StoryEditorOCM
ŠibenikProblemi u klupama

Nastava gotova, a osnovnoškolski ravnatelji na mukama: Besplatni udžbenici stižu, ali do Božića?!

3. srpnja 2019. - 14:03

Puno upita, nedoumica i straha muči ovih dana ravnatelje osnovnih škola u Šibeniku i županiji. Školsko zvono, istina, utihnulo je, a 8. srpnja škole se zatvaraju i za nastavnike počinju godišnji odmori. Bila bi to uobičajena slika za kraj nastavne godine da nije besplatnih udžbenika koje država od jeseni osigurava svim osnovnoškolcima. Organizacija i nabava udžbenika, naime, svaljena je na leđa škola, a ravnatelji i nastavnici suočeni su s brojnim nejasnoćama i nedorečenostima, kompliciranim postupcima i velikom papirologijom.

Problem im zadaje i činjenica da još uvijek nije poznata cijena novih udžbenika za 1. i 5. razred iz kurikularne reforme koja se od jeseni uvodi u sve škole u Hrvatskoj, odnosno za udžbenike iz kemije, fizike i biologije za 7. razred. Bez tih cijena nemoguće je napisati troškovnik i raspisati javnu nabavu, pa se u školama pribojavaju da bi zbog kratkoće rokova i mogućih žalbi, koje posve regularno prate postupke javne nabave, udžbenici u škole umjesto u rujnu mogli doći oko Božića. Glavobolju im zadaje i to što će nabava udžbenika, iako to plaća država iz svog proračuna, škole dodatno koštati, među ostalim i zato jer javnu nabavu može provoditi samo onaj tko ima licenciju, a škole, to jest ravnatelji je nemaju. To znači da moraju angažirati licencirane stručnjake što će platiti iz svoga džepa, iako, da stvar bude smješnija, škole u Šibeniku i županiji nemaju samostalan račun kojim mogu gospodariti kako i kada žele, već su u sustavu riznice, pa s njihovim novcem "mešetare" u Gradu, odnosno Županiji.

Dodatnu zabunu oko besplatnih udžbenika u novoj školskoj godini stvara i činjenica da mnogi roditelji misle kako ovaj put mogu odahnuti jer će izbjeći jesenji udar na kućni proračun, no zaboravljaju, vjerojatno i zato jer su se političari potrudili da to previše i ne ističu, da će, uz potrebni školski pribor, morati kupiti sve radne materijale: radne listiće, zbirke zadataka i slično što će ih stajati skoro koliko i sami udžbenici.

'Jednostavna nabava'

Grgo Friganović, ravnatelj najbrojnije škole u Šibensko-kninskoj županiji, OŠ "Vodice", koju pohađa čak 730 učenika, objašnjava kako je nabava udžbenika s tzv. starog popisa, koji su izabrani i primjenjuju se već nekoliko godina, procijenjena na oko 310.000 kuna. A budući da taj iznos premašuje pravilnikom određenih 200.000 kuna, OŠ "Vodice" ne može provesti postupak tzv. jednostavne nabave, u kojem je dovoljno izabrati između najmanje triju dobavljača.

– Evo upravo dovršavamo ispunjavanje papira! Sto stranica svakojake dokumentacije. Nadamo se da će do kraja tjedna biti objavljene cijene udžbenika za 1. i 5. razred te za fiziku, kemiju i biologiju u 7. razredu, kako bismo kompletirali dokumentaciju i mogli raspisati postupak javne nabave. Samo nije mi jasno čemu uopće javna nabava, ako se zna da je cijena istog udžbenika jednaka u cijeloj državi. Javna nabava provodi se kako biste odabrali jeftiniju i povoljniju ponudu, a ovdje udžbenik iz Prirode od istog autora i izdavača jednako košta i za učenike u Vodicama i u Vukovaru – pita se Friganović.

Veliku muku zadaje mu i pomisao da bi se postupak javne nabave mogao razvući te da udžbenici u škole neće stići 8. rujna, dan prije početka nove školske godine u Šibensko-kninskoj županiji, a još više da udžbenici neće biti razvrstani svakom učeniku pojedinačno.

– Mi ćemo tražiti da udžbenici budu složeni u pakete ili vrećice svakom učeniku. Ali ne znam hoće li dobavljač to moći ispuniti. S druge strane, ne mogu dopustiti da knjige dođu na hrpi, na paletama pa da nastavnici moraju slagati komplete, svatko za svoj razred. Mislim da je puno nejasnoća i da se u cijeli ovaj projekt išlo kao grlom u jagode – ističe Friganović.

Podsjeća i kako je predviđeno da se knjige dogodine vrate kako bi ih mogla koristiti i sljedeća generacija učenika. Zbog toga će roditelji prilikom preuzimanja morati potpisati kako će knjige njihovo dijete čuvati i uredne, neišarane i nerasparane, dogodine vratiti. U protivnom svako će se oštećenje morati platiti. Premda, dodaje Friganović, nije baš jasno tko bi to trebao procjenjivati i kaznu naplaćivati.

Skupi listići

Poput vodičke, i šibenska OŠ Petra Krešimira IV. u niskom je startu. Sa svojih 530 učenika i procjenom da će nabava udžbenika uvelike prijeći 200.000 kuna, morat će provesti postupak velike javne nabave, rekao je ravnatelj te škole Darko Junaković.

– Osim naše škole, to u gradu vrijedi i za OŠ "Vidici" te OŠ Jurja Dalmatinca. Zajedno smo angažirali licenciranu osobu za javnu nabavu. Očekujemo da će taj natječaj biti završen do 22. srpnja kada bi se otvarale pristigle ponude. Nadam se da neće biti žalbi i nemojmo sada o tomu. Kamo bismo stigli da sada o tomu razmišljamo? Jedan od naših uvjeta bit će da u školu knjige dođu spremljene u vrećice, ili kako već, prema imenu učenika te da stignu najkasnije tjedan dana prije početka nastave – kazao je Junaković.

OŠ Jurja Šižgorića pohađa 280 učenika, a ravnateljica Ivana Rupić za nabavu udžbenika raspisat će dva natječaja, a kako je riječ o manjim iznosima i postupak je manje zahtjevan i složen. Ali i nju muči to što se još uvijek ne zna cijena udžbenika za kurikularnu reformu. Tako i nastavnih listića.

– To je svakako problem, jer ako nastavni listići od 1. do 5. razreda za cijelu godinu iznose više od 225 kuna, moramo za to tražiti potpis roditelja. Ako to ne bude poznato do kraja tjedna, to znači da ću učitelje koji su na godišnjem odmoru morati zvati da kontaktiraju roditelje i to odrade. U svakom slučaju, dosta je zbrke i očito se kasni u nekim stvarima – zaključila je Rupić, pozivajući roditelje da prate službene internetske stranice škole, na kojima bi do sredine srpnja trebao biti objavljen i popis radnih materijala koje moraju kupiti sami roditelji.

26. travanj 2024 17:12