StoryEditorOCM
ŠibenikKomunalne vijesti

Na jednom mjestu donosimo sve najvažnije novosti iz grada Šibenika

Piše Promo
27. lipnja 2019. - 13:36

Sve spremno za ulaganje 196 milijuna kuna na Bikarcu

Prije petnaestak dana, u Interpretacijskom centru katedrale Sv. Jakova Civitas Sacra u Šibeniku, Robert Podrug, direktor tvrtke Bikarac d.o.o. za gospodarenje otpadom Šibensko-kninske županije i Roland Tušar, direktor tvrtke GH Holding d.o.o. iz Ljubljane, potpisali su Ugovor za projektiranje i izvođenje radova na Centru za gospodarenje otpadom Bikarac za Šibensko-kninsku županiju. Ugovor je vrijedan 196.263.949 kuna, od čega se 128,5 milijuna kuna sufinancira iz Kohezijskog fonda Europske unije, a ostatak iz nacionalnih sredstava (Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Ministarstvo zaštite okoliša i energetike i grad Šibenik).
U sklopu ugovora izgradit će se postrojenje za mehaničko-biološku obradu otpada (MBO) i prateći objekti na Centru za gospodarenje otpadom. Potpisivanju su prisustvovali Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike, Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije, Željko Burić, gradonačelnik grada Šibenika i drugi uvaženi gosti.

- Nakon izgradnje MBO postrojenja, Centar za gospodarenje otpadom Bikarac bit će središnji i najvažniji infrastrukturni objekt cjelovitog sustava gospodarenja otpadom Šibensko-kninske županije. Iako je u samom postupku provedbe natječaja i odabira izvođača bilo zastoja, što je rezultiralo odgodom gradnje, sa zadovoljstvom možemo reći da smo potpisivanjem ovog ugovora na korak od toga da stanovnici Šibenika, Knina, Drniša, Vodica, Skradina te općina Šibensko-kninske županije napokon dobiju dugoročan i kvalitetan sustav gospodarenja otpadom u skladu s najvišim standardima Europske unije, izjavio je prilikom potpisivanja ugovora Robert Podrug, direktor Bikarca.
- Gospodarenje otpadom puno je više od komunalne usluge – to je pitanje kvalitete života. Stoga daljnja ulaganja u Bikarac te izgradnja postrojenja za obradu otpada predstavljaju značajan doprinos u uspostavi zdravstveno prihvatljivijeg i ekološki učinkovitijeg sustava zbrinjavanja otpada. Šibenik će tako postati jedan od prvih gradova u Hrvatskoj s cjelovitim sustavom gospodarenja otpadom, a sve u skladu s načelima održivog razvoja, rekao je Željko Burić, gradonačelnik Šibenika.
- Već duže vrijeme iščekujemo završavanje postupka javne nabave za ovaj strateški značajan projekt i konačno smo ga dočekali. No, uvođenje ovog sustava gospodarenja otpadom ne podrazumijeva zanemarivanje odvajanja otpada na kućnom pragu. Upravljanje otpadom jedan od najvećih izazova pred svima nama i vrijeme je da zajedničkim snagama zagospodarimo otpadom kako bismo riješili i ekonomski i ekološki problem, izjavio je Goran Pauk, župan Šibensko-kninske županije

- Realizacija projekta tek sada počinje i u njoj se nitko od nas ne smije opustiti jer bit ćemo upravo onoliko dobri, kvalitetni i brzi koliko bude brza i kvalitetna najslabija karika, dakle, najslabije karike ne smije biti, izjavio je Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.
"Uz dva centra za gospodarenje otpadom koja su u funkciji, u gradnji su još dva centra: Bikarac i Biljane Donje. Taj kotačić izgradnje infrastrukture koja je nužna, ide dalje. Jedno vrijeme smo kao zemlja tražili sebe u načinu gospodarenja otpadom. To je vrijeme prošlo. Odvajanje otpada nema alternative, kao ni izgradnja infrastrukture, rekao je Tomislav Ćorić, ministar zaštite okoliša i energetike.
Izgradnja Centra za gospodarenje otpadom Bikarac projekt je od strateškog značaja, ne samo za Šibensko-kninsku županiju, nego i za cijelu Hrvatsku. Izgradnja MBO postrojenja druga je faza izgradnje Centra za gospodarenje otpadom Bikarac. U sklopu prve faze projekta sanirano je i zatvoreno postojeće odlagalište te izgrađeno novo sanitarno odlagalište, a u sklopu druge faze uz izgradnju MBO postrojenja već su izgrađene dvije pretovarne stanice i nabavljena specijalna oprema i vozila.

