StoryEditorOCM
ŠibenikNa Domu zdravlja

Dobra vijest za šibenske pacijente: Subotom popodne, nedjeljom i praznikom osim Hitne, radit će i obiteljski liječnici

25. srpnja 2019. - 13:51

Ako vijećnici Županijske skupštine u srijedu, 31. srpnja, izglasaju Odluku o uvođenju posebnog dežurstva u djelatnosti obiteljske (opće) medicine, ubuduće će Šibenčani i njihovi gosti pomoć liječnika za manje zahtjevne intervencije moći dobiti i izvan redovnog radnog vremena ordinacija opće medicine.

Posebno dežurstvo, kao dodatna zdravstvena usluga, bit će organizirano u dane vikenda, praznika i blagdana, a provodit će se subotom od 15 do 20 sati te nedjeljom, praznikom i blagdanom od 8 do 20 sati u Domu zdravlja Šibenik, na adresi Kralja Zvonimira 23 u Šibeniku.

 

 

Dežurstvo u cijelosti financira HZZO, prostor je već renoviran i ravnatelj Doma zdravlja Joško Jurić kaže da bi od 15. kolovoza mogli biti spremni za pružanje usluga. Posebno dežurstvo provode Dom zdravlja i koncesionari obiteljske medicine (privatni zdravstveni radnici) sukladno ugovoru s HZZO-om, a radi osiguravanja dostupnosti zdravstvene zaštite za akutno bolesne osiguranike izvan radnog vremena, ordinacija opće medicine.

Napravili raspored

Zašto se Odluka o posebnom dežurstvu donosi tako kasno, kad je sezona već dosegnula svoj zenit, pitali smo ravnatelja Jurića.
– Nije do Doma zdravlja ni do Županije, i mogu reći da to još nije zaživjelo u većini županija. Problem je u tome što smo tek prije 15-ak dana dobili naputak od HZZO-a. Ali točno je da bi bilo bolje da smo se organizirali i krenuli početkom sezone – slaže se Jurić.

– Cilj je rasteretiti Hitnu pomoć u bolnici od onih pacijenata kojima se pomoć može pružiti i u ambulanti opće medicine – veli Jurić i dodaje:

– Već smo u dogovoru s koncesionarima obiteljske medicine koji će napraviti raspored, a svi su vezani ugovorom s HZZO-om, pa se ne radi o tome žele li ili ne žele prihvatiti dežurstva vikendom, praznikom i blagdanom, nego to moraju učiniti.

Neće to biti preveliko opterećenje za liječnike opće medicine jer ih je puno i procjena je da će svaku ambulantu dežurstvo dopasti jednom u dva mjeseca.

– Za nas je ovo rutinska stvar, a vrijeme će pokazati koliko će ovakva dežurstva rasteretiti Objedinjeni hitni prijem bolnice – zaključuje čelnik Doma zdravlja.

 

 

Ravnateljica Opće bolnice Šibenik Sanja Jakelić također vjeruje da će se na ovaj način olakšati i pojednostavniti rad Hitne, jer neće više biti izložena takvom pritisku kao dosad, budući da će pacijentima na usluzi biti i dežurni liječnici opće medicine u Domu zdravlja.

– Mi ne bježimo od posla, ali ova je odluka svakako dobro došla i u funkcionalnom i organizacijskom smislu, i vjerujem da će dugoročno sigurno imati pozitivne učinke – kaže Jakelić.

25. travanj 2024 01:59