StoryEditorOCM
ŠibenikCasper iza rešetaka

Predstava za djecu i roditelje u šibenskom zatvoru

Piše i snimila Marina Jurković
29. lipnja 2019. - 14:41

- Šnjop, šnjof, šnjopifi šnjof! Tim čarobnim riječima pretvarao je šibenski mađioničar i iluzionist Milorad Mišković Casper marame u razigrane cvjetne bukete i obične papirnate trake u raznobojne dekoracije, igrao se i zabavljao s jednom Ivonom, koja je tog dana slavila najvažniji rođendan u životu - sedmi, a uz glavnu pomoćnicu Dejanu asistirao mu je i Mihael, plavokosi osmogodišnjak koji je iščarobirao nestanak dviju miješanih pizza iz drvene kutije.

Jedva da bi izgovorio drugi "šnjof", kad bi iz šešira izletio golub ili bi iza uha pronašao novčić, iz prazne kutije buknula bi čarobna vatra koja se za tili čas ugasila, kao da je nikad nije ni bilo... Mame, tate i ostali mališani u publici svako toliko pljeskom su nagrađivali Casperove i bravure njegovih novih pomoćnika. Taj mađioničarski show koji se, eto, događa već treću godinu na istom mjestu, i jest posebno zanimljiv zbog tog mjesta. Riječ je o jednoj od prostorija za posjete šibenskog zatvora. Svakog lipnja od 2016. godine, naime, u svim europskim zemljama provodi se kampanja za zaštitu prava djece čiji su roditelji zatvorenici, pod nazivom "Zločin nije moj, ali kazna ipak jest!". Zatvorski sustav i njegovi zatvori i kaznionice u Hrvatskoj redovito se pridružuju kampanji i obilježavaju je nizom aktivnosti za djecu i roditelje u zatvoru. Šibenik, po riječima Marine Gatara, više stručne savjetnice za tretman u šibenskoj zatvorskoj ustanovi, nije izuzetak. Dapače, lipanj se iza zatvorskih rešetaka iščekuje s velikim uzbuđenjem. Raduju mu se obitelji koje su stjecajem životnih okolnosti privremeno razdvojene, zatvorenici jedva čekaju trenutke opuštenosti uz svoje najmilije u toplom i opuštenom ozračju.
- Zadovoljna sam i oduševljena i, kad bismo mogli, voljeli bismo organizirati i neku predstavu s Casperom za odrasle. Ta suradnja je zaista na zavidnoj razini - pohvalila je viša stručna savjetnica Milorada Miškovića, inače šibenskog gradskog vijećnika.
- Ono što je bitno naglasiti jest da smo maksimalno osviješteni koliko je značajan taj kontakt djece s roditeljima koji su privremeno lišeni slobode. S tim ciljem tijekom lipnja organiziramo i radionice o odgovornom roditeljstvu koje vodi socijalni pedagog Dražen Škarica, djelatnik Centra za socijalnu skrb Šibenik, podružnice obiteljski centar. Nastojimo da zatvorenici što više vremena provode sa svojom djecom i da ti susreti budu što sadržajniji i osmišljeniji. Zajedno se druže, crtaju, bojaju, čitaju se priče iz slikovnica i knjiga koje su im na raspolaganju u našoj prostoriji za druženje - objasnila je Marina.

I ona je, inače, zaradila pohvalu za vrhunsku asistenciju u predstavi u kojoj se za tili čas pretvorila u mađioničarku, dok je socijalni radnik Zlatko Lovrić, njezin kolega iz splitske Lige za prevenciju ovisnosti, koja je i osigurala novac za predstavu, prvi put vidio Caspera i uopće prisustvovao jednom mađioničarskom show programu.
- Za Caspera sam čuo, ali ga nisam upoznao, a nisam znao niti koliko će djece i roditelja prisustvovati predstavi. Ugodno sam iznenađen odazivom i punom dvoranom, kvalitetnom i interaktivnom predstavom - otkrio je Lovrić.
Liga za prevenciju ovisnosti Split, u kojoj je zaposlen, provodi u zatvorskom sustavu nekoliko projekata, a tiču se, dodao je, jačanja roditeljskih kapaciteta zaštite prava djece čiji su roditelji u zatvoru.
- Također i pripreme postpenalnoga prihvata, koji uključuje pripremu, odnosno obrazovanje u zatvorskom sustavu, a kasnije i resocijalizaciju. Dok su ljudi u zatvoru naša uloga je da ih motiviramo za niz aktivnosti, da ih uključimo u radionice roditeljskih kompetencija, da pokušamo povezati obitelj i poboljšati odnose unutar nje s obzirom da su često na početku izdržavanja kazne ti odnosi narušeni. Kroz individualni i grupni rad savjetovališta u Splitu, nastojimo utjecati na jačanje obiteljskog zajedništva, zatvorenici mogu sudjelovati u edukacijama o roditeljskim kompetencijama i stjecanju vlastitih socijalnih vještina te gradnji kvalitetnijih partnerskih odnosa, ujedno i shvaćanju potreba i djece i roditelja. Projekte koji se provode tri godine financijski podupire Ministarstvo pravosuđa. Za sada pokazuju vrlo dobre rezultate i u ovom i u još četiri zatvora u kojima radimo i to je, zapravo, najvažnije - istaknuo je Lovrić.
Djeci i roditeljima najvažniji je bio Casper, koji ih je oduševio. Nisu loše bile ni palačinke i sokovi kojima su počašćeni poslije predstave. Za kraj bih tek dodala da je, dok bi se reklo: Šnjop, šnjof, šnjopifi šnjof - i autorica ovih redaka postala mađioničarska pomoćnica. Doduše, tek na minutu ili dvije, ali - i to se računa!

25. travanj 2024 04:59