StoryEditorOCM
ŠibenikSkandal na Jadriji

Zašto je Lučka kapetanija zabranila kupanje na popularnoj plaži u Guštinoj vali: Ne možemo pustiti kupače pod propelu broda

4. srpnja 2019. - 20:52

Vrelina ljeta na Jadriji porasla je barem za još jedan stupanj nakon vijesti da je Lučka kapetanija u Šibeniku radi sigurnosti zatvorila plažu u Guštinoj vali (Sićenici), omiljeno kupalište naraštaja jadrijske djece zaklonjeno od maištrala, a zadnjih godina i sve većeg broja turista, gostiju tamošnjih iznajmljivača. Tko želi, kupat će se na vlastitu odgovornost, kaže Ante Glavurtić iz gradskog Odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj. Komunalni odjel već je naručio izradu oznaka s istaknutom zabranom i bit će na mjestu ovih dana, a plutajuća ograda plaže nije postavljena.

Najstarijim šibenskim kupalištem, uz koje već desetljećima raste vikendaško naselje, bruji nezadovoljstvo odlukom Kapetanije, koja, smatraju jadrijaši, "traži dlaku u jajetu" tamo gdje ne bi trebalo. Ljeti, kad je svaki centimetar uređene, k tome još toliko ugodne plaže bogomdan i sve kipi od svijeta željnog osvježenja u moru.

Tako izgleda na prvu loptu, barem u zemlji operetnih manira u pogledu zakonitosti na svim razinama, čiji su poneki ministri ljuta drača, a ne cvijeće legalizma, što bi po defaultu trebali biti.

Nas bi prozivali

Lučki kapetan Robert Baljkas, međutim, ni izbliza nema namjeru gledati kroz prste. Zakon je jasno na njegovoj strani, budući da plutajuća ograda kupališta u toj vali, gdje je i lučica za brodice s improviziranim betonskim mulićima, ne omogućuje propisanih 50 metara širine preostalog plovnog puta, nego upola manje.

– Sve je u redu i prolazi dok se nekome nešto ne dogodi. Da propeler dohvati kupača u moru, imali bismo nesreću, a Lučka kapetanija skandal. Neminovno, propitkivalo bi se naše postupanje – govori kapetan Baljkas, dodajući da je Guština vala odveć tijesna za kupalište i lučicu na istom prostoru.

– Neka se gradska uprava odluči kakav sadržaj želi imati u Guštinoj vali. Rješenje o zabrani kupanja donijeli smo još lani potkraj ljeta i moje je mišljenje da na tome mjestu, s obzirom na manjak vezova, treba biti samo komunalna lučica. Za djecu se uz nevelike troškove može urediti bazen s dodatnim sadržajima, kao što je nekad postojao na Jadriji pa je zatrpan. Ili, neka gradska uprava utječe na izmjenu zakona, no dok su aktualne odredbe na snazi, Kapetanija je dužna tako postupati, a ne da prvo gledamo kako izigrati svaki propis – odrješit je Robert Baljkas.

Upitali smo Glavurtića odnosi li se Baljkasova opaska o zaobilaženju propisa možda na to da je Guštinu valu gradska uprava ove godine otvorila kao da zabrana kupanja ne postoji, no on je to zanijekao. Uostalom, ističe, plutajuća ograda plažnog dijela nije bila postavljena.

Plutajuće ograde

– Ovih smo dana održali koordinacijski sastanak s lučkim vlastima i tada je još jednom potvrđena zabrana kupanja u Guštinoj vali – objašnjava Ante Glavurtić, dodajući da je gradska uprava na svim registriranim plažama u šibenskom okružju postavila oko 4,5 kilometra plutajućih ograda na kupalištima. Ovih dana sva će ta odredišta pregledati inspekcija Lučke kapetanije te će u izvješću skrenuti pažnju na eventualne ispravke i dopune stanja na terenu, bude li potrebe.

Zabranu kupanja u Guštinoj vali učvršćuje također podatak da ta pozicija na Jadriji nije na listi gradskih plaža, što je Ante Glavurtić potvrdio.

– Lučke vlasti u bivšem mandatu tolerirale su kupanje uime tradicije i načina života na Jadriji, no sadašnji lučki kapetan donio je odluku prema Zakonu i to moramo poštovati. Druga je stvar to što smo u Gradu smatrali da je za pomorski promet kakav je na tome mjestu dovoljno preostalih 20-25 metara kad se postavi plutajuća kupališna ograda. Smetnja su zapravo brodice privezane na sjevernom dijelu uvale – napominje viši savjetnik, specijalist za zaštitu i spašavanje u gradskoj upravi.

Grad je, inače, u Guštinu valu ulagao kao da je registrirana plaža, uredivši žalo i veći mul, a od opreme su postavljeni kabina za presvlačenje i kemijski zahodi. Prema Glavurtićevim riječima, kontrola i sankcioniranje zabrane kupanja isključivo je u mjerodavnosti Lučke kapetanije.

19. travanj 2024 07:19