, što mi je zbilja drago. Jasno mi je da mi nećemo nikada doći na razinu organizacije kakvu ima Raslina. No, velika nam je želja da za tri godine, kada budemo slavili 100 godina Jadrije, organiziramo najspektakularnije natjecanje, uz bogati popratni program. Nadam se da će tada plivački polumaraton biti samo dio velike fešte – najavio je Zvonimir Bučević, jedan od entuzijasta zahvaljujući kojima je Jadrija dobila novo sportsko natjecanje.

19. travanj 2024 05:47