 

59. Međunarodni dječji festival : u  dva tjedna više od 200 programa

U nazočnosti ministrice kulture RH, Nine Obuljen Koržinek, svečano je otvoren 59. Međunarodni dječji festival u Šibeniku.
- Najvažnije je to mjesto u svijetu za djecu, kazala je u prigodnom obraćanju, ministrica Obuljen Koržinek. Važnost i veličinu Festivala u očima djece najbolje je pokazala djevojčica Lucia Erak koja je veoma ozbiljno shvatila danu joj čast da baš ona 59. Festival djeteta proglasi otvorenim.
Dvotjedna čarolija dječjeg stvaralaštva i stvaralaštva za djecu tako je i službeno počela.
Nad najljepšim renesansnim trgom na Mediteranu, onom između UNESCO-ove katedrale svetog Jakova i Gradske vijećnice, vijori se festivalska zastava i tamo će ostati do 29. lipnja do kada će ulicama, trgovima i daskama koje život znače biti izvedeno preko 200 različitih programa od inozemnih kazališnih predstava i uličinih umjetnika do radioničkog programa i filmskih projekcija. 59. MDF svečano je otvorilo poljsko kazalište iz Toruna, Baj Pomorski, izvedbom predstave nastale prema književnom klasiku Rudyarda Kiplinga, "Knjiga o džungli".

- Vi ste toliko sretni što živite u Šibeniku što možete netom nakon završetka škole, kad su svi nekako opušteni, uploviti u potpuno poseban svijet koji već 59 godina čini od ovog mjesta i trgova najsretnije i najveselije mjesto u svijetu. Ono što mi je posebno drago što kroz festival, ovaj grad i ovaj festival odgajaju publiku i ja se nadam da ćete svi vi kad budete malo veći i još veći i kasnije u svom životu nastaviti pohoditi predstave i koncerte, da ćete biti vjerna publika, ne samo dok ste mali, nego i kad narastete, da ćete uvijek u kulturi i umjetnosti nalaziti nešto što će oplemeniti vaše živote. Uživajte u našem i vašem Festivalu - poručila je ministrica kulture u noći otvorenja festivala koji podržava i Hrvatska turistička zajednica.
Festival je vrijeme u kojem, prema riječima gradonačelnika Šibenika, Željka Burića, djeca postaju slikari, glumci i kritičari.
- Šibenik vam otvara vrata svim srcem, a vi ga ispunite igrom, smijehom i kreativnošću. Uživajte u svakom trenutku koji je pred vama, poručio je gradonačelnik Šibenika.

 

Uz dobra s popisa UNESCO-a ide i restauratorski odjel

U Mandalini je svečano otvoren Restauratorski odjel Šibenik u nazočnosti ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek, ravnateljice Hrvatskog restauratorskog zavoda Tajane Pleše, voditeljice ureda Sandre Šustić, gradonačelnika Željka Burića, župana Gorana Pauka, predstavnika Šibenske biskupije, Konzervatorskog odjela Šibenik te brojnih djelatnika u kulturi.
Tajana Pleše, ravnateljica Hrvatskog restauratorskog zavoda kazala je kako je prostor uređen po svim standardima struke zahvaljujući Gradu Šibeniku i Ministarstvu kulture.
- Rijetko koja sredina se može pohvaliti da je u jednoj godini ponudila tvrđavu svetog Nikole i otvaranje katedralnog muzeja Civitas sacra, a kao krema na sve to je i otvaranje ove radionice. To je naša kultura i naša povijest. Šibenik je ponosan grad s toliko kulturnog dobra na malom prostoru, istaknuo je u svom obraćanju gradonačelnik Željko Burić.
- Šibenik je jedini hrvatski grad s dva dobra na UNESCO-vom popisu kulturne baštine i otvaranjem ove radionice željeli smo dati podršku gradu i svima koji rade na poslovima očuvanja kulturne baštine. Sigurna sam da će se restauratorska djelatnost u Šibeniku i dalje razvijati, kazala je ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek
Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je da je teško naći grad u Hrvatskoj koji je napravio preokret u razvoju na način na koji je to učinio Šibenik valorizirajući svoju kulturnu baštinu.

