StoryEditorOCM
ŠibenikSve dam, samo da parkiram

Komedija u šibenskoj Ulici fra Stjepana Zlatovića: Vodomjer i(li) svećenik s vozačkim teškoćama im ukrali - mjesto za parking; 'Ugledni' poduzetnik smije parkirati i pred vrata banke

6. srpnja 2019. - 11:46

Mnogi misle da se Šibenik pretvara u golemo parkiralište, ali parkirnih mjesta u gradu, izgleda, nikad dovoljno, pa bi neki, figurativno rečeno, "ubili" za parkiranje vozila u centru grada. Ili, recimo, za parkirno mjesto u Ulici fra Stjepana Zlatovića (iza bivšeg kina "Tesla"), gdje ih je Gradski parking ucrtao svega 10-ak. Mjesečna karta u ovoj zoni ne igra, pa ako nađete slobodno mjesto, platite 10 kuna po satu i "Bog vas veselio".

Neki naši sugrađani, međutim, uvjeravali su nas da ista pravila ne vrijede za sve. Recimo, kupac Jadranske banke (bivše "Kornatke") Davor Gulin, s poslovnim prostorom je, navodno, prisvojio i pravo parkiranja u spomenutoj ulici i za to mu, kažu, ne treba ni dnevna ni mjesečna karta, jer se parkira ispred ulaza /izlaza (za dostavu) u banku, a to mjesto nije u ingerenciji Gradskog parkinga.

 

 

A zbog svećenika iz župnog ureda Gospe van Grada, tvrde nezadovoljnici, čak je i s dva stupića zatvoreno parkirno mjesto da bi se svećenik mogao lakše okretati pri izlasku iz svoje garaže u istoj ulici. Odlučili smo provjeriti što se doista događa s parkiranjem vozila u Ulici fra Stjepana Zlatovića. I evo što smo otkrili.

Trajno rješenje

- Problem je doista bio, ali s očitavanjem vodomjera za stambenu zgradu u toj ulici, koji se nalazio na jednom od ucrtanih parkirnih mjesta. I kad bi ljudi iz "Vodovoda" došli očitati brojilo, to nije bilo moguće jer je preko glavnog šahta bilo parkirano vozilo. Predstavnik vlasnika stanova u zgradi Branko Kombura više puta nas je kontaktirao, slao nam mailove, obraćao se gradskoj upravi, i jedino je rješenje bilo zatvoriti to parkirno mjesto postavljanjem trajnih stupića - objasnio nam je Goran Bulat, direktor "Gradskog parkinga".

- Istina je - kaže na naš dodatni upit o "vozačkim teškoćama" svećenika - da je dio te tematike i svećenik, ali je on u toj priči kolateral. Glavni povod za zatvaranje parkirnog mjesta je vodomjer, a ne svećenik, i učinili smo to na inicijativu stanara.

Bulat tvrdi da su stanari imali velikih problema s računima za potrošnju vode, jer im je "Vodovod", zbog nedostupnog vodomjera, slao račune po procjeni, a ne po potrošnji.

- Tu je i glavni ventil za zgradu, pa se u slučaju pucanja cijevi nije moglo ni zatvoriti vodu jer je šaht bio nedostupan. Zato smo zatražili od "Vodovoda" da se šaht izmjesti prema ulazu u banku koji godinama služi samo za dostavu JABA-e, ali su nas iz "Vodovoda" uvjeravali da je to nemoguće. Nije bilo druge nego zagraditi parkirno mjesto - kaže Bulat.

 

 

A što se tiče Davora Gulina, koji se parkira pred stražnjim ulazom u bivšu banku, Gradski parking s tim nema ništa, i otkad se 2014. ta ulica uredila, ističe, tu nikad nije bilo parkirno mjesto, nije takvim ni označeno, niti se za parkiranje koristilo.

- Tu se parking nikad nije naplaćivao, jer je to ulaz u banku, i tako je funkcionirao svih proteklih godina - naglašava Bulat.

- Da smo znali da je to glavni šaht i glavni ventil za vodu u zgradi, ne bismo tu ucrtali parkirno mjesto - priznaje Bulat.

Razgovarali smo i s predstavnikom vlasnika stanova u zgradi, Brankom Komburom, koji kaže da je ta situacija aktualna već nekoliko mjeseci.

Poplava u zgradi

- Mi stanari već pet mjeseci financiramo šibenski "Vodovod i odvodnju" jer nam ne mogu očitati vodomjer pa napišu da smo potrošili 500 kubika vode, a ja utvrdim da smo potrošili 100 kubika. Vodovod se pravda da ne može očitati brojilo jer je uvijek automobil parkiran preko šahta. I u pravu su. Zna se gdje "Gradski parking" može ucrtavati parkirna mjesta, a gdje ne može, zakon decidirano to navodi, šaht mora biti slobodan - veli Kombura. Spominje i svojedobno puknuće vodovodne cijevi i poplavu u zgradi, a da nisu mogli pristupiti šahtu i zatvoriti vodu jer je, kao i uvijek, bilo parkirano vozilo.

- Nismo mogli zvati pauk-službu jer je parkirna karta uredno plaćena i u tom slučaju oni ne smiju dirati auto, pa smo morali zvati 112. Zbog toga smo odlučili ugraditi interne vodomjere za svaki stan. Ali, da bismo to obavili, morali smo zatvoriti glavni ventil, a do njega nismo mogli. I to je, napokon, ubrzalo zatvaranje tog parkirnog mjesta stupićima - ispričao nam je Kombura.

 

 

- Ali zašto je zatvoreno drugo parkirno mjesto, gdje nema ni vodomjera, ni šahta, tko ga je i zašto zatvorio?- pita se Kombura, aludirajući na mjesto pred dostavnim ulazom u banku, koje koristi Gulin.

- Osim toga, Davor Gulin je prodao nekretninu (prostor banke) Erste banci, kojoj pripada i mjesto pred ulazom - zaključuje predstavnik stanara i dodaje: I ja imam auto, živim tu i ne mogu dobiti mjesečnu parkirnu kartu jer je to nulta zona, i ako se hoću parkirati, tko mi brani, ali za 10 kuna po satu. Pa vi računajte koliko bi me to koštalo! A to je dio moje zgrade. Ukupno je u našoj ulici 10-ak parkirnih mjesta, i nema tu nikakvog pogodovanja, svatko može parkirati, ako je slobodno, ali za 10 kuna po satu - poručuje Kombura nezadovoljnicima u Ulici Ante Starčevića.

Što se, naravno, ne odnosi na prostor pred ulazom (izlazom) banke, koji nije parkirno mjesto, ali je - "zaštićeno"...

Inače, iz Grdaskog parkinga su nam se javili i ispravili neke navode gospodina Kombure. Naime, sat parkinga na spomenutom parkingu košta pet, a ne deset kuna kako nvodi Kombura. Također, stanari mogu kupiti mjesečnu povlaštenu kartu za blok parkirališta u koje spada i spomenuta ulica.

20. travanj 2024 05:05