StoryEditorOCM
ŠibenikMinaaaa! Paaali!

Stanari u šibenskoj Sarajevskoj ulici digli se na noge zbog kopanja i miniranja: Podzemni kontejneri važniji od sezone!?

12. srpnja 2019. - 13:58

– Minaaaa! Paaali!
Te znakovite riječi koje su nekoć odjekivale sa svakog gradilišta, a za koje smo mislili da su davno izvan upotrebe, ovih dana neumoljivo zvone šibenskom Sarajevskom ulicom. Građani koji žive u tom dijelu grada (iza stare Pošte) ogorčeni su.

– Srpanj je, sezona je davno počela, a i dalje se po gradu kopa i minira usred dana. Nekad se znalo: radovi se mogu izvoditi do 1. ili najkasnije do 15. lipnja, i gotovo! Tko je svoje napravio, napravio je, a tko nije, zatvara gradilište i nastavlja najesen – govore ljutiti stanari u Sarajevskoj ulici.

Mnogi od njih su i iznajmljivači turističkih kapaciteta, trenutačno imaju goste, ne znaju kako da im objasne što se to događa u gradu usred turističke sezone.

– Moji gosti imaju malo dijete i ono se svaki put strese i rasplače kad čuje "buuum". A nije svejedno ni roditeljima, ljudi misle da je u Hrvatskoj ponovno počeo rat. Došli su kod nas na odmor, a ni spavati, ni odmarati se ne mogu uz ovakvu buku i miniranja. Pa to je potpuno neprimjereno i neozbiljno. Da ne govorim o tome da je cijeli grad u neredu, sav raskopan, nesređen, bučan, prašnjav, kao da na turiste i ne računa, ili odgovorne "gradske oce" za to nije ni najmanje briga – žali nam se jedan od stanara u Sarajevskoj.

– Mogli bi uvesti novi vid turizma – dodaje ironično – i našim turistima, kad dođu, podijeliti odmah lašune i motike pa neka sudjeluju u našim "javnim radovima", kao turističkoj atrakciji. Ova gradska vlast se ne snalazi u gradu, njima je grad stran – zajedljivo će jedan od izravno pogođenih Šibenčana.

 

 

Odmah smo, gotovo po inerciji, nazvali "Zeleni grad", vjerujući da je to njihovo "maslo". Jer o ugradnji podzemnih kontejnera se radi. Pa tko će nego "Zeleni grad" biti odgovoran. Ali, nije.

– Ne, ne, mi s tim nemamo ništa. Mi smo nabavili kontejnere, a Komunalni odjel Grada Šibenika ih treba ugraditi. I ne samo u Sarajevskoj ulici, nego i kod Jadranske banke, u Ulici Slobodana Macure, a najesen se nastavlja postavljanje kontejnera i na Domu zdravlja, kod Policije itd. – objašnjava nam direktor "Zelenog grada" Novica Ljubičić, sretan što ovaj put gnjev građana nije usmjeren prema njemu.

U gradskom Upravnom odjelu za komunalne poslove, konzultirali smo o spornim radovima savjetnika za građevinsko-prometne poslove Antu Nakića. Zašto se takvi zahvati rade usred sezone, kad će biti završeni, pitali smo savjetnika Nakića.

– Kontejneri će biti ugrađeni tijekom petka na sve tri gradske lokacije – kod HPB-a (bivše Jadranske banke), u Ulici Slobodana Macure i u Sarajevskoj. U Sarajevskoj ulici ugrađujemo tri podzemna kontejnera od pet kubika zapremine, a na druge dvije lokacije po dva kontejnera od tri kubika. Najesen nastavljamo s ugradnjom podzemnih kontejnera na još 12 lokacija, ali će svi imati zapreminu od tri kubika – precizno će Nakić.

– Ali zašto se to radi u sezoni?

– Kontejneri su odavno u skladištu "Zelenog grada" i trebalo ih je napokon ugraditi. Mislili smo da će nam trebati puno manje vremena, ali se ispostavilo da smo na svim trima lokacijama naišli na kamen živac, pa smo morali minirati i radovi su se odužili. Žao mi je zbog toga, ali samo još malo strpljenja i bit će zasad gotovo, a nastavit ćemo najesen – poručio je savjetnik za građevinsko-prometne poslove Grada Ante Nakić.

26. travanj 2024 20:08