 

Čestitke organizatorima svjetskog prvenstva u jedrenju

Gradonačelnik Željko Burić primio je predstavnike Jedriličarskog kluba Val i D-Marine Mandalina, organizatore D-Marine ORC World Championship 2019., povodom uspješne organizacije jedriličarskog prvenstva u Šibeniku.
- Iskrene čestitke na sjajno odrađenom poslu, zaista možemo biti ponosni na protekle dane koji su naš grad promovirali kao izvrsnu jedriličarsku i nautičku destinaciju. Osvrti i dojmovi sudionika su više nego pozitivni i vjerujem kako je ovaj događaj svjetskog značaja samo jedan u nizu regati i jedriličarskih natjecanja koje će se u budućnosti održavati u Šibeniku, kazao je ovom prilikom gradonačelnik Željko Burić te Bašaru Egemenu, članu uprave Dogus grupe i predsjedniku Jedriličarskog kluba Val Marinu Paiću uručio prigodne poklone.
Božidar Duka, regionalni direktor D-Marin Hrvatska, gradonačelniku se zahvalio na primanju te podršci i suradnji koju je Grad Šibenik iskazao tijekom održavanja Svjetskog prvenstva u jedrenju. Marin Paić, predsjednik JK Val, prenio je izvanredne reakcije jedriličara koji su oduševljeni sjajnom organizacijom prvenstva te ljepotama grada i šibenskog akvatorija. Podsjetio je kako je prvenstvo pratilo 50-ak akreditiranih novinara iz Njemačke, Italije, Grčke i Češke.
- Ostvarili smo sve strateške ciljeve koje smo zacrtali, a po mnogočemu smo ih i nadmašili te ćemo nastaviti raditi na realizaciji globalnih jedriličarskih natjecanja u Šibeniku, poručio je Paić.
D-Marin ORC Svjetsko prvenstvo u Šibeniku se održavalo od 31. svibnja do 8. lipnja te je okupilo više od tisuću jedriličara i 113 posada iz 17 zemalja i time postalo najveće sportsko događanje u povijesti Šibenika.

 

Sjećanje na dan osnivanja 113. šibenske brigade

U povodu 28. obljetnice osnivanja legendarne 113. brigade, zamjenik gradonačelnika Paško Rakić, položio je vijenac i zapalio svijeću kod Spomenika braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu. Vijence su položili članovi obitelji preminulih pripadnika 113. brigade, izaslanstvo Predsjednice Republike Hrvatske, predsjednika Vlade i Hrvatskog sabora, MORH-a i Ministarstva branitelja na čelu s generalom Miroslavom Šundovom, predstavnici braniteljskih udruga proizašlih iz Domovinskog rata, nekadašnji zapovjednici 113. brigade, zamjenici župana Šibensko-kninske županije Nikola Blažević i Darija Puljić te predstavnici Ministarstva unutarnjih poslova. Molitvu za sve preminule pripadnike 113. brigade predvodio je don Roko Glasnović, a okupljenima su se obratili umirovljeni brigadir i nekadašnji zapovjednik 113. brigade Danijel Kotlar te general Miroslav Šundov.
Od osnivanja 113. brigade 19. lipnja 1991. godine, kroz nju je ukupno prošlo 18 tisuća ročnih vojnika u 33 naraštaja te osam tisuća ljudi iz pričuve, a poginulo je 66 ljudi. 113. brigada najviše se proslavila u četiri akcije; napadnom akcijom 22. rujna kada je ponovno spojena RH, nakon što je 16. rujna 1991 godine bila presječena.

