StoryEditorOCM
ŠibenikNakon energetske obnove

Nastava u jednoj smjeni i dalje je nedostižan standard za većinu šibenskih učenika, premda je pedagoška učinkovitost odlaska u školu uvijek u isto vrijeme neupitna i odavno dokazana; Od jeseni se stvari u ovoj šibenskoj školi mijenjaju

17. srpnja 2019. - 14:40

Nastava u jednoj smjeni i dalje je nedostižan standard za većinu šibenskih učenika, premda je pedagoška učinkovitost odlaska u školu uvijek u isto vrijeme, a ne jedan tjedan ujutro, drugi popodne, neupitna i odavno dokazana.

Ipak, zbog sve češćih upita i na traženje sve većeg broja roditelja, OŠ Jurja Šižgorića od jeseni će imati samo jutarnju smjenu. Uz OŠ Meterize i OŠ Vidici, to će biti tek treća osnovna škola u Šibeniku u kojoj se nastava održava samo u jednoj smjeni. Preostalih šest škola kojima je Grad osnivač i dalje imaju smjenski rad, što mnoge roditelje, koji moraju sve dulje raditi, baca u očaj jer im je sve teže organizirati obiteljski život i sve manje borave s djecom.

Nedostatak prostora jedan je od glavnih razloga zbog kojih šibenske škole ne mogu prijeći na rad u jednoj smjeni. Potvrđuje to i ravnateljica OŠ Jurja Šižgorića Ivana Rupić, koja ističe da je dobrom ishodu njihove priče kumovala energetska obnova škole koja je u tijeku.

Višak prvašića

– Zahvaljujući energetskoj obnovi škole, u sklopu koje se radi i hidroizolacija, uspjeli smo jednu prostoriju, koja je do sada bila jako vlažna i u kojoj učenici nisu mogli boraviti, pretvoriti u učionicu. Dakle, od jeseni ćemo imati učionicu više, a prethodno smo dobili također još jedan razred nakon što smo preselili knjižnicu, odnosno vratili na staru lokaciju. Te dvije učionice omogućile su nam prelazak na jednosmjenski rad. Ali nismo to mogli ostvariti preko noći. Trebale su nam tri godine, no već je bilo dosta upita, a i Vijeće roditelja o tome je raspravljalo – kazala je Rupić.

Međutim, učenici u ostalim gradskim školama i dalje će stalno morati mijenjati i usklađivati svoj bioritam. OŠ Meterize, iako najmlađa sa zgradom izgrađenom prije svega šest godina, dugo je imala i tzv. međusmjenu, što znači da je prvi sat počinjao oko 11, odnosno 12 sati. Pohađali su je prvašići, koji su u tom terminu bili jedini u školi i time izolirani, bez mogućnosti druženja s ostalim đacima. U školi su se na kraju ipak uspjeli izboriti za to da sva djeca idu u jutarnju smjenu, a jednosmjenski rad u novoj školskoj godini pokušala je organizirati i OŠ Fausta Vrančića. Bez uspjeha, do daljnjeg.

– OŠ Fausta Vrančića na jesen će imati dva razreda prvašića, a lani je bio samo jedan. Nisu se tomu nadali, pa su planirali nastavu u jednoj smjeni. Međutim, sve ostaje po starom. I koliko god je šteta što se nastava neće održavati u jednoj smjeni, raduje nas razlog zbog kojega to nije bilo moguće organizirati, jer je više upisane djece – objašnjava pročelnica Odjela za društvene djelatnosti Mirjana Žurić.

Dodaje kako zbog nedostatka prostora škole ne mogu organizirati ni produženi boravak, premda i za tim ima sve više potrebe.
– Trenutačno produženi boravak imamo u OŠ Jurja Šižgorića i OŠ Tina Ujevića. Još u travnju školama smo poslali dopis da obave anketu među roditeljima kako bismo vidjeli kakve su potrebe, jesu li za to zainteresirani. Naime, Grad Šibenik spreman je to financirati. Iz OŠ Meterize su nam se odmah javili, jer imaju i kuhinju i dovoljno prostora za to, ali, primjerice OŠ Brodarica, koja bi to rado organizirala, nema ni jednog četvornog metra viška – kazala je Žurić.

Dodaje kako iz Ministarstva znanosti i obrazovanja zagovaraju i potiču organizaciju nastave u školama u jednoj smjeni. Najavljuju i financijsku podršku za preuređenje ili dogradnju škole, pa čak i za najam odgovarajućeg privatnog prostora kako bi se stvorili uvjeti za uvođenje produženi boravak u svim školama. No, o tom potom, kad novac bude na vidiku, poručuje Žurić.

20. travanj 2024 13:18