Druga velika akcija bila je u Stolovima nakon prodora neprijatelja iz Stolca prema Metkoviću.
Treća velika akcija bili su Miljevci 21. lipnja 1992. godine kada su u jednom danu oslobodili oko sto kilometara kvadratnih te nanijeli velike gubitke neprijatelju. Veliku ulogu 113. brigada odigrala je i u obrani Dubrovnika. Dana 19. lipnja 1991. godine odobreno je osnivanje Brigade narodne garde Šibenik, a potom je 28. lipnja ona nazvana 113. brigada. Zapovjednikom je imenovan Ante Ljubičić koji je dobio zadatak da u najkraćem roku počne s mobilizacijom na određene lokacije. Brigada je dobila odgovornost za prostor od Čavoglava, preko Oklaja, Krstače, zatim skradinskog zaleđa; od Radišića preko Pavasovića do Bićina i za prostor vodičkog zaleđa; od Vaćana, preko Piramatovaca, sve do Dobre Vode. Uslijedio je "rujanski rat" gdje brigada, takoreći, nije bila uopće naoružana. Imala je samo pješačko naoružanje. Kasnije je, kao motorizirana brigada, djelovala ne samo na području Šibenika, već i na području Stolova i Dubrovnika. Brigada je s djelovanjem prestala 15. travnja 2000., kada centar u vojarni Bribirskih knezova preuzima Središte za izobrazbu pješaštva.

 

Grad zaposlio deset osoba na javnim radovima

Prihvatljive ciljane skupine za ovaj program zapošljavanja Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) su bili stariji od 50 godina, osobe s invaliditetom, hrvatski branitelji, korisnici zajamčene minimalne naknade, osobe romske nacionalne manjine, roditelji s četvoro i više malodobne djece, roditelji udovci ili roditelji bez upisanog drugog roditelja, ostale posebne skupine i osobe kategorizirane kao teže zapošljive.
- Grad Šibenik već godinama aplicira na javne pozive programa zapošljavanja osoba u javnim radovima i nastojimo na ovim društveno korisnim radovima zaposliti maksimalno dopušten broj radnika. Ove godine ih na šest mjeseci zapošljavamo dopuštenih deset. Za početak smo ih raspodijelili na Vidike, Crnicu, Zaton, Danilo i Perković, gdje će im zadatke dodjeljivati predsjednici tih gradskih četvrti i mjesnih odbora, koji su i službeno iskazali potrebu za javnim radovima, kazao nam je zamjenik gradonačelnika Šibenika mr. sc. Danijel Mileta.

Poslovi koji mogu biti obuhvaćeni radnim zadacima u sustavu ovih javnih radova su pregled terena radi sprječavanja nastanka divljih deponija otpada, razrada potrebnih aktivnosti na uklanjanju nepropisno odloženog otpada, uklanjanje odloženog otpada i njegovo selektiranje, raščišćavanje terena, uređenje terena uklanjanjem agresivne vegetacije, aktivnosti oko uređenja nasada u parku, radovi na održavanju zelenih površina i hortikulture - košnja zelenih površina, plitko okopavanje ukrasnog grmlja, plijevljenje ukrasnog grmlja od korova ili uklanjanje vegetacije koja onemogućava nesmetan prolaz nerazvrstanim cestama - čišćenje i održavanje šumskih i protupožarnih putova, pješačkih i biciklističkih staza i prilaznih cesta, održavanje plaža, održavanje mjesnih groblja i dograđivanje urušenih suhozida.
Za ove radove je predviđena minimalna bruto plaća u iznosu od 4.368,75 kuna, a putni troškovi će biti pokriveni ukoliko zaposlenik ima više od dva kilometra od adrese stanovanja do mjesta rada na način da će mu biti pokriven trošak mjesečne karte javnog prijevoza. U mjestima gdje ne postoji javni prijevoz i nije moguće dostaviti dokaz o stvarnom trošku prijevoza, zaposleniku će biti isplaćen trošak u visini od jedne kune po prijeđenom kilometru do propisane visine od najviše 1.200 kuna mjesečno.

 

20. travanj 2024 13:22